четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1715 прочитания

    Шанхай разширява локдауна до почти цялото си население

    80% от асимптоматичните инфекции в Китай са именно в Шанхай
    01 април 2022, 11:35 a+ a- a

    Снимка: iStock, Credit:dk1234

    Шанхай е готов да постави огромното мнозинство от жителите си под локдаун заради Covid от петък (1 април), тъй като разширява мерките, за да включи западната половина на града и разширява ограниченията в източната, където хората вече са принудени да останат вкъщи от понеделник (28 март).

    Китайският търговски хъб, дом на 26 милиона души, е на четвъртия ден от 10-дневно блокиране, което трябваше да обхване града на две фази, като първо източната част, а след това западната ще влязат в локдаун от по пет дни.

    Мярката за престой вкъщи във финансовите и индустриалните райони в източната част започна в понеделник (28 март) и трябваше да бъде отменена в 5 часа сутринта в петък (1 април). Късно в четвъртък градската управа заяви, че вместо това ще премахне ограниченията на етапи.

    Хората, живеещи в сгради, в които са открити положителни случаи, ще останат под блокада за още 10 дни, докато тези в същия жилищен комплекс или квартал ще имат по-кратки удължавания на ограниченото движение.

    Останалите жители, които живеят в райони, класифицирани като нискорискови, ще могат свободно да напускат домовете си, но са призовани да работят от вкъщи и да намалят излетите и събиранията, се казва в съобщението.

    Ресторантите ще могат да предоставят само услуги за вкъщи, а несъществени бизнеси като барове и библиотеки ще останат затворени.

    „Молим обществеността да продължи да подкрепя и да си сътрудничи с управата на града за контрол на епидемията“, каза правителството на Шанхай. „Ще оптимизираме и коригираме превантивните мерки според епидемичната ситуация.

    Дневният брой на инфекциите в Шанхай намаля за първи път от около две седмици, съобщиха властите в четвъртък (31 март). Установени са 5298 локално предавани нови безсимптомни случая и 355 симптоматични случая за сряда, спрямо съответните цифри от 5656 и 326 предишния ден. Шанхай съставлява почти 80% от местните асимптоматични случаи в Китай за сряда и около 20% от тези със симптоми, уточнява „Ройтерс“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 41 минути
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 1 час
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 18 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 18 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 18 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 19 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата