петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    877 прочитания

    10% от енергията през 2021 е била генерирана от Слънцето и вятъра

    За първи път този тип енергия достига толкова високо ниво в глобален мащаб
    31 март 2022, 09:32 a+ a- a

    Снимка: ЕП

    Вятърът и слънчевата енергия са генерирали 10% от световната електроенергия за първи път през 2021 г., показва нов анализ. Петдесет страни получават повече от една десета от енергията си от вятърни и слънчеви източници, според изследване на Ember, неправителствена организация за климата и енергията.

    Тъй като световните икономики се възстановиха от пандемията Covid-19 през 2021 г., търсенето на енергия нарасна. Търсенето на електроенергия нарасна с рекордни темпове, което доведе до ръст на въглищната енергия, която нарастна с най-бързия темп от 1985 г., отбелязва BBC.

    Според данните в проучването ръстът на нуждата от енергия през миналата година е бил толкова голям, колкото да се добави нова Индия към електроразпределителната мрежа.

    Слънчевата енергия, вятърът и други чисти източници генерират 38% от световното електричество през 2021 г. За първи път вятърните турбини и слънчевите панели генерират 10% от общото количество. Делът на вятъра и слънцето се е удвоил от 2015 г., когато е подписано Парижкото споразумение за климата.

    Най-бързото преминаване към вятърна и слънчева енергия се случи в Нидерландия, Австралия и Виетнам. И трите държави са изместили една десета от търсенето на електроенергия от изкопаеми горива към зелени източници през последните две години.

    Виетнам също отбеляза грандиозен растеж, особено при слънчевата енергия, която нарасна с над 300% само за една година.

    Въпреки ръста и факта, че някои страни като Дания сега получават повече от 50% от електроенергията си от вятърна и слънчева енергия, въглищната енергия също отбеляза забележителен ръст през 2021 г. Голяма част от увеличеното търсене на електроенергия през 2021 г. беше задоволено от изкопаеми горива, като електричеството от въглища нарасна с 9%, най-бързият темп от 1985 г.

    Голяма част от нарастването на употребата на въглища е в азиатските страни, включително Китай и Индия, но увеличението на въглищата не еднакво с използването на газ, което се е увеличило в световен мащаб само с 1%, което показва, че нарастващите цени на газа са направили въглищата по-жизнеспособен източник на електроенергия .

    Изследователите казват, че въпреки възобновяването на въглищата през 2021 г., големите икономики, включително САЩ, Обединеното кралство, Германия и Канада, се стремят да пренасочат своите мрежи към 100% безвъглеродно електричество през следващите 15 години.

    Това превключване се дължи на стремежа покачването на глобалната температура да се удържи под 1,5 градуса по Целзий през този век. За да се случи това, според учените вятърът и слънчевата енергия трябва да растат с около 20% всяка година до 2030 г. Авторите на този последен анализ казват, че това вече е „изключително възможно“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 7 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 23 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 23 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 24 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство