вторник, 28 септември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  627 прочитания

  Фон дер Лайен: Технологиите са ключът към успеха или към провала на ЕС

  Целта е да създадем европейска екосистема от чипове, включително за тяхното производство, заяви в годишната си реч председателката на ЕК
  15 септември 2021, 11:53 a+ a- a

  Бъдещето на ЕС зависи от нивото на технологичния прогрес и особено от чиповете, благодарение на които всичко функционира: от смартфоните и електрическите скутери до влаковете и цели заводи, оборудвани с интелигентни технологии. Затова предупреди в годишната си реч за състоянитено на Съюза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Страсбург.

  "Цифровите технологии са ключът към успеха или към провала. Разходите за цифрови технологии по линия на NextGenerationEU ще надхвърлят целта от 20%, която си поставихме. Това отразява възможностите, но и важността на инвестициите в технологичния суверенитет на Европа", подчерта тя.

  По думите й без чипове няма цифровизация. "Докато говорим, цели производствени линии работят с намалена мощност въпреки нарастващото търсене заради недостига на полупроводници. Докато световното търсене рязко се увеличи, делът на Европа по цялата верига на стойността - от проектирането до капацитета за производство — намаля. Ние зависим от чипове със съвременни технологии, произведени в Азия. Така че не става въпрос само за нашата конкурентоспособност. Става въпрос и за технологичен суверенитет".

  Фон дер Лайен подчерта, че ще бъде предложен нов европейски законодателен акт за чиповете. "Трябва да създадем връзки между капацитета ни от световна класа за научни изследвания, за разработки и за изпитвания. Трябва да координираме инвестициите на ЕС и националните инвестиции по веригата за създаване на стойност. Целта е заедно да създадем съвременна европейска екосистема от чипове, включително за тяхното производство. За да гарантираме сигурността на доставките и създаването на нови пазари за авангардни европейски технологии". 

  В речта си председателят постави акцент и върху възстановяването на Европа от кризата с коронавируса и върху това, което ЕС трябва да направи за трайно възстановяване, осигуряващо ползи за всички – от подготвеността в областта на здравеопазването до социалното измерение, технологичното лидерство и Съюза в областта на отбраната.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  ЕК започва да наблюдава собствеността върху медиите
  Става все по-трудно да се разбере кой е собственикът на медиите в ЕС, смята еврокомисарят Вера Йоурова
  преди 9 часа
  ЕK отпуска 95 млн. евро за подобряване на достъпа до тестове
  Общо 20 държави от ЕС ще получат осигурените средства
  преди 11 часа
  Над една трета от учителите са ваксинирани поне с една игла
  Засега няма причина да се преминава масово към онлайн обучение, посочи министърът на образованието
  преди 11 часа
  Японската централна банка ще продължи с програмите за подпомагане на бизнеса
  Според управителя Курода икономическото възстановяване ще стане по-ясно с намаляването въздействието на пандемията
  преди 12 часа
  Progress придобива Kemp
  Сделката на стойност $258 млн., е част от стратегията на Progress за растеж на бизнеса през следващите години