петък, 03 декември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  386 прочитания

  ЕК: Жените все още са по-слабо представени в науката и иновациите

  Трябва да работим, за да насърчим момичетата към кариера в науките, технологиите, инженерството и математиката, заяви еврокомисар Мария Габриел
  25 ноември 2021, 09:28 a+ a- a

  Броят на жените, които се обучават в и които завършват бакалавърска, магистърска и докторска степен, трайно нараства през последните години. Жените обаче все още са по-слабо представени в професиите от областта на научните изследвания и иновациите. Това са някои от основните констатации в доклада на Европейската комисия She Figures 2021, в който от 2003 насам се представя напредъкът по отношение на равенството между половете в областта на научните изследвания и иновациите в Европейския съюз и извън него.

  Мария Габриел, еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, приветства тазгодишното издание на доклада и заяви: "Данните от последното издание на She Figures сочат, че в Европа икономиката, лабораториите и академичните среди вече зависят от жените. Става ясно обаче, че трябва да работим още за утвърждаването на равенството между половете, по-специално за да насърчим момичетата към кариера в науките, технологиите, инженерството и математиката. Несъмнено Европа се нуждае от творческия и предприемаческия потенциал на жените за своето по-устойчиво, екологично и цифрово бъдеще".

  В публикацията She Figures 2021 се подчертава, че средно на ниво бакалавърска и магистърска степен жените са по-многобройни от мъжете и като студенти (54%), и като завършващи (59%), а на ниво докторска степен почти се наблюдава равенство между половете (48%). Въпреки това различията между областите на обучение се запазват. Така например жените все още са по-малко от една четвърт от получилите докторска степен в областта на ИКТ (22%), а същевременно съставляват 60 и над 60% от притежаващите същата степен в областта на здравеопазването, социалните въпроси и образованието (съответно 60% и 67%).

  Освен това жените са едва около една трета от изследователите (33 %). На най-високо академично равнище жените продължават да бъдат по-слабо представени и заемат около една четвърт от академичните длъжности „професор“ (26 %). За жените също така е по-малко вероятно да работят като учени и инженери (41 %) и те са по-слабо представени сред самостоятелно заетите в областта на науката, инженерството и ИКТ (25 %).

  She Figures е тригодишно проучване, което проследява професионалния път на жени и мъже научни работници, като започва от следването и дипломирането, разглежда тяхното участие на пазара на труда като научни работници и условията на труд, при които работят, професионалното им израстване и участието им на ръководни длъжности и в научноизследователската и иновационната продукция (включително изобретателство).

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Dronamics набра 6 млн. лв. при IPO-то си
  Това е шестото успешно IPO на пазар beam на Българската фондова борса
  преди 13 часа
  ЕК одобри увеличение на капитала на Фонда на фондовете от 11,2 млн. евро
  То ще се използва за издаване на гаранции по заеми, отпуснати от финансови посредници на малки и средни предприятия
  преди 13 часа
  Кацаров: От понеделник всички на училище
  Няма омикрон в страната, от понеделник се възстановяват плановите операции
  преди 14 часа
  Алтерко регистрира продажби за над 9 млн. лв. на Черен петък и Кибер понеделник
  По време на популярния период за предпразнично пазаруване технологичната компания продаде над 400 000 устройства за автоматизация на дома
  преди 15 часа
  Италианската DHH придоби 60% от българската "Еволинк"
  Стойността на сделката е 2.45 млн. евро, има възможност за придобиване и на останалите 40% през 2025