четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1252 прочитания

    САЩ ще купят и дарят 500 млн. дози от ваксината на Pfizer

    Те ще бъдат разпределени чрез инициативата Covax до средата на следващата година
    10 юни 2021, 08:28 a+ a- a

    САЩ са постигнали споразумение с Pfizer за закупуване на 500 милиона дози от тяхната коронавирусна ваксина за разпространение в близо 100 страни по света, като централен елемент на инициативата на Джо Байдън да помогне за ваксинирането на света срещу Covid-19, според съобщения в американската преса.

    Според схемата, която Байдън се очаква да обяви във Великобритания в четвъртък, САЩ ще плащат за ваксините. Първите 200 милиона дози ще бъдат разпределени тази година, а останалите 300 милиона през първата половина на следващата година.

    Според съобщенията ваксините ще бъдат дарени чрез Covax, глобалната инициатива за подпомагане на развиващите се страни да се справят с пандемията, и ще отидат за 92 държави с по-ниски доходи и Африканския съюз.

    New York Times, Washington Post и Wall Street Journal се позовават на множество неназовани източници, запознати с плана.

    Глобалната инициатива за ваксини е част от по-широката стратегия на Байдън за възстановяване на глобалното влияние и меката сила на Америка, която според него е подкопана от четирите години управление на Доналд Тръмп и все по-категоричната външна политика на Китай и Русия

    Pfizer не коментира съибщенията, но нейният главен изпълнителен директор Албер Бурла се очаква да се присъедини към президента за обявяването в Обединеното кралство.

    Байдън пристигна във Великобритания в сряда вечерта и се обърна към американските войски в авиобазата RAF Mildenhall, където кацна Air Force One. Той изложи своите планове като цяло, но не даде подробности за планираната ваксинационна дипломация.

    Президентът възнамерява да използва срещата на върха на Г-7 в Корнуол и срещите на върха на НАТО и ЕС в Брюксел през следващите няколко дни, за да поднови демократичното лидерство в света като опора срещу посегателството на автокрациите. Значителна част от дискусиите през уикенда ще бъдат за това как да се постигне по-справедливо разпределение на ваксините по целия свят.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 15 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 15 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
    преди 16 часа
    Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
    Двама висши мениджъри също се оттеглят
    преди 18 часа
    Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
    Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.