сряда, 17 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  580 прочитания

  10% от енергията през 2021 е била генерирана от Слънцето и вятъра

  За първи път този тип енергия достига толкова високо ниво в глобален мащаб
  31 март 2022, 09:32 a+ a- a

  Снимка: ЕП

  Вятърът и слънчевата енергия са генерирали 10% от световната електроенергия за първи път през 2021 г., показва нов анализ. Петдесет страни получават повече от една десета от енергията си от вятърни и слънчеви източници, според изследване на Ember, неправителствена организация за климата и енергията.

  Тъй като световните икономики се възстановиха от пандемията Covid-19 през 2021 г., търсенето на енергия нарасна. Търсенето на електроенергия нарасна с рекордни темпове, което доведе до ръст на въглищната енергия, която нарастна с най-бързия темп от 1985 г., отбелязва BBC.

  Според данните в проучването ръстът на нуждата от енергия през миналата година е бил толкова голям, колкото да се добави нова Индия към електроразпределителната мрежа.

  Слънчевата енергия, вятърът и други чисти източници генерират 38% от световното електричество през 2021 г. За първи път вятърните турбини и слънчевите панели генерират 10% от общото количество. Делът на вятъра и слънцето се е удвоил от 2015 г., когато е подписано Парижкото споразумение за климата.

  Най-бързото преминаване към вятърна и слънчева енергия се случи в Нидерландия, Австралия и Виетнам. И трите държави са изместили една десета от търсенето на електроенергия от изкопаеми горива към зелени източници през последните две години.

  Виетнам също отбеляза грандиозен растеж, особено при слънчевата енергия, която нарасна с над 300% само за една година.

  Въпреки ръста и факта, че някои страни като Дания сега получават повече от 50% от електроенергията си от вятърна и слънчева енергия, въглищната енергия също отбеляза забележителен ръст през 2021 г. Голяма част от увеличеното търсене на електроенергия през 2021 г. беше задоволено от изкопаеми горива, като електричеството от въглища нарасна с 9%, най-бързият темп от 1985 г.

  Голяма част от нарастването на употребата на въглища е в азиатските страни, включително Китай и Индия, но увеличението на въглищата не еднакво с използването на газ, което се е увеличило в световен мащаб само с 1%, което показва, че нарастващите цени на газа са направили въглищата по-жизнеспособен източник на електроенергия .

  Изследователите казват, че въпреки възобновяването на въглищата през 2021 г., големите икономики, включително САЩ, Обединеното кралство, Германия и Канада, се стремят да пренасочат своите мрежи към 100% безвъглеродно електричество през следващите 15 години.

  Това превключване се дължи на стремежа покачването на глобалната температура да се удържи под 1,5 градуса по Целзий през този век. За да се случи това, според учените вятърът и слънчевата енергия трябва да растат с около 20% всяка година до 2030 г. Авторите на този последен анализ казват, че това вече е „изключително възможно“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  1350 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 229 633
  преди 1 ден
  На децата в Лондон ще бъдат предложени допълнителни ваксини срещу полиомиелит
  Вирусът е открит в отпадните води на града, както и в тези на Ню Йорк
  преди 1 ден
  Sofia Angels Ventures с инвестиция в Digistain с технология за борба с рака
  Това е четвъртата инвестиция на българския фонд
  преди 1 ден
  Годишната инфлация през юли е 17,3%
  От началото на годината инфлацията е 11,3%, показват данните на НСИ
  преди 1 ден
  София е домакин на FinX
  Най-голямото събитие у нас за инвестиции и иновативни финансови технологии ще се проведе в SoftUni
  преди 1 ден
  SeedBlink с офис в България придобива Symbid
   Двете платформи са допринесли с над 110 млн. евро инвестиции в 250 стартиращи предприятия
  преди 1 ден
  Германия отбелязва 75% ръст на пътуващите с влак на къси разстояния
  От части това се дължи на въведения евтин билет от €9 месечно