петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1217 прочитания

    ЕС обеща още 4 млрд. евро за борбата с климатичните промени

    Председателят на ЕК призова богатите държави да подкрепят финансово климатичните политики в по-бедните части на планетата
    15 септември 2021, 16:08 a+ a- a

    ЕС ще увеличи финансовата си подкрепа за борбата с климатичните премени и приспособяването им към техните последици. Това заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в речта за състоянието на Съюза.

    "Ще предложим допълнителни 4 милиарда евро за финансиране на борбата с изменението на климата до 2027. Очакваме обаче САЩ и нашите партньори също да ускорят темпото. Преодоляването на недостига на финансиране в борбата с изменението на климата заедно — САЩ и ЕС — ще бъде силен сигнал за водещата им роля за климата по света", заяви Фон дер Лайен.

    "Неотдавна ООН публикува доклада на Междуправителствения комитет по изменение на климата (IPCC). Той е научният авторитет в областта на изменението на климата. Докладът не оставя никакво съмнение. Изменението на климата е предизвикано от човека. И тъй като е предизвикано от човека, можем да променим нещо", посочи тя.

    "И промяната вече настъпва. През първата половина на тази година в Германия са регистрирани повече електрически, отколкото дизелови автомобили. Понастоящем Полша е най-големият износител на автомобилни акумулатори и електрически автобуси в ЕС. Или например новият европейски „Баухаус“, който доведе до бум на креативността на архитекти, дизайнери, инженери в целия Съюз. Ясно е, че нещо се случва. Именно това е целта на Европейския зелен пакт", отбеляза председателят на ЕК.

    "В речта си миналата година обявих нашата цел за намаляване на емисиите с най-малко 55 % до 2030. Оттогава насам ние заедно превърнахме целите си в областта на климата в правни задължения. Ние сме първата голяма икономика, която представя всеобхватно законодателство за постигането им", коментира тя.

    "Екологичният преход трябва да е справедлив. Ето защо предложихме нов Социален фонд за климата за справяне с енергийната бедност, от която страдат вече 34 милиона европейци. Разчитам на Парламента и на държавите членки заедно да запазят пакета и амбицията", допълни Фон дер Лайен.

    ЕС ще удвои и външното си финансиране за биологичното разнообразие, по-специално за най-уязвимите държави. 

    По думите й големите икономики — от САЩ до Япония — набелязаха амбициозни цели за неутралност по отношение на климата през 2050 или скоро след това. Тези цели сега трябва да бъдат подкрепени с навременни конкретни планове за Глазгоу. Защото с настоящите ангажименти за 2030 глобалното затопляне няма да може да бъде ограничено до 1,5 °C. 

    "Окуражаващи са целите, които президентът Си Дзинпин постави за Китай. Призоваваме обаче за същото лидерство при определянето на начина, по който Китай ще ги постигне. Светът ще почувства облекчение, ако емисиите в Китай бъдат овладени до средата на десетилетието, а след това страната се откаже от използването на въглища на своята територия и износа им", обърна внимание председателят на ЕК.

    "Големите икономики имат специално задължение към най-слабо развитите и най-уязвимите държави. Финансирането на борбата с изменението на климата е от съществено значение за тях – както за смекчаването на последиците от изменението на климата, така и за адаптирането към него. В Мексико и Париж светът пое ангажимент да предоставя 100 милиарда долара годишно до 2025 г. Ние изпълняваме ангажимента си. Team Europe допринася с 25 милиарда долара годишно. Други обаче все още не предприемат никакви действия за постигането на глобалната цел", заяви Фон дер Лайен.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 10 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 15 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 15 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 16 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам