вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1290 прочитания

    ЕС засилва сътрудничеството си с Индийско-Тихоокеанския регион

    Европейска стратегия предвижда икономически споразумения със страните от региона и защита с военноморски сили
    17 септември 2021, 10:01 a+ a- a

    Европейската комисия и върховният представител приеха съвместно съобщение относно стратегията на ЕС за сътрудничество в Индийско-Тихоокеанския регион. То съдържа конкретни действия за засилване на стратегическото взаимодействие с региона.

    Председателят Урсула фон дер Лайен заяви: "Икономическата, демографската и политическата тежест на Индийско-Тихоокеанския регион се увеличава, от източното крайбрежие на Африка до тихоокеанските островни държави. Днес, водени от нашите ценности, предлагаме засилено партньорство за постигане на напредък в областта на търговията, инвестициите и свързаността, като същевременно работим за преодоляване на общите глобални предизвикателства и укрепваме основания на правила международен ред".

    Върховният представител Жозеп Борел заяви: "Центърът на тежестта на света се измества към Индийско-Тихоокеанския регион както в геоикономическо, така и в геополитическо отношение. Бъдещето на ЕС и бъдещето на Индийско-Тихоокеанския регион са взаимносвързани. ЕС вече е най-големият инвеститор, водещият партньор в сътрудничеството за развитие и един от най-големите търговски партньори в Индийско-Тихоокеанския регион. Нашето взаимодействие има за цел да поддържаме свободен и отворен за всички Индийско-Тихоокеански регион, като същевременно изграждаме силни и трайни партньорства за сътрудничество по различни въпроси — от екологичен преход, управление на океаните и цифрови технологии до сигурност и отбрана".

    ЕС и Индийско-Тихоокеанският регион са тясно свързани помежду си. Те имат много общи интереси и стабилни връзки в различни области — от търговия и инвестиции до научни изследвания и иновации, както и устойчиво развитие, изменение на климата, опазване на биологичното разнообразие и сигурност.

    ЕС засилва стратегическото си взаимодействие с Индийско-Тихоокеанския регион. Този регион придобива все по-голямо стратегическо значение за Европа. Неговата нарастваща икономическа, демографска и политическа тежест го превръща в ключов участник в оформянето на основания на правила международен ред и справянето с глобалните предизвикателства. ЕС има за цел да допринесе за стабилността, сигурността, просперитета и устойчивото развитие на региона в съответствие с принципите на демокрацията, върховенството на закона, правата на човека и международното право.

    По-конкретно, изпълнението на стратегията на ЕС ще включва следните действия:

    - завършване на търговските преговори на ЕС с Австралия, Индонезия и Нова Зеландия; възобновяване на търговските преговори и започване на инвестиционни преговори с Индия; финализиране на споразумение за икономическо партньорство с Източноафриканската общност; изготвяне на оценка за евентуалното възобновяване на търговските преговори с Малайзия, Филипините и Тайланд, и за евентуални преговори за междурегионално търговско споразумение с АСЕАН.

    - сключване на споразумения за партньорство и сътрудничество (СПС) с Малайзия и Тайланд; започване на преговори за СПС с Малдивите и пълно осъществяване на предстоящото ново споразумение за партньорство на ЕС с държавите от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн (АКТБ).

    - сключване на зелени съюзи и партньорства с желаещи и амбициозни партньори от Индийско-Тихоокеанския регион с цел борба с изменението на климата и увреждането на околната среда. През май 2021 г. беше постигнато съгласие с Япония по първия такъв съюз.

    - укрепване на управлението на океаните в региона, включително засилване на подкрепата на ЕС за системите за управление и контрол на риболовните дейности на държавите в Индийско-Тихоокеанския регион, на борбата срещу незаконния, недекларирания и нерегулирания риболов и на изпълнението на споразуменията за партньорство в областта на устойчивото рибарство.

    - разширяване на мрежата от цифрови партньорства с партньорите от Индийско-Тихоокеанския регион, както и проучване на възможността за нови споразумения за цифрово партньорство с Япония, Южна Корея и Сингапур.

    - засилване на прилагането на партньорствата за свързаност с Япония и Индия; подкрепа за партньорите при създаването на подходяща регулаторна среда и улесняването на мобилизирането на необходимото финансиране за подобряване на свързаността на място между Европа и Индийско-Тихоокеанския регион.

    - укрепване на сътрудничеството в областта на научните изследвания и иновациите по програмата „Хоризонт Европа“; проучване на възможността за асоцииране към тази програма на подходящи единомислещи партньори от Индийско-Тихоокеанския регион като Австралия, Япония, Република Корея, Нова Зеландия и Сингапур.

    - търсене на начини за осигуряване на засилено базиране на военноморски сили от държавите от ЕС с цел подпомагане на защитата на морските линии за комуникация и свободата на корабоплаване в Индийско-Тихоокеанския регион, като същевременно се укрепва капацитетът на партньорите от Индийско-Тихоокеанския регион за гарантиране на морската сигурност.

    - засилване на подкрепата за здравните системи и подготвеността за пандемия на най-слаборазвитите държави в Индийско-Тихоокеанския регион, увеличаване на съвместните научни изследвания на заразните болести в контекста на програмата за научни изследвания „Хоризонт Европа“.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 минути
    преди 33 минути
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 3 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 3 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд
    преди 4 часа
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка
    преди 5 часа
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София