петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1223 прочитания

    ЕK отпуска 95 млн. евро за подобряване на достъпа до тестове

    Общо 20 държави от ЕС ще получат осигурените средства
    27 септември 2021, 15:17 a+ a- a

    Европейската комисия отпусна безвъзмездни средства на 20 държави членки на обща стойност 95 милиона евро за закупуване на диагностични тестове за COVID-19, за да се улесни предоставянето на цифровия COVID сертификат на ЕС. Това върви ръка за ръка с продължаващото ваксиниране срещу COVID-19 и е част от ангажимента на Комисията да подкрепи достъпа до бързи и точни тестове на достъпни цени за гражданите, които все още не са напълно ваксинирани, и по-конкретно за тези, които не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини.

    Безвъзмездните средства, финансирани чрез Инструмента за спешна подкрепа, ще позволят на държавите членки да провеждат тестове. Тази подкрепа, предоставяна чрез националните органи, ще отговори на различните нужди в различните държави членки.

    Стела Кириакиду, еврокомисар по здравеопазването, заяви: "Цифровият COVID сертификат на ЕС даде възможност на европейците да продължат да пътуват безопасно през лятото и се превърна в символ на една отворена и безопасна Европа. Въпреки че ваксинацията е от ключово значение и е нашият най-силен актив за прекратяване на пандемията, бързото и точно тестване продължава да бъде важно за справяне с разпространението на COVID-19. 20-те милиона бързи тестове, които закупихме за държавите членки по-рано тази година, и днешното съобщение за допълнителни средства доказват, че сме твърдо решени да гарантираме, че гражданите имат достъп до тестове и че нашите цифрови сертификати са достъпни за всички, по-специално за тези, които не могат да бъдат ваксинирани."

    Дидие Рейндерс, еврокомисар по въпросите на правосъдието, добави: "Досега над 400 милиона европейци са се възползвали от сертификата, а 42 държави вече са свързани със системата на ЕС за сертификати. Това е голямо европейско постижение, което се цени високо от нашите граждани. Днешните безвъзмездни средства ще допринесат допълнително за използването на сертификата и ще гарантират, че хората могат да продължат да се движат свободно и безопасно. Приветствам това решение и призовавам 20-те държави членки да използват по най-добрия начин тези допълнителни тестове."

    Инструментът за спешна подкрепа осигурява основана на потребностите координирана реакция при извънредни ситуации, за да помогне на държавите членки да се справят с нуждите, свързани с непосредствената остра фаза на пандемията от COVID-19, както и с излизането, възстановяването и предотвратяването на всяка повторна поява.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 21 минути
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 1 час
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 2 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 2 часа
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS