четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1743 прочитания

    Масови протести срещу новите антиковид мерки в Европа

    Безредици имаше в Австрия, Белгия, Франция, Италия и Хърватия
    22 ноември 2021, 10:08 a+ a- a

    Десетки хиляди хора излязоха на шествие в белгийската столица Брюксел, за да протестират срещу мерките срещу Covid. Някои протестиращи хвърлиха фойерверки срещу полицаи, които се намесиха със сълзотворен газ и водни оръдия. Демонстрантите се противопоставят основно на използването на пропуски за Covid, от типа на Зеления сертификат у нас, които не позволяват на неваксинираните да влизат в места като ресторанти или барове.

    Това идва след нови протести в Нидерландия срещу новите правила за блокиране. В събота (20 ноември) хора хвърлиха фойерверки по полицията и запалиха велосипеди в Хага, една вечер, след като протестите в Ротердам се ексалираха в насилие и полицията стреля.

    Хиляди демонстранти също излязоха на улиците в Австрия, Хърватия и Италия, тъй като гневът се надигна заради новите ограничения, пише BBC. 

    В Белгия правилата за маските са затегнати, включително на места като ресторанти, където вече се изискват пропуски за Covid, а повечето белгийци също ще трябва да работят от вкъщи четири дни в седмицата до средата на декември. Предвижда се и ваксинациите за здравните работници да станат задължителни.

    По-рано Световната здравна организация (СЗО) заяви, че е „много притеснена“ от нарастващите случаи на коронавирус на континента. Нейният регионален директор д-р Ханс Клуге каза пред BBC, че ако не бъдат затегнати мерките в цяла Европа, до следващата пролет може да бъдат регистрирани още половин милион смъртни случая.

    Много правителства на целия континент въвеждат нови ограничения, за да се опитат да се справят с нарастващите инфекции. Редица страни наскоро отчетоха рекордно високи дневни нови случаи.

    В Нидерландия в събота за втора поредна нощ избухнаха безредици в няколко населени места. Протестиращи с качулки запалиха велосипеди в Хага, а полицията използва коне, кучета и палки, за да разпръсне тълпите. Властите обявиха извънредна заповед в града и най-малко седем души бяха арестувани. На други места в страната два футболни мача бяха спрени за кратко, след като привържениците нахлуха на терена. В момента на феновете е забранено да посещават стадионите заради новите правила за коронавирус. Размириците последваха нощ на бунтове в Ротердам, осъдени от кмета на града като „оргия на насилие“. Полицията отправи предупредителни и директни изстрели, „защото ситуацията беше животозастрашаваща“, каза говорител на полицията пред „Ройтерс“. Най-малко трима демонстранти са в болница с огнестрелни рани. Властите са започнали разследване. Нидерландия наложи триседмично частично блокиране миналия уикенд, след като регистрира рекорден скок в случаите на Covid. Баровете и ресторантите трябва да затварят в 20:00 часа, а струпването на хора е забранено на спортни събития.

    Десетки хиляди хора протестираха в столицата на Австрия Виена, след като правителството обяви ново национално блокиране и планира да направи ваксините задължителни през февруари 2022 г. Това е първата европейска страна, която прави ваксинацията законово изискване. Размахвайки национални знамена и транспаранти с надпис „Свобода“, протестиращите крещяха „Съпротива!“ и освиркваха полицията. Страната ще влезе в 20-дневно общонационално блокиране от днес, като затвори всички магазини, освен основни и ще нареди на хората да работят от вкъщи. Задължителните ваксинации са описани като „нож с две остриета“ от Андреа Амон, директор на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC). Тя каза пред BBC, че строгите правила могат да накарат хората, които все още се съмняват във ваксината, но не я отхвърлят напълно, изцяло да се откажат от нея.

    В Хърватия хиляди протестираха в столицата Загреб, за да покажат гнева си от задължителните ваксинации за работниците в публичния сектор, докато в Италия няколко хиляди протестиращи се събраха на античния колодрум Циркус Максимус (Circus Maximus) в Рим, за да се противопоставят на сертификатите „Зелен пропуск“ необходими за работа, обществени места и градския транспорт.

    Френските власти изпращат още десетки полицаи, за да потушат вълненията на карибския остров Гваделупа, френски отвъдморски департамент. Грабители опустошиха десетки магазини и подпалиха бизнеси, след като протестите срещу пропуска за Covid във Франция прерастнаха в насилие. Вътрешният министър Жералд Дарманин каза, че някои от участниците в безредиците са използвали „истински боеприпаси“ срещу правоприлагащите органи и обеща „твърд“ отговор на тези, които извършват обществени безредици.

    Министърът на здравеопазването на Обединеното кралство Саджид Джавид каза, че в момента няма планове за промяна на правилата за пътуване между Обединеното кралство и Германия с оглед на нарастващия брой случаи там. Той каза, че това е така, защото Германия се бори с варианта делта: „Вече имаме делта тук, не съм сигурен, че има голяма полза от това да имаме повече правила, но ние внимаваме за всякакви потенциални нови варианти“, каза той.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 3 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 8 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 9 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 9 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам