събота, 12 юни 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  263 прочитания

  ЕП: Рискът от злоупотреба с бюджета на ЕС в държавите членки е нараснал

  ЕК има срок от две седмици да каже как ще спира евросредства на проблемни страни членки, ЕП готов да заведе дело срещу Комисията
  10 юни 2021, 16:03 a+ a- a

  Европейският парламент иска Европейската комисия да демонстрира реални стъпки за защита на средствата на ЕС от страни членки, нарушаващи върховенството на закона.

  В  резолюция, приета на 10 юни, ЕП поиска от ЕК да вземе бързи мерки спрямо сериозните нарушения на принципа на върховенството на закона в някои държави членки, които застрашават справедливото, законно и безпристрастно разпределение на европейски средства.

  Евродепутатите припомниха, че законодателството, обвързващо плащанията от бюджета на ЕС със зачитането на върховенството на закона, е в сила от 1 януари 2021 г., но до момента Комисията не е предложила мерки по него и не е изготвила насоки за прилагането му.

  ЕП ще започне подготовка за завеждане на съдебно дело срещу ЕК заради нейното бездействие. Комисията има две седмици, за да изпълни задълженията си, заявиха евродепутатите. 

  Новият инструмент за обвързване с условия за защита на бюджета на ЕС е в сила от 1 януари 2021 се прилага и за фондовете за възстановяване. Въпреки това Комисията не е предложила никакви мерки съгласно новите правила и не е спазила крайния срок от 1 юни, даден от Парламента в резолюцията му от 25 март, за финализиране на насоките за прилагане на регламента.

  Рискът от злоупотреба с бюджета на ЕС в държавите членки е нараснал, а ситуацията в областта на върховенството на закона се влошава, подчертават евродепутатите, и възлагат на председателя Давид Сасоли да призове Комисията най-късно в срок от две седмици от приемането на настоящата резолюция, да "изпълни задълженията си" по новия регламент.

  Членовете на ЕП настояват Комисията бързо да се заеме с тежките нарушения на принципа на правовата държава в някои страни членки, които сериозно застрашават справедливото, законосъобразно и безпристрастно разпределение на средствата на ЕС. Тя следва да използва всички необходими инструменти, включително процедурата, предвидена в член 7 от Договора за ЕС, рамката за принципите на правовата държава и процедури за нарушения, за справяне с продължаващите нарушения на демокрацията и основните права в ЕС, включително атаките срещу свободата на медиите и журналистите, както и свободата на сдружаване и събранията.

  Регламентът за обвързаност с условия в областта на върховенството на закона, предназначен да защитава средствата на ЕС срещу евентуална злоупотреба от страна на правителствата на държавите от ЕС, влезе в сила на 1 януари 2021 г. При новите правила, обаче, не са предложени съответните мерки. Европейският съвет поиска от Комисията да забави прилагането им, така че държавите членки да могат да го оспорят пред Съда на ЕС (Полша и Унгария сториха това на 11 март 2021) и Комисията да може разработи конкретни насоки за прилагане. В резолюция, приета през март 2021, Европейският парламент отново изтъкна, че заключенията на Европейския съвет по този въпрос нямат правно действие, и определи 1 юни като краен срок за приемането на насоките. Евродепутатите също така поискаха от Комисията да се консултира с Парламента преди тяхното приемане. На заседание на парламентарна комисия на 26 май ЕК посочи, че възнамерява да се консултира с Парламента през първата половина на юни.

  На общо заседание на парламентарните комисии по бюджети и бюджетен контрол на 26 май, взе участие Херт Ян Копман, генерален директор на бюджетното управление в Европейската комисия. Той подчерта деликатния характер на потенциалните оценки на Комисията относно спазването на принципа в държавите членки. „Вземаните решения подлежат на пълен съдебен контрол от Европейския съд... Трябва да работим правилно от самото начало. Просто не можем да си позволим да направим грешки и да открием процедури, които да бъдат анулирани от Съда. Това ще бъде катастрофа“.

  „Когато говорим за нарушения на върховенството на закона, това е много сериозна тема. Наясно сме, че трябва да бъдем много внимателни с тези оценки. Но тази строгост и щателност не могат да отлагат вечно прилагането на регламента“, посочи евродепутатът Ейдер Гардиасабал.

  Други депутати определиха ситуацията с върховенството на закона в ЕС като кризисна и призоваха Комисията да действа решително, за да предотврати още по-голямо влошаване. Евродепутатът Тери Райнтке заяви: „Ние имаме абсолютно доверие във възможностите на Комисията да следи, да открива случаи и да прави оценки. Вие разполагате с някои от най-добрите юристи в Европа, имате най-добрите обществени служители, за да защитавате бюджета на ЕС и върховенството на закона. Впечатлението е обаче, и тук говоря от името на милиони граждани на ЕС, че ви липсва известно усещане за спешност. Сякаш се намирате в горяща къща и казвате: „Преди да извикаме пожарната команда, ще изготвим насоки за това как те да угасят пожара“, каза Райнтке.

  Бюджетът на ЕС и върховенството на закона Законодателството, прието в края на 2020, обвърза достъпа на държавите членки до европейски средства с условието те да спазват върховенството на закона. Ако Европейската комисия установи, че дадена страна нарушава този принцип, тя може да предложи спиране или замразяване на плащанията от бюджета на ЕС към нея. Решенията ще бъдат вземани от Съвета с квалифицирано мнозинство.

  Правилата също така защитават интересите на крайните получатели на средствата – земеделски производители, студенти, малки предприятия или неправителствени организации, които не следва да бъдат наказвани заради действията на своите правителства.

  Парламентът желае да види системата работеща на практика възможно най-скоро, тъй като в последните години нараства безпокойството за състоянието на демокрацията и върховенството на закона в някои държави от ЕС. Унгария и Полша заведоха дела пред Европейския съд с искания за анулиране на регламента.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  В САЩ удължиха срока на годност на ваксината на Johnson & Johnson
  Ваксината, която в Европа се разпространява под марката Janssen, може да се съхранява в обикновен хладилник до 18 седмици
  преди 1 ден
  Нова доставка на ваксини у нас
  В понеделник пристигат над 186 хил. дози от ваксината на Pfizer
  преди 1 ден
  Великобритания с рекорден ръст на икономиката
  Ръстът през април е над 27% спрямо година по-рано
  преди 1 ден
  Откриха нов STEM център в Пазарджик
  Идеята е да се даде възможност за учене чрез правене
  преди 1 ден
  Китай прие закон, който да противодейства на чуждестранни санкции
  Чуждестранните компании се опасяват, че той може да свие инвестициите в страната
  преди 1 ден
  Г-7 ще дари 1 милиард ваксини на света
  Половината ще дойдат от САЩ и поне 100 млн. от Великобритания, съобщи премиерът Джонсън
  преди 1 ден
  СЗО: Европа трябва да засили процеса на имунизация
  Въпреки значителния прогрес в региона, вирусът все още се разпространява широко на Стария континент