вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1386 прочитания

    ЕК откри процедури срещу България за нарушение на авторското право

    Страната има срок от 2 месеца да отговори на опасенията на Брюксел
    26 юли 2021, 15:43 a+ a- a

    Европейската комисия поиска от Австрия, Белгия, България, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Гърция, Испания, Финландия, Франция, Хърватия, Ирландия, Италия, Литва, Люксембург, Латвия, Полша, Португалия, Румъния, Швеция, Словения и Словакия да съобщят как въвеждат в националното им законодателство правилата, включени в Директивата относно авторското право в цифровия единен пазар.

    Комисията също така поиска от Австрия, Белгия, България, Кипър, Чехия, Естония, Гърция, Испания, Финландия, Франция, Хърватия, Ирландия, Италия, Литва, Люксембург, Латвия, Полша, Португалия, Румъния, Словения и Словакия да съобщят информация за начина, по който е транспонирана Директива относно онлайн телевизионните и радиопрограмите. Тъй като горепосочените държави членки не са съобщили за национални мерки за транспониране или са го направили само частично, днес Комисията реши да открие производства за установяване на нарушение, като изпрати официални уведомителни писма.

    Двете директиви имат за цел да модернизират правилата на ЕС в областта на авторското право и да дадат възможност на потребителите и творците да се възползват максимално от цифровия свят. Те укрепват позицията на творческите индустрии, дават възможност за повече цифрово използване в основни области на обществото и улесняват разпространението на радио- и телевизионни програми в целия ЕС.

    Крайният срок за транспониране на тези директиви в националното законодателство беше 7 юни 2021. Тези държави членки разполагат със срок от два месеца, за да отговорят на писмата и да предприемат необходимите мерки. При липса на задоволителен отговор Комисията може да премине към следващ етап от процедурата, като издаде мотивирани становища.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 минути
    За поредна година: България изнася в САЩ повече, отколкото внася
    Американските инвестиции в България за 2023 са в размер на 514 млн. долара, заетите в американски компании у нас са 10 908 души, сочи нов доклад
    преди 1 час
    Siemens и Nvidia разширяват сътрудничеството си в сферата на генеративния AI
    Нов продукт съчетава Siemens Xcelerator с Nvidia Omniverse Cloud API
    преди 3 часа
    Анна Панчева е новото лице на направление „Човешки ресурси“ в Kaufland България
    Нейният фокус са привличането на таланти и работодателска марка
    преди 5 часа
    Оптимистични данни от Китай в началото на годината
    Индустриалното производство и търговията с по-голям от очаквания ръст през януари и февруари
    преди 6 часа
    3 компании инвестират близо 18 млн. лв. в София и Омуртаг
    От юни 2023 г. Са издадени сертификати за инвестиции в размер на 510 млн. лв., които ще разкрият над 2000 нови работни места