вторник, 28 септември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  689 прочитания

  Фон дер Лайен предупреди да не стигаме до „пандемия на неваксинираните“

  Наблюдаваме тревожни различия в дела на ваксинираните в Съюза, подчерта председателят на ЕК
  15 септември 2021, 15:12 a+ a- a

  Преодоляването на различията в процента на ваксинираните срещу COVID-19 в отделните страни членки ще бъде един от приоритетите на ЕС през следващата година. Това заяви в речта си за състоянитено на Съюза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Страсбург.

  "Когато преди 12 месеца стоях пред Вас, не знаех кога, нито дали ще разполагаме с безопасна и ефективна ваксина срещу COVID-19. Днес обаче, въпреки всички критики, Европа е сред световните лидери в това отношение. Над 70% от възрастните в ЕС са напълно ваксинирани. Ние бяхме единствените, които заделихме половината от производството си на ваксини за останалата част от света. Повече от 700 милиона дози бяха доставени за европейските граждани и още над 700 милиона — за 130 държави от останалата част на света. Ние сме единственият регион в света, който постигна това. Една пандемия обаче не е спринт, тя е маратон. Последвахме науката. Подсигурихме Европа. Подсигурихме света. Направихме го по правилния начин, защото това беше европейският начин. И се получи! Но въпреки че имаме всички основания да сме уверени, нямаме никакви основания да сме самоуверени", заяви Фон дер Лайен.

  "Първият ни — и най-спешен — приоритет е да ускорим ваксинирането по света. Предвид това, че по-малко от 1% от дозите по света са поставени в страни с ниски доходи, мащабът на несправедливостта и степента на неотложност са очевидни. Това е един от големите геополитически въпроси на нашето време. Понастоящем Team Europe инвестира 1 милиард евро в увеличаване на капацитета за производство на ваксина на основата на иРНК в Африка. Ние поехме вече ангажимента да предоставим 250 милиона дози. И днес мога да обявя, че Комисията ще добави дарение от още 200 милиона дози до средата на следващата година", посочи тя.

  "Вторият ни приоритет е да продължим усилията тук в Европа. Наблюдаваме тревожни различия в дела на ваксинираните в Съюза. Затова е необходимо да запазим набраната скорост. Европа е готова. Осигурили сме още 1,8 милиарда дози. Това е достатъчно за нас и съседните държави в случай, че е необходимо да се поставят допълнителни дози. Нека направим всичко по силите ни, за да гарантираме, че тази ситуация няма да се превърне в пандемия на неваксинираните", отбеляза председателят на ЕК.

  "Последният приоритет е да повишим готовността ни за реакция при пандемия. Миналата година казах, че е време да създадем Европейски здравен съюз. Днес изпълняваме това. Като представяме предложението ни за създаването и функционирането на Европейски орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации (HERA). Този орган ще бъде от огромна полза за справяне с бъдещи заплахи за здравето на по-ранен етап и по-ефективно. Ние разполагаме с капацитет за иновации и научни изследвания, със знанията на частния сектор и с компетентни национални органи. Сега е необходимо всичко това да се обедини и да се осигури значително финансиране. За тази цел предлагам нова мисия за готовност и устойчивост на системите за здравеопазване в целия ЕС. Тя трябва да бъде подпомогната от инвестиция в размер на 50 милиона евро по линия на Team Europe до 2027. За да се гарантира, че никога вече една местна епидемия няма да се превърне в глобална пандемия заради един вирус. Няма по-добра възвръщаемост на инвестициите от това", коментира Фон дер Лайен.

  По думите й към момента в Европа са издадени над 400 милиона сертификата. 42 държави на 4 континента вече са асоциирани към него.

  От създаването на инструмента SURE са подпомогнати над 31 милиона работници и 2,5 милиона предприятия в цяла Европа.

  Фон дер Лайен обяви и старта на нова програма – ALMA. Тя ще предостави на младите хора без работа и образование възможност за временен трудов стаж в друга държава членка.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  ЕК започва да наблюдава собствеността върху медиите
  Става все по-трудно да се разбере кой е собственикът на медиите в ЕС, смята еврокомисарят Вера Йоурова
  преди 11 часа
  ЕK отпуска 95 млн. евро за подобряване на достъпа до тестове
  Общо 20 държави от ЕС ще получат осигурените средства
  преди 12 часа
  Над една трета от учителите са ваксинирани поне с една игла
  Засега няма причина да се преминава масово към онлайн обучение, посочи министърът на образованието
  преди 13 часа
  Японската централна банка ще продължи с програмите за подпомагане на бизнеса
  Според управителя Курода икономическото възстановяване ще стане по-ясно с намаляването въздействието на пандемията
  преди 13 часа
  Progress придобива Kemp
  Сделката на стойност $258 млн., е част от стратегията на Progress за растеж на бизнеса през следващите години