четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1201 прочитания

    Ново огнище на ебола в Гвинея

    От началото на месеца вирусът се завърна и в Конго
    15 февруари 2021, 11:02 a+ a- a

    Гвинея обяви ново огнище на ебола в неделя (14 февруари), след като тестовете за вируса се оказаха положителни. Трима души умряха, а четирима се разболяха в югоизточната част на страната - първото възраждане на болестта там след най-тежката епидемия в света през 2013-2016 г., припомня „Ройтерс“.

    Пациентите се разболяха от диария, повръщане и кървене след посещение на погребение в подпрефектура Гуеке. Болните са изолирани в лечебни центрове, съобщи здравното министерство.

    „Изправено пред тази ситуация и в съответствие с международните здравни разпоредби, правителството на Гвинея обявява епидемия от ебола“, се казва в изявление на министерството.

    Лицето, погребано на 1 февруари, е медицинска сестра в местния здравен център. Тя умира след като е преместена за лечение в Нзерекоре, град близо до границата с Либерия и Кот д'Ивоар.

    Избухването на ебола през 2013-2016 г. в Западна Африка започна в Нзерекоре, чиято близост до натоварените граници затрудни усилията за овладяване на вируса. Вирусът взе най-малко 11 300 жертви, като по-голямата част от случаите са в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне.

    Борбата с Ебола отново ще натовари допълнително здравните служби в Гвинея, тъй като те се борят и с пандемията от Covid-19. Гвинея, страна с около 12 милиона душинаселение, до момента е регистрирала 14 895 коронавирус инфекции и 84 смъртни случая.

    Вирусът ебола причинява силно повръщане и диария и се разпространява чрез контакт с телесни течности. Той има много по-висока смъртност от Covid-19, но за разлика от коронавируса не се предава от асимптоматични носители.

    Министерството заяви, че здравните работници се опитват да проследят и изолират контактните лица по случаите на ебола и ще отворят център за лечение в Гуеке, който е на по-малко от час път с кола от Нзерекоре. В съобщението се казва още, че страната е поискала от Световната здравна организация (СЗО) ваксини срещу ебола. Новите ваксини значително подобриха процента на оцеляване през последните години, припомня агенцията.

    „Голяма загриженост е да видим възраждането на ебола в Гвинея, страна, която вече е страдала толкова много от болестта“, заяви регионалният директор на СЗО за Африка Матшидисо Моети. Като се има предвид колко близо е новото огнище до границата, СЗО работи със здравните власти в Либерия и Сиера Леоне, за да подобри капацитета за наблюдение и тестване, се казва в изявление на СЗО.

    Ваксините и подобрените лечения спомогнаха усилията за прекратяване на второто по големина огнище на ебола, което беше обявено в Демократична република Конго миналия юни след близо две години и над 2200 смъртни случая. Но в неделя ДРК съобщи за четвъртия нов случай на ебола в провинция Северно Киву, където на 7 февруари беше обявено възраждането на вируса.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 5 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 5 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 12 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 13 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава