петък, 19 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  528 прочитания

  Цената на пшеницата продължава да расте

  Напълно възможно е да достигне най-високите си нива за всички времена, смятат анализатори
  08 март 2022, 09:24 a+ a- a

  Фючърсите на пшеницата отново се повишиха в понеделник (7 март). Това е продължаващ ръст към най-високи нива за всички времена и разпалва страхове за глобален стоков шок, тъй като инвазията на Русия в Украйна изключва решаващ източник на износ и заплашва бъдещото производство на зърно, пише MarketWatch.

  Меката червена зимна пшеница за доставка през май се повиши с 85 цента, разширената дневна цена, за да се затвопри търговията на $12,94 за бушел (бел.ред.: мерна единица, равна на 8 галона или 36,4 литра, която се използва за жито, плодове, течности и др.), което е ръст в размер на 7%. Пшеницата се търгува с дневния си лимит за шест последователни сесии и миналата седмица се повиши с над 40%, в най-голямото поскъпване за седмица в историята.

  Пшеницата е увеличила цената си с близо 68% до момента през 2022 г.

  Русия и Украйна заедно представляват 25% от световния износ на пшеница, а само Украйна - 13% от износа на царевица, според анализатори от RBC Capital Markets.

  Ценовите рекорди за всички времена за пшеница също са възможни. Рекордното затваряне за най-активно търгуван договор е поставено на 12 март 2008 г., а най-високото ниво в рамките на деня от $13,50 - на 27 февруари 2008 г., според данните на FactSet, които датират от 1984 г.

  Фючърсите на царевица се повишиха с 3 цента до $7,5725 за бушел, или +0,4%, и са нараснали с 9,6% през март и 27,6% досега през 2022 г. Соята, която не е основна култура за Русия или Украйна, се повиши с 6 цента в понеделник, или +0,4%, до $16,665 за бушел, което е ръст от 1,8% за месеца и 24,4% досега през 2022 г.

  Ръстът на фючърсите за пшеница и други зърнени култури идва успоредно с рекордни печалби миналата седмица за петрола и металите в резултат на инвазията на Русия в Украйна, което допринася за рекордно седмично увеличение за S&P GSCI, стоков индекс, съставен от 24 борсово търгувани фючърсни договора в пет сектора на физически стоки, който нарасна с около 18%.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  GSK сключи договор за $170 млн. с УНИЦЕФ
  Компанията трябва да достави до 18 млн. дози ваксина срещу малария в рамките на 3 години
  преди 8 часа
  Производствените цени в Германия с 37% ръст на годишна база
  Това е най-голямото повишение на показателя, откакто се води статистика
  преди 8 часа
  преди 8 часа
  България и Сърбия ще работят заедно за гарантирането на енергийните си ресурси
  Превозът на български въглища за Сърбия, удълбочаването на Дунав и нов интермодален терминал, обсъдиха министрите на транспорта на двете страни
  преди 10 часа
  Фонд на фондовете ще разполага с над 2 млрд. лв. за периода 2021-2027 г.
  Във фонда започва одит, съобщи министър Александър Пулев
  преди 11 часа
  Samsung инвестира $15 млрд. в развоен център за чипове
  Компанията иска да бъде сред лидерите в технологиите за производство на чипове