петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    818 прочитания

    ЕК обяви допълнителна помощ за бежанците от Украйна

    Неизползвани средства от еврофондовете може да се пренасочат за подкрепа на бежанците
    09 март 2022, 10:36 a+ a- a

    Европейската комисия представи допълнителна подкрепа за подпомагане на хората, бягащи от войната в Украйна, както и на държавите от ЕС, които ги приемат.

    Наличната помощ включва:

    • Хуманитарна помощ: 500 милиона евро от бюджета на ЕС са насочени към справяне с трагичните хуманитарни последици от войната както в Украйна, така и извън нея. От тази сума 90 милиона евро хуманитарна помощ, включително 85 милиона евро за Украйна и 5 милиона евро за Молдова, вече се използват за осигуряване на храна, вода, здравни грижи, подслон, както и за подпомагане на покриването на основните нужди на най-уязвимите лица. В рамките на най-мащабното досега задействане на Механизма за гражданска защита на ЕС в отговор на извънредна ситуация милиони консумативи, включително превозни средства, медицински материали, палатки, одеяла и спални чували вече достигнаха до нуждаещите се в Украйна, като в същото време се предоставя допълнителна помощ на съседните Молдова, Полша и Словакия в подкрепа на хората, бягащи от войната.

    • Подкрепа за управлението на границите: Комисията издаде оперативни насоки, за да помогне на граничните служители на държавите от ЕС при ефективното управление на пристигащите на границите с Украйна и за намаляване на времето за чакане, като същевременно се поддържа високо равнище на сигурност. Агенциите на ЕС също така предоставят допълнителен персонал и експертен опит в подкрепа на държавите членки, като например 49 служители на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex) са разположени по границите между ЕС и Украйна и между Молдова и Украйна, а в Румъния са разположени още 162 служители. Молдова също така ще получи допълнително 15 милиона евро, за да се подпомогне справянето със ситуацията.

    • Защита за бягащите и подкрепа за капацитета за приемане: За рекордно кратко време държавите от ЕС единодушно се съгласиха да бъде активирана Директивата за временната закрила, за да има яснота и сигурност за нуждаещите се лица, като се предоставят права за социално подпомагане, достъп до трудовия пазар и образование. В центъра на този подход е солидарността между държавите членки. Комисията ще координира „Платформа за солидарност“, в която държавите членки могат да обменят информация относно капацитета за приемане. Фондовете в областта на вътрешните работи за периода 2021—2027 също ще осигурят значителни допълнителни ресурси за държавите членки, за да се осигурят подходящи приемни центрове и ефективни процедури за предоставяне на убежище. Комисията предлага също така да се удължи периодът на изпълнение за средствата, които са на разположение на държавите членки по линия на фондовете в областта на вътрешните работи за периода 2014—2020, което ще доведе до около 420 милиона евро допълнителна подкрепа.

    • Действие в рамките на политиката на сближаване за бежанците в Европа: Комисията също така приема законодателно предложение за „Действие за сближаване за бежанците в Европа“ (CARE). Това ще осигури допълнителна гъвкавост за финансиране на широк кръг мерки в подкрепа на хората, които бягат от Украйна, от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), Европейския социален фонд (ЕСФ) и Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ФЕПНЛ). Например тези средства за сближаване могат да бъдат използвани за инвестиции в образование, заетост, жилищно настаняване, здравни услуги и услуги за полагане на грижи за деца, а в случая на ФЕПНЛ — за основно материално подпомагане, като храна и облекло. За да се подкрепят допълнително държавите членки, ще бъде удължено с една година прилагането на извънредната ставка на съфинансиране в размер на 100%, която бе въведена в отговор на пандемията. Освен това около 10 милиарда евро от фондовете „Помощ за възстановяване в полза на сближаването и териториите на Европа“ (REACT-EU) за 2022 са на разположение и могат да бъдат използвани и за финансови действия в подкрепа на бягащите от Украйна.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Бош Автомобилно оборудване открива център за обучения с ПГТЕ „Хенри Форд"
    Центърът има за цел да подготви специалисти в областта на поддръжката и ремонта на леки и тежкотоварни автомобили
    преди 2 часа
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 2 часа
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 4 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 4 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla