събота, 20 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  843 прочитания

  Подвариантът Омикрон BA.2 вече доминира на глобално ниво

  По данни на НЦЗПБ около 50% от случаите у нас също са от този подвариант на коронавируса
  30 март 2022, 10:05 a+ a- a

  Снимка: NIH

  Според данни на Световната здравна организация (СЗО) подварианта на Омикрон BA.2 вече е доминиращият вариант в глобален мащаб. Той представлява 86% от всички секвенирани проби глобално.

  Според данните на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) от 25 март, BA.2 са почти половината (46,6%) от секвениранте проби у нас. От 457 проби, взети в периода 8 февруари – 10 март, 213 са вариант Омикрон BA.2. 

  Източник: НЦЗПБ

  Какво знаем за „невидимия Омикрон“?

  „Ройтерс“ обобщава данните, налични към момента за този вариант. Той е по-заразен от Омикрон BA.1 и BA.1.1. Към момента няма данни, които да предполагат, че причинява по-сериозно боледуване. Както и за останалите варианти от семейството на Омикрон, ваксините са по-слаби ефективни спрямо BA.2 в сравнение с ефективността им про варианта Алфа или първоначалния вариант на вируса. Според данни на британската Агенция по здравна сигурност, бустерна доза ваксина възстановява защитата, особено срещу тежко боледуване и смърт.

  BA.2 е наречен „стелт вариант“ (или „невидим вариант“), защото е малко по-труден за проследяване. Липсващият ген в BA.1 позволява той да бъде проследен по подразбиране чрез PCR тест. BA.2 и BA.3, които също се увеличават в разпространението си, но в момента са на ниски нива, могат да бъдат намерени само чрез геномно секвениране, което някои страни правят повече от други.

  Основно притеснение относно BA.2 беше дали той може да зарази повторно хора, които вече са боледували от BA.1, особено след като редица страни отчетоха „двойни пикове“ в нивата на заразяване изненадващо бързо един след друг. Но данните както от Обединеното кралство, така и от Дания показват, че докато Омикрон може повторно да зарази хора, които са имали други варианти, като Делта, има само шепа реинфекции с BA.2 при хора, които са имали BA.1, сред десетки хиляди случаи.

  Учените твърдят, че възможно обяснение за скорошното повишаване на BA.2 може да бъде, че много страни са отменили мерките за обществено здравеопазване.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  GSK сключи договор за $170 млн. с УНИЦЕФ
  Компанията трябва да достави до 18 млн. дози ваксина срещу малария в рамките на 3 години
  преди 9 часа
  Производствените цени в Германия с 37% ръст на годишна база
  Това е най-голямото повишение на показателя, откакто се води статистика
  преди 9 часа
  преди 9 часа
  България и Сърбия ще работят заедно за гарантирането на енергийните си ресурси
  Превозът на български въглища за Сърбия, удълбочаването на Дунав и нов интермодален терминал, обсъдиха министрите на транспорта на двете страни
  преди 11 часа
  Фонд на фондовете ще разполага с над 2 млрд. лв. за периода 2021-2027 г.
  Във фонда започва одит, съобщи министър Александър Пулев
  преди 13 часа
  Samsung инвестира $15 млрд. в развоен център за чипове
  Компанията иска да бъде сред лидерите в технологиите за производство на чипове