понеделник, 15 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  623 прочитания

  Габриел: Подкрепяме образованието на децата от Украйна с европейско финансиране

  До момента 3 милиона са бежанците от Украйна, като почти половината от тях са деца, подчерта българският еврокомисар
  17 март 2022, 10:13 a+ a- a

  Извънредно заседание на тема „Европейският отговор на войната в Украйна в областта на образованието“ събра министрите на образованието на Европейския съюз, българския еврокомисар Мария Габриел и министърa на образованието на Украйна Сергей Шкарлет. Дискусията се съсредоточи върху въпросите, свързани с подкрепата на украинските ученици, студенти и учители, бягащи от военната агресия.

  „До момента 3 милиона са бежанците от Украйна, като почти половината от тях са деца. Днес те имат нужда от нашата подкрепа. Училището трябва да остане място, където децата се чувстват защитени. Изправени сме пред спешна необходимост да осигурим непрекъснатост на обучението на хиляди млади хора, като същевременно гарантираме, че няма да загубят контакт с майчиния език. Това изисква бързи, целенасочени и координирани действия както на европейско равнище, така и от всички държави членки. Ето защо въвеждаме мерки в три направления - финансова подкрепа за националните образователни системи, общи насоки за приемане на бежанци в държавите членки и мерки за улесняване на достъпа до образователна среда на украински език“, заяви Мария Габриел.

  На първо място, българският еврокомисар открои финансовите инструменти, които ще бъдат на разположение на държавите членки. Новият инструмент „Действия по линия на сближаването за бежанците в Европа“ (CARE) ще даде възможност на държавите да предоставят спешна помощ на украинските бежанци. Така например, за да се облекчи натискът върху националните бюджети, възможността за 100% съфинансиране по политиката на сближаване ще бъде удължена и за бюджетната 2021-2022. Освен това държавите ще могат да използват и средства от REACT-EU в размер на 10 милиарда евро и Фонд „Убежище, миграция и интеграция“ в размер на 420 милиона евро. Програма „Еразъм+“ същo щe бъде мобилизирана. Тя ще предостави възможност на украинските ученици да бъдат включени в образователните системи чрез проекти за сътрудничество. Украинските учители могат да получат финансова подкрепа за тяхната интеграция в приемащите държави. Квалифициран персонал може да бъде временно изпратен в регионите, в които се настаняват бежанци.

  Габриел постави акцент и върху новата си инициатива свързана с Европейския портал за училищно образование. „Идеята е Европейският портал за училищно образование да бъде място за споделяне на опит за приобщаване на младите украинци в образователните системи. Предвиждаме и специална платформа за учители, преподаващи на украински език. С цел координация на тези действия, създаваме работна група с всички държави членки. Групата ще обедини експертния им опит за осигуряване на възможности за възстановяване на образователния процес на децата бежанци. Вярвам, че с обединени усилия ще намерим най-ефективните решения и в дългосрочен план, за да дадем на младите хора това, от което войната ги е лишила.“, заключи Мария Габриел.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 56 минути
  ББР с нова кредитна програма за енергийна ефективност на малкия и средния бизнес
  Тя е с размер 30 млн. и ще е достъпна и за компаниите, които не са били одобрени за европейските средства
  преди 1 час
  920 фирми ще получат над 93 млн.лв. безвъзмездни средства за енергийна ефективност
  Те са одобрени по финалната мярка за подпомагане на бизнеса за изминалия програмен период на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020
  преди 2 часа
  355 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 226 419
  12 август 2022, 16:33
  КЕВР утвърди цена на природния газ за август – 297,89 лв./Mwh
  Основната причина за увеличението са рязко нарасналите цени на международните газови пазари
  12 август 2022, 16:15
  София въвежда „спирка по желание“
  Те влизат в сила на 13 август за 9 автобусни линии