понеделник, 15 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  499 прочитания

  В ЕС трябва да има обща учебна програма за гражданско образование

  То трябва да повиши осведомеността за зеления преход и цифровата промяна
  16 март 2022, 10:04 a+ a- a

  Образованието за Европейския съюз, неговите ценности и демократични процеси трябва да бъде значително засилено, се казва в резолюция на комисията на ЕП. В резолюция, приета с 23 гласа „за“, 3 гласа „против“ и 2 „въздържали се“, евродепутатите призовават за подобряване на образованието по гражданство, по-специално европейското образование по гражданство на всички нива.

  Евродепутатите са обезпокоени от „липса на разбиране на демократичните процеси и механизми на участие на Съюза“ сред гражданите и по-специално младите хора, те призовават за „обновена европейска инерция“ в образованието по гражданство, като начин за по-голямо участие на младите хора в избори и ограничаване привлекателността на дезинформацията, екстремистки и популистки дискурси.

  Те изразяват съжаление за нарастващото напрежение между национално и европейско ниво в учебните програми на някои държави-членки и са загрижени от факта, че само половината от учениците в ЕС съобщават, че са имали възможност да научат за Европа в училище.

  Те предлагат на Комисията да препоръча „демонстративни учебни програми“ за ЕС и глобалното гражданско образование, за доброволно приемане от държавите-членки и разработени съвместно с експертите на държавите-членки и образователната общност. Учебните програми трябва да насърчават, наред с другото, по-добро разбиране на историята на европейската интеграция, на институциите на ЕС и техните функции, на европейските изборни процеси и процеси на вземане на решения, както и на средствата за участие на гражданите в демократичния живот на ЕС.

  Наред с другите им предложения, докладът призовава за разработване на специфични цели за образованието по гражданство и подкрепа чрез нова европейска стратегия за образование, включващо правата и задълженията на гражданите, както и „обща рамка за компетентност по гражданство за учители и ученици“. Комисията също така призовава за засилване на подкрепата за обучението на учители в областта на гражданското образование.

  Съвременното гражданско образование в ЕС трябва да повиши осведомеността за зеления преход и цифровата промяна, както и да включва необходимостта да се действа отговорно към планетата като цяло, добавят те.

  Следващи стъпки
  Парламентът ще гласува резолюцията на пленарно заседание през април.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 41 минути
  Японската икономика отбеляза 2,2% ръст
  Данните са за второто тримесечие
  преди 2 часа
  ББР с нова кредитна програма за енергийна ефективност на малкия и средния бизнес
  Тя е с размер 30 млн. и ще е достъпна и за компаниите, които не са били одобрени за европейските средства
  преди 2 часа
  920 фирми ще получат над 93 млн.лв. безвъзмездни средства за енергийна ефективност
  Те са одобрени по финалната мярка за подпомагане на бизнеса за изминалия програмен период на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020
  преди 3 часа
  355 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 226 419
  12 август 2022, 16:33
  КЕВР утвърди цена на природния газ за август – 297,89 лв./Mwh
  Основната причина за увеличението са рязко нарасналите цени на международните газови пазари