неделя, 01 октомври 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1141 прочитания

  Ново огнище на ебола в Гвинея

  От началото на месеца вирусът се завърна и в Конго
  15 февруари 2021, 11:02 a+ a- a

  Гвинея обяви ново огнище на ебола в неделя (14 февруари), след като тестовете за вируса се оказаха положителни. Трима души умряха, а четирима се разболяха в югоизточната част на страната - първото възраждане на болестта там след най-тежката епидемия в света през 2013-2016 г., припомня „Ройтерс“.

  Пациентите се разболяха от диария, повръщане и кървене след посещение на погребение в подпрефектура Гуеке. Болните са изолирани в лечебни центрове, съобщи здравното министерство.

  „Изправено пред тази ситуация и в съответствие с международните здравни разпоредби, правителството на Гвинея обявява епидемия от ебола“, се казва в изявление на министерството.

  Лицето, погребано на 1 февруари, е медицинска сестра в местния здравен център. Тя умира след като е преместена за лечение в Нзерекоре, град близо до границата с Либерия и Кот д'Ивоар.

  Избухването на ебола през 2013-2016 г. в Западна Африка започна в Нзерекоре, чиято близост до натоварените граници затрудни усилията за овладяване на вируса. Вирусът взе най-малко 11 300 жертви, като по-голямата част от случаите са в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне.

  Борбата с Ебола отново ще натовари допълнително здравните служби в Гвинея, тъй като те се борят и с пандемията от Covid-19. Гвинея, страна с около 12 милиона душинаселение, до момента е регистрирала 14 895 коронавирус инфекции и 84 смъртни случая.

  Вирусът ебола причинява силно повръщане и диария и се разпространява чрез контакт с телесни течности. Той има много по-висока смъртност от Covid-19, но за разлика от коронавируса не се предава от асимптоматични носители.

  Министерството заяви, че здравните работници се опитват да проследят и изолират контактните лица по случаите на ебола и ще отворят център за лечение в Гуеке, който е на по-малко от час път с кола от Нзерекоре. В съобщението се казва още, че страната е поискала от Световната здравна организация (СЗО) ваксини срещу ебола. Новите ваксини значително подобриха процента на оцеляване през последните години, припомня агенцията.

  „Голяма загриженост е да видим възраждането на ебола в Гвинея, страна, която вече е страдала толкова много от болестта“, заяви регионалният директор на СЗО за Африка Матшидисо Моети. Като се има предвид колко близо е новото огнище до границата, СЗО работи със здравните власти в Либерия и Сиера Леоне, за да подобри капацитета за наблюдение и тестване, се казва в изявление на СЗО.

  Ваксините и подобрените лечения спомогнаха усилията за прекратяване на второто по големина огнище на ебола, което беше обявено в Демократична република Конго миналия юни след близо две години и над 2200 смъртни случая. Но в неделя ДРК съобщи за четвъртия нов случай на ебола в провинция Северно Киву, където на 7 февруари беше обявено възраждането на вируса.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  29 септември 2023, 16:02
  Инфлацията в Еврозоната падна до най-ниското си ниво от 2 години насам
  Показателят се увеличава с най-бавното темпо от края на 2021 г.
  29 септември 2023, 14:48
  България е привлякла €80 млн. по програма Хоризонт Евопа
  За 2 години български учени, изследователи и бизнес партньори са участвали в 214 проекта по програмата
  29 септември 2023, 12:21
  Открит бе първия етап от фотоволтаичния парк на „Каменица“ АД в Хасково
  Съоръжението е последната най-голяма инвестиция на компанията в посока устойчиво развитие и е първото в подобен мащаб за Molson Coors на глобално ниво
  29 септември 2023, 09:41
  За девета поредна година Лидл България посреща ученици за дуално обучение
  Те ще се обучават за професиите Икономист и Спедитор-логистик
  29 септември 2023, 09:16
  НС прие промени в Закона за защита на подаващите сигнали служители
  Приемането на законопроекта е част от Плана за възстановяване и устойчивост