четвъртък, 28 октомври 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  617 прочитания

  ЕК започва да наблюдава собствеността върху медиите

  Става все по-трудно да се разбере кой е собственикът на медиите в ЕС, смята еврокомисарят Вера Йоурова
  27 септември 2021, 17:05 a+ a- a

   

  Европейската комисия даде старт на финансирания от ЕС проект за наблюдение на собствеността на медиите - Euromedia Ownership Monitor. Обзорът на собствеността върху медиите, координиран от Залцбургският университет, ще предоставя база данни разпределена по държави, съдържаща информация относно собствеността върху медиите. Също така ще бъдат систематично оценявани съответните правни рамки и ще се идентифицират възможните рискове за прозрачността на собствеността на медиите.

  Заместник-председателят по въпросите на ценностите и прозрачността Вера Йоурова заяви: „Става все по-трудно да се разбере кой е собственикът на медиите в ЕС. Това не е допустимо, защото в условията на демокрация хората заслужават да знаят кой им предоставя информация. Този нов инструмент ще спомогне за разбирането на медийния пазар и бъдещи политически инициативи."

  Еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон добави: „Като основен стълб на нашите демокрации е от решаващо значение да се обърне внимание и да се подчертаят съществуващите заплахи за независимите медии. Оставаме решени да представим нови инициативи като закона за свободата на медиите и да увеличим подкрепата си за проекти за насърчаване на прозрачността в сектора.“

  Този нов инструмент ще бъде в основата на оценката на политиките и регулаторните мерки и инициативи, насочени към подкрепа на свободата и плурализма на медиите. Той ще установи къде се намира собствеността върху медиите, като по този начин ще повиши видимостта на проблемите, свързани с потенциалната концентрация, и по този начин ще повиши разбирането за медийния пазар.

  Размерът на подкрепата от ЕС за проекта е 1 милион евро, а проектът се очаква да продължи до септември 2022. Бенефициерите на този пилотен проект бяха избрани след покана за представяне на предложения, насочена към заинтересованите страни, работещи в областта на свободата и плурализма на медиите на европейско, регионално и местно равнище. Освен това през следващите седмици ще бъде публикувана втора покана за представяне на предложения.

  Тази инициатива е част от по-широки усилия в областта на свободата и плурализма на медиите, както е посочено в Плана за действие за европейската демокрация.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 минути
  Предстои спиране на плановия прием в болници в София
  В столицата ще бъдат разкрити допълнително 50 интензивни легла за пациенти с Covid-19
  преди 1 час
  5643 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 587 765
  преди 16 часа
  САЩ предвиждат въвеждане на „данък милиардери“
  Той ще засегне приблизително 700 данъкоплатци с над $1 млрд. активи или $100 млн. годишен доход за 3 последователни години
  преди 17 часа
  Повече от половината места за настаняване у нас отчитат намаление на приходите през септември
  Около четвърт от мениджърите са съкратили персонал, показват данните на НСИ
  преди 18 часа
  Конференция „Новата транзитна епоха на недвижимите имоти“ ще се проведе в хибриден формат
  Тоова ще е седмото поредно издание на Националната конференция “INSPIRE TO HIGHER” по случай деня на професионалните брокери и агенти на недвижими имоти 30 октомври