четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    699 прочитания

    В ЕС трябва да има обща учебна програма за гражданско образование

    То трябва да повиши осведомеността за зеления преход и цифровата промяна
    16 март 2022, 10:04 a+ a- a

    Образованието за Европейския съюз, неговите ценности и демократични процеси трябва да бъде значително засилено, се казва в резолюция на комисията на ЕП. В резолюция, приета с 23 гласа „за“, 3 гласа „против“ и 2 „въздържали се“, евродепутатите призовават за подобряване на образованието по гражданство, по-специално европейското образование по гражданство на всички нива.

    Евродепутатите са обезпокоени от „липса на разбиране на демократичните процеси и механизми на участие на Съюза“ сред гражданите и по-специално младите хора, те призовават за „обновена европейска инерция“ в образованието по гражданство, като начин за по-голямо участие на младите хора в избори и ограничаване привлекателността на дезинформацията, екстремистки и популистки дискурси.

    Те изразяват съжаление за нарастващото напрежение между национално и европейско ниво в учебните програми на някои държави-членки и са загрижени от факта, че само половината от учениците в ЕС съобщават, че са имали възможност да научат за Европа в училище.

    Те предлагат на Комисията да препоръча „демонстративни учебни програми“ за ЕС и глобалното гражданско образование, за доброволно приемане от държавите-членки и разработени съвместно с експертите на държавите-членки и образователната общност. Учебните програми трябва да насърчават, наред с другото, по-добро разбиране на историята на европейската интеграция, на институциите на ЕС и техните функции, на европейските изборни процеси и процеси на вземане на решения, както и на средствата за участие на гражданите в демократичния живот на ЕС.

    Наред с другите им предложения, докладът призовава за разработване на специфични цели за образованието по гражданство и подкрепа чрез нова европейска стратегия за образование, включващо правата и задълженията на гражданите, както и „обща рамка за компетентност по гражданство за учители и ученици“. Комисията също така призовава за засилване на подкрепата за обучението на учители в областта на гражданското образование.

    Съвременното гражданско образование в ЕС трябва да повиши осведомеността за зеления преход и цифровата промяна, както и да включва необходимостта да се действа отговорно към планетата като цяло, добавят те.

    Следващи стъпки
    Парламентът ще гласува резолюцията на пленарно заседание през април.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 34 минути
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 2 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 3 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 5 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 6 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка