вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1465 прочитания

    СЗО: Европа трябва да засили процеса на имунизация

    Въпреки значителния прогрес в региона, вирусът все още се разпространява широко на Стария континент
    11 юни 2021, 11:36 a+ a- a

    Процентът на ваксинация в Европа все още е недостатъчен, за да се предотврати възраждането на Covid-19, предупреди Световната здравна организация (СЗО). Повече от 400 милиона дози ваксини са приложени на целия континент през последните 6 месеца.

    Но регионалният офис на СЗО многократно призова за бдителност и продължаващи здравни ограничения на фона на загриженост относно новите варианти на вируса.

    „Въпреки че стигнахме далеч, не стигнали достатъчно далеч“, каза регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге на пресконференция. „Обхватът на ваксинацията далеч не е достатъчен, за да защити региона от възраждане“, добави той.

    До момента около 30% от европейците са получили поне една доза ваксина, а 17% са напълно ваксинирани. Но Клуге предупреди, че имунизацията трябва да се случва много по-бързо това лято, за се достигне „значително“ покритие от поне 80% имунизирани.

    „Също така трябва да помним, че ваксинирането не ни прави автоматично неспособни да се разболеем или да разпространяваме вируса... Имунизациите обаче намаляват риска от сериозно заболяване или смърт от Covid-19“, заяви той.

    СЗО също така препоръчва гражданите да избягват „затворени, ограничени или пренаселени“ пространства, които излагат хората на по-висок риск от заразяване.

    От началото на пандемията Европа е регистрирала 55 млн. случая на Covid-19 и 1,2 млн. смъртни случая. Въпреки че има спад в новите случаи и хоспитализациите 368 000 нови случая са отчетени през изминалата седмица. Голям брой европейски държави отпуснаха мерките в последните седмици заради намаления брой случаи, но СЗО повтори своето предупреждение. 

    „Въпреки че виждаме прогреса, постигнат в повечето държави в Европа, трябва да осъзнаем, че в никакъв случай не сме извън опасност“, каза Клуге. Той уточни, че данните показват продължават широко разпространение на вируса в региона.

    Клуге припомни лятото на 2020, когато случаите на Covid-19 постепенно се увеличиха в по-младата популация, което доведе до „унищожителна“ нова вълна през зимата. „Били сме тук и преди... Да не допускаме същата грешка отново“, призова регионалният директор на СЗО. „Ако искаме да избегнем нова вълна след лятото, трябва да си научим урока от миналата година... Докато покритието на ваксините се увеличава, ние трябва да се придържаме стриктно към предпазни мерки, за да подтиснем вируса. Комбинацията от обществени здравни мерки и имунизации, не едното или другото, е начинът да излезем от пандемията“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 минути
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 15 минути
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд
    преди 1 час
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка
    преди 2 часа
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София
    преди 2 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 3 часа
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес