вторник, 28 септември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  764 прочитания

  Фон дер Лайен: Навлизаме в ера на регионални съперничества, нуждаем се от съюз за отбрана

  Европейският съюз е единствен по рода си гарант на сигурността, заяви председателят на ЕК
  15 септември 2021, 14:07 a+ a- a

  "Навлизаме в нова епоха на свръхконкуренция. Епоха, в която някои не се спират пред нищо, за да получат влияние: от обещания за ваксини и високолихвени заеми до ракети и невярна информация. Ера на регионални съперничества и подновена бдителност на големите сили едни към други". Затова предупреди в годишната си реч за състоянитено на Съюза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Страсбург.

  Тя заяви, че се работи с генералния секретар Йенс Столтенберг по нова съвместна декларация на ЕС и НАТО, която да бъде представена преди края на годината.

  "Но това е само една част от уравнението. Европа може — и очевидно трябва — да бъде в състояние и да иска да прави повече сама", подчерта Фон дер Лайен.

  По думите й характерът на заплахите, пред които сме изправени, се променя бързо — от хибридни или кибератаки до засилващата се надпревара във въоръжаването в космоса. "Революционните технологии доведоха до голяма уравниловка на начините, по които недобросъвестни държави или недържавни групи могат да прилагат сила в наши дни. Вече не са необходими армии и ракети, за да се причинят масови щети. За да се парализират промишлени заводи, градски администрации и болници, е достатъчен само един лаптоп. За да се всее смут в национални избори, е достатъчен смартфон с интернет връзка"

  Според фон дер Лайен Европейският съюз е единствен по рода си гарант на сигурността. "Това, от което наистина се нуждаем обаче, е Европейски съюз за отбрана", защото "мжем да разполагаме с най-модерните военни сили на света, но ако никога не сме готови да ги използваме, каква е ползата от тях?"

  Председателят на ЕК смята, че първо, трябва да положим основите за колективно вземане на решения — наричам това ситуационна осведоменост. "Не постигаме целта си, ако държавите членки, действащи в един и същ регион, не обменят информацията, с която разполагат, на европейско равнище. Изключително важно е да подобрим сътрудничеството в областта на разузнаването. Тук не става въпрос само за обмен на оперативни сведения. Говорим за обединяване на знанията на всички служби и от всички източници. От космически спътници до полицейски инструктори, от открити източници на информация до агенции за развитие. Тяхната работа ни предоставя уникален обхват и задълбоченост на знанията. Информацията е налице! Но можем да я използваме, за да вземаме информирани решения само ако разполагаме с пълната картина. Понастоящем това не е така. Имаме необходимите знания, но те са разпокъсани. Информацията е фрагментирана. Ето защо ЕС може да помисли за създаване на свой собствен Съвместен център за ситуационна осведоменост, който може да служи за спояване на цялата разпръсната информация. Така ще бъдем по-добре подготвени, по-добре информирани и в състояние да вземаме решения. Второ, трябва да подобрим оперативната съвместимост. Ето защо вече инвестираме в общи европейски платформи, от бойни изтребители до дронове и кибертехнологии. Трябва обаче да продължим да търсим нови начини за използване на всички възможни полезни взаимодействия. Можем например да обмислим освобождаването от ДДС на покупките на отбранително оборудване, разработено и произведено в Европа. Това не само ще увеличи оперативната ни съвместимост, но и ще намали настоящите ни зависимости. Трето, не можем да говорим за отбрана, без да споменем кибертехнологиите. Ако всички устройства са свързани, всички те могат да станат обект на хакерска атака. Тъй като ресурсите са оскъдни, трябва да обединим силите си. Освен това не трябва да се задоволяваме просто да се справим с киберзаплахите, а трябва да се стремим да се превърнем в лидер в областта на киберсигурността. Инструментите за киберотбрана трябва да се разработват тук, в Европа. Ето защо се нуждаем от европейска политика за киберотбрана, включително от законодателство за общите стандарти в рамките на нов европейски законодателен акт за киберустойчивост".

  Фон дер Лайен заяви, че по време на френското председателство заедно с президента Макронще свикат среща на високо равнище по въпросите на европейската отбрана.

  По отношение на Афганистан тя заяви, че ще бъде увеличена хуманитарната помощ за страната със 100 милиона евро. "Ние поддържаме афганистанския народ. Жените и децата, прокурорите, журналистите и застъпниците за правата на човека. Мисълта ми е по-специално за жените съдии, които сега се крият от мъжете, които са изпратили в затвора. Тези жени са под заплаха, защото са дали своя принос за правосъдието и върховенството на закона. Ние трябва да ги подкрепим и ще координираме всички усилия на държавите членки, за да ги отведем на безопасно място. Трябва също да продължим да оказваме подкрепа на всички афганистанци в страната и в съседните страни. Трябва да направим всичко, за да избегнем реалния риск от масов глад и хуманитарна катастрофа".

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  ЕК започва да наблюдава собствеността върху медиите
  Става все по-трудно да се разбере кой е собственикът на медиите в ЕС, смята еврокомисарят Вера Йоурова
  преди 10 часа
  ЕK отпуска 95 млн. евро за подобряване на достъпа до тестове
  Общо 20 държави от ЕС ще получат осигурените средства
  преди 12 часа
  Над една трета от учителите са ваксинирани поне с една игла
  Засега няма причина да се преминава масово към онлайн обучение, посочи министърът на образованието
  преди 12 часа
  Японската централна банка ще продължи с програмите за подпомагане на бизнеса
  Според управителя Курода икономическото възстановяване ще стане по-ясно с намаляването въздействието на пандемията
  преди 13 часа
  Progress придобива Kemp
  Сделката на стойност $258 млн., е част от стратегията на Progress за растеж на бизнеса през следващите години