петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1927 прочитания

    Фон дер Лайен предупреди да не стигаме до „пандемия на неваксинираните“

    Наблюдаваме тревожни различия в дела на ваксинираните в Съюза, подчерта председателят на ЕК
    15 септември 2021, 15:12 a+ a- a

    Преодоляването на различията в процента на ваксинираните срещу COVID-19 в отделните страни членки ще бъде един от приоритетите на ЕС през следващата година. Това заяви в речта си за състоянитено на Съюза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Страсбург.

    "Когато преди 12 месеца стоях пред Вас, не знаех кога, нито дали ще разполагаме с безопасна и ефективна ваксина срещу COVID-19. Днес обаче, въпреки всички критики, Европа е сред световните лидери в това отношение. Над 70% от възрастните в ЕС са напълно ваксинирани. Ние бяхме единствените, които заделихме половината от производството си на ваксини за останалата част от света. Повече от 700 милиона дози бяха доставени за европейските граждани и още над 700 милиона — за 130 държави от останалата част на света. Ние сме единственият регион в света, който постигна това. Една пандемия обаче не е спринт, тя е маратон. Последвахме науката. Подсигурихме Европа. Подсигурихме света. Направихме го по правилния начин, защото това беше европейският начин. И се получи! Но въпреки че имаме всички основания да сме уверени, нямаме никакви основания да сме самоуверени", заяви Фон дер Лайен.

    "Първият ни — и най-спешен — приоритет е да ускорим ваксинирането по света. Предвид това, че по-малко от 1% от дозите по света са поставени в страни с ниски доходи, мащабът на несправедливостта и степента на неотложност са очевидни. Това е един от големите геополитически въпроси на нашето време. Понастоящем Team Europe инвестира 1 милиард евро в увеличаване на капацитета за производство на ваксина на основата на иРНК в Африка. Ние поехме вече ангажимента да предоставим 250 милиона дози. И днес мога да обявя, че Комисията ще добави дарение от още 200 милиона дози до средата на следващата година", посочи тя.

    "Вторият ни приоритет е да продължим усилията тук в Европа. Наблюдаваме тревожни различия в дела на ваксинираните в Съюза. Затова е необходимо да запазим набраната скорост. Европа е готова. Осигурили сме още 1,8 милиарда дози. Това е достатъчно за нас и съседните държави в случай, че е необходимо да се поставят допълнителни дози. Нека направим всичко по силите ни, за да гарантираме, че тази ситуация няма да се превърне в пандемия на неваксинираните", отбеляза председателят на ЕК.

    "Последният приоритет е да повишим готовността ни за реакция при пандемия. Миналата година казах, че е време да създадем Европейски здравен съюз. Днес изпълняваме това. Като представяме предложението ни за създаването и функционирането на Европейски орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации (HERA). Този орган ще бъде от огромна полза за справяне с бъдещи заплахи за здравето на по-ранен етап и по-ефективно. Ние разполагаме с капацитет за иновации и научни изследвания, със знанията на частния сектор и с компетентни национални органи. Сега е необходимо всичко това да се обедини и да се осигури значително финансиране. За тази цел предлагам нова мисия за готовност и устойчивост на системите за здравеопазване в целия ЕС. Тя трябва да бъде подпомогната от инвестиция в размер на 50 милиона евро по линия на Team Europe до 2027. За да се гарантира, че никога вече една местна епидемия няма да се превърне в глобална пандемия заради един вирус. Няма по-добра възвръщаемост на инвестициите от това", коментира Фон дер Лайен.

    По думите й към момента в Европа са издадени над 400 милиона сертификата. 42 държави на 4 континента вече са асоциирани към него.

    От създаването на инструмента SURE са подпомогнати над 31 милиона работници и 2,5 милиона предприятия в цяла Европа.

    Фон дер Лайен обяви и старта на нова програма – ALMA. Тя ще предостави на младите хора без работа и образование възможност за временен трудов стаж в друга държава членка.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 минути
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 2 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 4 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 4 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 4 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 6 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове