понеделник, 15 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  530 прочитания

  ЕК обяви допълнителна помощ за бежанците от Украйна

  Неизползвани средства от еврофондовете може да се пренасочат за подкрепа на бежанците
  09 март 2022, 10:36 a+ a- a

  Европейската комисия представи допълнителна подкрепа за подпомагане на хората, бягащи от войната в Украйна, както и на държавите от ЕС, които ги приемат.

  Наличната помощ включва:

  • Хуманитарна помощ: 500 милиона евро от бюджета на ЕС са насочени към справяне с трагичните хуманитарни последици от войната както в Украйна, така и извън нея. От тази сума 90 милиона евро хуманитарна помощ, включително 85 милиона евро за Украйна и 5 милиона евро за Молдова, вече се използват за осигуряване на храна, вода, здравни грижи, подслон, както и за подпомагане на покриването на основните нужди на най-уязвимите лица. В рамките на най-мащабното досега задействане на Механизма за гражданска защита на ЕС в отговор на извънредна ситуация милиони консумативи, включително превозни средства, медицински материали, палатки, одеяла и спални чували вече достигнаха до нуждаещите се в Украйна, като в същото време се предоставя допълнителна помощ на съседните Молдова, Полша и Словакия в подкрепа на хората, бягащи от войната.

  • Подкрепа за управлението на границите: Комисията издаде оперативни насоки, за да помогне на граничните служители на държавите от ЕС при ефективното управление на пристигащите на границите с Украйна и за намаляване на времето за чакане, като същевременно се поддържа високо равнище на сигурност. Агенциите на ЕС също така предоставят допълнителен персонал и експертен опит в подкрепа на държавите членки, като например 49 служители на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex) са разположени по границите между ЕС и Украйна и между Молдова и Украйна, а в Румъния са разположени още 162 служители. Молдова също така ще получи допълнително 15 милиона евро, за да се подпомогне справянето със ситуацията.

  • Защита за бягащите и подкрепа за капацитета за приемане: За рекордно кратко време държавите от ЕС единодушно се съгласиха да бъде активирана Директивата за временната закрила, за да има яснота и сигурност за нуждаещите се лица, като се предоставят права за социално подпомагане, достъп до трудовия пазар и образование. В центъра на този подход е солидарността между държавите членки. Комисията ще координира „Платформа за солидарност“, в която държавите членки могат да обменят информация относно капацитета за приемане. Фондовете в областта на вътрешните работи за периода 2021—2027 също ще осигурят значителни допълнителни ресурси за държавите членки, за да се осигурят подходящи приемни центрове и ефективни процедури за предоставяне на убежище. Комисията предлага също така да се удължи периодът на изпълнение за средствата, които са на разположение на държавите членки по линия на фондовете в областта на вътрешните работи за периода 2014—2020, което ще доведе до около 420 милиона евро допълнителна подкрепа.

  • Действие в рамките на политиката на сближаване за бежанците в Европа: Комисията също така приема законодателно предложение за „Действие за сближаване за бежанците в Европа“ (CARE). Това ще осигури допълнителна гъвкавост за финансиране на широк кръг мерки в подкрепа на хората, които бягат от Украйна, от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), Европейския социален фонд (ЕСФ) и Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ФЕПНЛ). Например тези средства за сближаване могат да бъдат използвани за инвестиции в образование, заетост, жилищно настаняване, здравни услуги и услуги за полагане на грижи за деца, а в случая на ФЕПНЛ — за основно материално подпомагане, като храна и облекло. За да се подкрепят допълнително държавите членки, ще бъде удължено с една година прилагането на извънредната ставка на съфинансиране в размер на 100%, която бе въведена в отговор на пандемията. Освен това около 10 милиарда евро от фондовете „Помощ за възстановяване в полза на сближаването и териториите на Европа“ (REACT-EU) за 2022 са на разположение и могат да бъдат използвани и за финансови действия в подкрепа на бягащите от Украйна.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 35 минути
  Японската икономика отбеляза 2,2% ръст
  Данните са за второто тримесечие
  преди 2 часа
  ББР с нова кредитна програма за енергийна ефективност на малкия и средния бизнес
  Тя е с размер 30 млн. и ще е достъпна и за компаниите, които не са били одобрени за европейските средства
  преди 2 часа
  920 фирми ще получат над 93 млн.лв. безвъзмездни средства за енергийна ефективност
  Те са одобрени по финалната мярка за подпомагане на бизнеса за изминалия програмен период на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020
  преди 3 часа
  355 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 226 419
  12 август 2022, 16:33
  КЕВР утвърди цена на природния газ за август – 297,89 лв./Mwh
  Основната причина за увеличението са рязко нарасналите цени на международните газови пазари