четвъртък, 28 октомври 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  672 прочитания

  ЕK отпуска 95 млн. евро за подобряване на достъпа до тестове

  Общо 20 държави от ЕС ще получат осигурените средства
  27 септември 2021, 15:17 a+ a- a

  Европейската комисия отпусна безвъзмездни средства на 20 държави членки на обща стойност 95 милиона евро за закупуване на диагностични тестове за COVID-19, за да се улесни предоставянето на цифровия COVID сертификат на ЕС. Това върви ръка за ръка с продължаващото ваксиниране срещу COVID-19 и е част от ангажимента на Комисията да подкрепи достъпа до бързи и точни тестове на достъпни цени за гражданите, които все още не са напълно ваксинирани, и по-конкретно за тези, които не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини.

  Безвъзмездните средства, финансирани чрез Инструмента за спешна подкрепа, ще позволят на държавите членки да провеждат тестове. Тази подкрепа, предоставяна чрез националните органи, ще отговори на различните нужди в различните държави членки.

  Стела Кириакиду, еврокомисар по здравеопазването, заяви: "Цифровият COVID сертификат на ЕС даде възможност на европейците да продължат да пътуват безопасно през лятото и се превърна в символ на една отворена и безопасна Европа. Въпреки че ваксинацията е от ключово значение и е нашият най-силен актив за прекратяване на пандемията, бързото и точно тестване продължава да бъде важно за справяне с разпространението на COVID-19. 20-те милиона бързи тестове, които закупихме за държавите членки по-рано тази година, и днешното съобщение за допълнителни средства доказват, че сме твърдо решени да гарантираме, че гражданите имат достъп до тестове и че нашите цифрови сертификати са достъпни за всички, по-специално за тези, които не могат да бъдат ваксинирани."

  Дидие Рейндерс, еврокомисар по въпросите на правосъдието, добави: "Досега над 400 милиона европейци са се възползвали от сертификата, а 42 държави вече са свързани със системата на ЕС за сертификати. Това е голямо европейско постижение, което се цени високо от нашите граждани. Днешните безвъзмездни средства ще допринесат допълнително за използването на сертификата и ще гарантират, че хората могат да продължат да се движат свободно и безопасно. Приветствам това решение и призовавам 20-те държави членки да използват по най-добрия начин тези допълнителни тестове."

  Инструментът за спешна подкрепа осигурява основана на потребностите координирана реакция при извънредни ситуации, за да помогне на държавите членки да се справят с нуждите, свързани с непосредствената остра фаза на пандемията от COVID-19, както и с излизането, възстановяването и предотвратяването на всяка повторна поява.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 48 минути
  5643 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 587 765
  преди 16 часа
  САЩ предвиждат въвеждане на „данък милиардери“
  Той ще засегне приблизително 700 данъкоплатци с над $1 млрд. активи или $100 млн. годишен доход за 3 последователни години
  преди 17 часа
  Повече от половината места за настаняване у нас отчитат намаление на приходите през септември
  Около четвърт от мениджърите са съкратили персонал, показват данните на НСИ
  преди 17 часа
  Конференция „Новата транзитна епоха на недвижимите имоти“ ще се проведе в хибриден формат
  Тоова ще е седмото поредно издание на Националната конференция “INSPIRE TO HIGHER” по случай деня на професионалните брокери и агенти на недвижими имоти 30 октомври
  преди 17 часа
  Първото издание на eBay Academy стартира у нас
  В безплатното обучение ще вземат участие над 50 български фирми