петък, 19 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  787 прочитания

  ЕК дава 3,4 млрд. евро на държавите, приемащи бежанци от Украйна

  България също ще може да се възползва от тези средства
  23 март 2022, 16:54 a+ a- a

  В подкрепа на държавите членки, които приемат и настаняват бежанците от войната в Украйна, днес Европейската комисия предложи да увеличи с 3,4 млрд. евро общото предварително финансиране по линия на помощта за възстановяване в полза на сближаването и териториите на Европа (REACT-EU).

  След като бъде прието от съзаконодателите, това непосредствено вливане на ликвидност, съчетано с гъвкавостта благодарение на Действията по линия на сближаването за бежанците в Европа (CARE), ще ускори достъпа на държавите членки до средства, които да изразходват за инфраструктура, настаняване, оборудване и услуги в областта на заетостта, образованието, социалното приобщаване, здравеопазването и грижите за децата.

  Комисията предлага предварителното финансиране от транша по линия на REACT-EU за 2021 да се увеличи от 11 % на 15 % за всички държави членки.

  Освен това за държавите членки на първа линия (Унгария, Полша, Румъния и Словакия) и държавите членки с най-голям дял на пристигащите от Украйна спрямо тяхното население (над 1 % между 24 февруари 2022 г. и 23 март 2022 г. — Австрия, България, Чехия и Естония) Комисията предлага този процент да се увеличи на 45 %. Така общият размер на предварителното финансиране се увеличава с 3,4 млрд. евро, които ще бъдат изплатени на държавите членки веднага щом предложението бъде одобрено от съзаконодателите.

  Тъй като броят на бягащите от войната расте ежечасно и към момента в държавите членки тече регистрация на хората, положението е много динамично. За да си състави картина на положението, онагледяваща натиска, пред който са изправени държавите членки поради големия брой пристигащи, Комисията изчисли дела на пристигащите спрямо населението въз основа на информация от държавите членки, получена чрез мрежата на ЕС за подготвеност и управление на кризи в областта на миграцията, чрез международни организации и други надеждни отворени източници.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  GSK сключи договор за $170 млн. с УНИЦЕФ
  Компанията трябва да достави до 18 млн. дози ваксина срещу малария в рамките на 3 години
  преди 7 часа
  Производствените цени в Германия с 37% ръст на годишна база
  Това е най-голямото повишение на показателя, откакто се води статистика
  преди 7 часа
  преди 8 часа
  България и Сърбия ще работят заедно за гарантирането на енергийните си ресурси
  Превозът на български въглища за Сърбия, удълбочаването на Дунав и нов интермодален терминал, обсъдиха министрите на транспорта на двете страни
  преди 9 часа
  Фонд на фондовете ще разполага с над 2 млрд. лв. за периода 2021-2027 г.
  Във фонда започва одит, съобщи министър Александър Пулев
  преди 11 часа
  Samsung инвестира $15 млрд. в развоен център за чипове
  Компанията иска да бъде сред лидерите в технологиите за производство на чипове