четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1042 прочитания

    Страни по целия свят отчитат признаци за криза на психичното здраве сред младите хора

    Заради пандемията младите са ощетени икономически и образователно и губят възможности за създаване и поддържане на котакти
    15 февруари 2021, 13:18 a+ a- a

    С вечерните часове, затварянията и локдаун мерките в Европа, които вероятно ще продължат през пролетта или дори лятото, специалистите по психично здраве са все по-разтревожни за влошеното психическо състояние на младите хора, пише The New York Times.

    Последни на опашката за ваксини и със затворени училища и университети, младите хора понасят много от жертвите, направени до голяма степен за защита на възрастните хора, които са по-изложени на риск от тежки инфекции с Covid-19.

    По целия свят младите хора загубиха икономически възможности, пропуснаха традиционни етапи от живота и загубиха връзките си в основен момент за формиране на идентичност, пише изданието.

    „Мнозина смятат, че плащат цената не на пандемията, а на мерките, предприети срещу пандемията“, казва д-р Николас Франк, ръководител на психиатрична мрежа в Лион, Франция. В проучване сред 30 000 души, проведено през пролетта на миналата година, младите хора са класирани на най-ниското ниво на психологическо благосъстояние, казва той.

    В Италия и Холандия някои младежки психиатрични отделения са пълни до краен предел. Във Франция професионалисти призоваха властите да обмислят отварянето на училищата за борба със самотата. А във Великобритания някои терапевти казаха, че са съветвали пациентите си да нарушават насоките за карантина, за да успеят да се справят.

    В САЩ една четвърт от 18 до 24-годишните заявяват, че сериозно са обмисляли самоубийство, се казва в един доклад. В Латинска Америка и Карибите проучване, проведено от УНИЦЕФ сред 8000 млади хора, установява, че повече от една четвърт са преживели безпокойство, а 15% депресия.

    „Намираме се в разгара на пандемия на психичното здраве и не мисля, че се отнасяме към нея с достатъчно уважение“, казва Аркадий Килендал, психотерапевт в Лондон, който през последните месеци е удвоил броя на по-младите си пациенти.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 минути
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 39 минути
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 1 час
    преди 1 час
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    преди 1 час
    В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството
    Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните
    преди 2 часа
    България ще бъде домакин на 61-вата сесия на IPCC
    Междуправителствения панел по изменение на климата ще се проведе през юли 2024 г.