неделя, 01 октомври 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1521 прочитания

  Кот д'Ивоар съобщи за първи случай на ебола от 25 години насам

  Гвинея съобщи за пациент с вируса на Марбург
  17 август 2021, 10:33 a+ a- a

  Кот д'Ивоар обяви първи случай на хеморагичен вирус Ебола от 25 години насам, заявиха министърът на здравеопазването и Световната здравна организация (СЗО). Здравният министър Пиер Димба заяви по националната телевизия, че става дума за изолиран случай на 18-годишно момиче, пътувало от съседна Гвинея. СЗО съобщи, че Кот д'Ивоар потвърждава първия случай на Ебола в страната от 1994 г.

  „Това стана след като Институтът „Пастьор“ в Кот д'Ивоар потвърди вирусното заболяване Ебола в проби, събрани от пациент, който е бил хоспитализиран в търговската столица Абиджан, след пристигането си от Гвинея“, се казва в изявлението на СЗО. „Пациентът е приет в болница, след като е получил треска и в момента е на лечение“, се казва в съобщението.

  Гвинея, където беше епидемичния взрив от Ебола през 2014-2016 г., най-смъртоносното в историята - преживя четиримесечна епидемия от Ебола по-рано тази година, която беше обявена за приключена на 19 юни.

  Гвинея в началото на тази седмица също потвърди първия случай на вируса на Марбург в Западна Африка. Вирусната болест на Марбург е силно инфекциозна хеморагична треска, подобна на Ебола. 

  Предаването на двете смъртоносни заболявания става чрез контакт със заразени телесни течности и тъкани, а симптомите включват главоболие, повръщане на кръв, мускулни болки и кървене.

  СЗО заяви, че няма индикации, че настоящият случай в Кот д'Ивоар е свързан с огнището в Гвинея от по-рано тази година. В него се казва, че по-нататъшното изследване и геномното секвениране ще идентифицират щама и ще определят дали има връзка.

  „Изключително притеснително е, че това огнище е обявено в Абиджан, метрополис с повече от 4 милиона души“, казва в изявлението Матшидисо Моети, регионален директор на СЗО за Африка. „Въпреки това голяма част от световния опит в борбата с Ебола е тук на континента и Кот д'Ивоар може да се възползва от това и да проведе мащабна реакция“, каза тя.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  29 септември 2023, 16:02
  Инфлацията в Еврозоната падна до най-ниското си ниво от 2 години насам
  Показателят се увеличава с най-бавното темпо от края на 2021 г.
  29 септември 2023, 14:48
  България е привлякла €80 млн. по програма Хоризонт Евопа
  За 2 години български учени, изследователи и бизнес партньори са участвали в 214 проекта по програмата
  29 септември 2023, 12:21
  Открит бе първия етап от фотоволтаичния парк на „Каменица“ АД в Хасково
  Съоръжението е последната най-голяма инвестиция на компанията в посока устойчиво развитие и е първото в подобен мащаб за Molson Coors на глобално ниво
  29 септември 2023, 09:41
  За девета поредна година Лидл България посреща ученици за дуално обучение
  Те ще се обучават за професиите Икономист и Спедитор-логистик
  29 септември 2023, 09:16
  НС прие промени в Закона за защита на подаващите сигнали служители
  Приемането на законопроекта е част от Плана за възстановяване и устойчивост