събота, 12 юни 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  361 прочитания

  СЗО: Европа трябва да засили процеса на имунизация

  Въпреки значителния прогрес в региона, вирусът все още се разпространява широко на Стария континент
  преди 1 ден a+ a- a

  Процентът на ваксинация в Европа все още е недостатъчен, за да се предотврати възраждането на Covid-19, предупреди Световната здравна организация (СЗО). Повече от 400 милиона дози ваксини са приложени на целия континент през последните 6 месеца.

  Но регионалният офис на СЗО многократно призова за бдителност и продължаващи здравни ограничения на фона на загриженост относно новите варианти на вируса.

  „Въпреки че стигнахме далеч, не стигнали достатъчно далеч“, каза регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге на пресконференция. „Обхватът на ваксинацията далеч не е достатъчен, за да защити региона от възраждане“, добави той.

  До момента около 30% от европейците са получили поне една доза ваксина, а 17% са напълно ваксинирани. Но Клуге предупреди, че имунизацията трябва да се случва много по-бързо това лято, за се достигне „значително“ покритие от поне 80% имунизирани.

  „Също така трябва да помним, че ваксинирането не ни прави автоматично неспособни да се разболеем или да разпространяваме вируса... Имунизациите обаче намаляват риска от сериозно заболяване или смърт от Covid-19“, заяви той.

  СЗО също така препоръчва гражданите да избягват „затворени, ограничени или пренаселени“ пространства, които излагат хората на по-висок риск от заразяване.

  От началото на пандемията Европа е регистрирала 55 млн. случая на Covid-19 и 1,2 млн. смъртни случая. Въпреки че има спад в новите случаи и хоспитализациите 368 000 нови случая са отчетени през изминалата седмица. Голям брой европейски държави отпуснаха мерките в последните седмици заради намаления брой случаи, но СЗО повтори своето предупреждение. 

  „Въпреки че виждаме прогреса, постигнат в повечето държави в Европа, трябва да осъзнаем, че в никакъв случай не сме извън опасност“, каза Клуге. Той уточни, че данните показват продължават широко разпространение на вируса в региона.

  Клуге припомни лятото на 2020, когато случаите на Covid-19 постепенно се увеличиха в по-младата популация, което доведе до „унищожителна“ нова вълна през зимата. „Били сме тук и преди... Да не допускаме същата грешка отново“, призова регионалният директор на СЗО. „Ако искаме да избегнем нова вълна след лятото, трябва да си научим урока от миналата година... Докато покритието на ваксините се увеличава, ние трябва да се придържаме стриктно към предпазни мерки, за да подтиснем вируса. Комбинацията от обществени здравни мерки и имунизации, не едното или другото, е начинът да излезем от пандемията“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  В САЩ удължиха срока на годност на ваксината на Johnson & Johnson
  Ваксината, която в Европа се разпространява под марката Janssen, може да се съхранява в обикновен хладилник до 18 седмици
  преди 1 ден
  Нова доставка на ваксини у нас
  В понеделник пристигат над 186 хил. дози от ваксината на Pfizer
  преди 1 ден
  Великобритания с рекорден ръст на икономиката
  Ръстът през април е над 27% спрямо година по-рано
  преди 1 ден
  Откриха нов STEM център в Пазарджик
  Идеята е да се даде възможност за учене чрез правене
  преди 1 ден
  Китай прие закон, който да противодейства на чуждестранни санкции
  Чуждестранните компании се опасяват, че той може да свие инвестициите в страната
  преди 1 ден
  Г-7 ще дари 1 милиард ваксини на света
  Половината ще дойдат от САЩ и поне 100 млн. от Великобритания, съобщи премиерът Джонсън
  преди 1 ден
  СЗО: Европа трябва да засили процеса на имунизация
  Въпреки значителния прогрес в региона, вирусът все още се разпространява широко на Стария континент