неделя, 01 октомври 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1077 прочитания

  Подвариантът Омикрон BA.2 вече доминира на глобално ниво

  По данни на НЦЗПБ около 50% от случаите у нас също са от този подвариант на коронавируса
  30 март 2022, 10:05 a+ a- a

  Снимка: NIH

  Според данни на Световната здравна организация (СЗО) подварианта на Омикрон BA.2 вече е доминиращият вариант в глобален мащаб. Той представлява 86% от всички секвенирани проби глобално.

  Според данните на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) от 25 март, BA.2 са почти половината (46,6%) от секвениранте проби у нас. От 457 проби, взети в периода 8 февруари – 10 март, 213 са вариант Омикрон BA.2. 

  Източник: НЦЗПБ

  Какво знаем за „невидимия Омикрон“?

  „Ройтерс“ обобщава данните, налични към момента за този вариант. Той е по-заразен от Омикрон BA.1 и BA.1.1. Към момента няма данни, които да предполагат, че причинява по-сериозно боледуване. Както и за останалите варианти от семейството на Омикрон, ваксините са по-слаби ефективни спрямо BA.2 в сравнение с ефективността им про варианта Алфа или първоначалния вариант на вируса. Според данни на британската Агенция по здравна сигурност, бустерна доза ваксина възстановява защитата, особено срещу тежко боледуване и смърт.

  BA.2 е наречен „стелт вариант“ (или „невидим вариант“), защото е малко по-труден за проследяване. Липсващият ген в BA.1 позволява той да бъде проследен по подразбиране чрез PCR тест. BA.2 и BA.3, които също се увеличават в разпространението си, но в момента са на ниски нива, могат да бъдат намерени само чрез геномно секвениране, което някои страни правят повече от други.

  Основно притеснение относно BA.2 беше дали той може да зарази повторно хора, които вече са боледували от BA.1, особено след като редица страни отчетоха „двойни пикове“ в нивата на заразяване изненадващо бързо един след друг. Но данните както от Обединеното кралство, така и от Дания показват, че докато Омикрон може повторно да зарази хора, които са имали други варианти, като Делта, има само шепа реинфекции с BA.2 при хора, които са имали BA.1, сред десетки хиляди случаи.

  Учените твърдят, че възможно обяснение за скорошното повишаване на BA.2 може да бъде, че много страни са отменили мерките за обществено здравеопазване.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Инфлацията в Еврозоната падна до най-ниското си ниво от 2 години насам
  Показателят се увеличава с най-бавното темпо от края на 2021 г.
  преди 2 дни
  България е привлякла €80 млн. по програма Хоризонт Евопа
  За 2 години български учени, изследователи и бизнес партньори са участвали в 214 проекта по програмата
  преди 2 дни
  Открит бе първия етап от фотоволтаичния парк на „Каменица“ АД в Хасково
  Съоръжението е последната най-голяма инвестиция на компанията в посока устойчиво развитие и е първото в подобен мащаб за Molson Coors на глобално ниво
  преди 2 дни
  За девета поредна година Лидл България посреща ученици за дуално обучение
  Те ще се обучават за професиите Икономист и Спедитор-логистик
  преди 2 дни
  НС прие промени в Закона за защита на подаващите сигнали служители
  Приемането на законопроекта е част от Плана за възстановяване и устойчивост