петък, 19 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1405 прочитания

  Италия забрани на круизните кораби да влизат във Венеция

  Целта е защита на екосистемата и културното наследство на града
  14 юли 2021, 16:11 a+ a- a

  Във вторник (13 юли) Италия забрани круизните лайнери в лагуната на Венеция, за да защити своята екосистема и културно наследство, прекратявайки години на колебание и поставяйки исканията на жителите и културните органи над тези на туристическата индустрия, съобщи „Ройтерс“.

  Правителството реши да действа, след като Организацията на обединените нации за култура ЮНЕСКО заплаши да включи Италия в черен списък, тъй като не забранява корабите от обекта на световно историческо наследство, съобщиха източници от кабинета.

  Забраната ще влезе в сила от 1 август, като се изключат кораби с тегло над 25 000 тона от плиткия канал Джудека, който минава покрай Площад Сан Марко, най-известната забележителност на града.

  „Гордея се с ангажимент, който беше спазен“, заяви министърът на културата Дарио Франческини в публикация вTwitter, в която обяви одобрението на кабинета за постановлението. Законодателството, което вероятно ще засегне бизнеса на круизни компании като Carnival Cruises, предвижда обезщетение за участващите фирми и работници, се казва в изявление на министерството на културата.

  Жителите на Венеция и международната общност от години настояват правителството да забрани големи кораби, преминаващи през лагуната, замърсявайки и застрашавайки стабилността на нейните сгради и крехката екосистема.

  Подобни опасения се сблъскват с интересите на пристанищните власти и туристическите оператори, които казват, че градът се нуждае от бизнеса, предлаган от круизната индустрия.

  Прагът от 25 000 тона ще означава, че само малки пътнически фериботи и товарни кораби могат да използват Джудека, изключвайки всички круизни лайнери, които обикновено тежат поне четири пъти повече и могат да достигнат над 200 000 тона.

  Франческо Галиети, италиански директор на международната асоциация за търговска круизна индустрия CLIA, заяви, че групата приветства алтернативен маршрут за круизни кораби и нарече последния ход на правителството „голяма стъпка напред“.

  В миналото Рим е приемал многократно закони, за да ограничи достъпа на лайнерите до един от най-известните туристически обекти в света, но алтернативна точка за акостиране все още няма.

  През април правителството на министър-председателя Марио Драги одобри указ за изграждане на терминал извън лагуната, където да могат да акостират пътнически кораби над 40 000 тона и кораби с контейнери. Поканата за подаване на оферти за изграждане на терминала е публикувана на 29 юни.

  Междувременно беше казано на големи лодки да акостират в индустриалното пристанище Маргера, но това междинно решение все още не е готово, тъй като на Маргера липсват подходящи условия за лайнери.

  С правителственото постановление се назначава специален комисар, който да ускори процеса в Маргера.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  В София започна Serp Conf. 2024 International
  Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
  преди 10 часа
  Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
  Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
  преди 11 часа
  BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
  Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
  преди 18 часа
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство
  преди 18 часа
  България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
  Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава