четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    13517 прочитания

    Жена зад.....кода

    Защо една жена да избере кариера в ИТ сектора, какви са предимствата и предизвикателствата – Алейна Пърсивал, изпълнителен директор на WomenWhoCode, пред Economy.bg
    25 октомври 2016, 09:41 a+ a- a

    Жена програмист. За нашите географски ширини това продължава да е сравнително рядко явление. Все още битуват редица стереотипи, които пречат на дамите да изградят кариера в ИТ сектора. И макар у нас 40% от завършилите инженерни специалности да са момичета, голяма част от тях предпочитат да търсят други кариерни пътища.
    Същевременно данни на ЕК сочат, че само 30% от работещите в ИКТ сектора в Европа са жени. Според проучването равното участие на жените в индустрията би довело до ежегодни приходи от около 9 млрд. евро към БВП на ЕС. Еврокомисията прогнозира също, че към 2020 в Европа ще има 900 хил. незаети работни места в ИКТ сектора. Данните сочат, че под 20% от предприемачите в ИКТ сектора са жени. По-голямата част (54%) от жените, които работят в него, заемат по-нископлатени и изискващи умения с по-ниска квалификация длъжности, а едва малка част от тях (8%) заемат длъжности като висококвалифицирани софтуерни инженери. Дамите са недостатъчно представени и на ръководните длъжности в този сектор, като едва 19.2% от наетите в сектора са ръководени от жени.
    В опит да подкрепи дамите с интерес в технологиите международната нестопанска организация за кариерно развитие на жените в софтуерната индустрия WomenWhoCode откри първия си местен клон в София с подкрепата на VMware Bulgaria.
    WomenWhoCode има представителства в 20 страни по цял свят и 80 хил. жени членове. Българският клон на WomenWhoCode ще подкрепя целите на глобалната организация, които са свързани с насърчаване на професионалното израстване на жените в ИТ сектора чрез развиване на техните технически и лидерски умения, като същевременно ще работи за промяна на съществуващите стереотипи, че инженерството е мъжка професия. За целта местният клон ще организира ежемесечни безплатни събития за дамите с интерес в технологиите с участие на жени експерти в различни ИТ области.

    Economy.bg разговаря с Алейна Пърсивал, изпълнителен директор на WomenWhoCode, за да научи повече за целите на организацията у нас и за възможностите, които ИТ кариерата предлага на дамите.

    Защо една жена да избере кариера в ИТ сектора?

    Алейна, защо избрахте кариера в ИТ сектора? Работили сте в маркетинг индустрията, преди да оглавите WomenWhoCode. Труден ли беше преходът?
    Беше ми доста трудно да направя този преход. Но в технологичната индустрия има толкова много възможности, така че няма значение дали интересите са ти в маркетинга, финансите, здравеопазването или медиите. Всички индустрии се превръщат в технологични. Така че да имаш някаква базови умения в програмирането е важно за всеки в бизнеса днес.

    Защо е добре жените да обмислят кариера в технологичния сектор?
    Технологичната индустрия е фантастично място за кариера за дамите. Софтуерното инженерство се нарежда сред топ професиите. В момента това е добре платена кариера, която предлага сигурност, защото има много отворени позиции. След няколко години възможностите в технологичната индустрия, която продължава да се разраства, ще са дори още по-големи и жените също заслужават да са част от това.

    Защо ИТ секторът все още не е толкова привлекателен за дамите?
    Няма достатъчно примери, които да следваме в момента. В публичната сфера софтуерните инженери се представят като хора, които миришат лошо и живеят все още при майка си, което е много далеч от истината. Реалността е, че това е чудесна, добре платена професия, предлагаща гъвкавост и много възможности.

    Смятате ли, че жените като основни потребители на технологични продукти, трябва да участват по-активно и в създаването ми?
    Да, жените са основни потребители на технологичните продукти, така че те определено трябва да бъдат представени в екипите, които ги разработват. Данните сочат, че екип, който е разнообразен е по-умен. Освен това компаниите, които имат високо представителство на жени на изпълнителни и мениджмънт позиции, постигат по-добра възвръщаемост на инвестициите си и са по-печеливши. Затова е много важно екипите да са разнообразни.

    Каква ще е ролята на местния офис на WomenWhoCode?

    Защо WomenWhoCode открива клон в София?
    Имаме интерес да открием офиси във всички големи технологични градове по света. В България жените са доста добре представени в технологичния сектор в сравнение с останалата част от Европа и с дори много части от света. Тук разликата в заплащането между мъже и жени също е по-малка. Важно е да изградим и да подкрепим общността тук дори и във вече успешни области, защото считаме, че те могат да станат дори още по-успешни.

    Каква ще е ролята на офиса тук?
    Ние помагаме на жените да повишат технологичните си познания. В софтуерното инженерство постоянно има какво да се учи, защото технологиите се променят много бързо. Ще организираме събития тук, които ще позволяват да се изучават нови технологии. Жените в технологичната индустрия ще имат възможността да се подкрепят една друга в мрежата. Най-важното е, че ние ще подпомагаме изграждането на технологични лидери

    Ако искам да придобия някакви базови технологични умения, какво трябва да направя? Как можете да ми помогнете?
    На нашия уебсайт имаме списък с различни възможности за програмиране, като по-голямата част от тях са безплатни. Така че това е прекрасна възможност за стартиране.

    Как може да се насърчи по-голямото участие на жените в ИТ сектора?

    В Европа съотношението между мъже и жени в ИКТ сектора все още е много голямо. Едва 30% от работещите в индустрията са жени. Трябва ли да има специална политика, която да насърчава дамите за кариера в технологичната индустрия?
    Това е едната възможност да се адресира този проблем. Освен това според мен програмирането трябва да залегне в основната програма в училище. Някои страни вече започнаха да го въвеждат. В САЩ все още не е част от основната програма. Това е решение на отделните щати. Но това вече е факт в Естония, Израел, Нова Зеландия и др.
    Важно е също да има по-адекватни политики по отношение на родителския отпуск като за мъже, така и за жени. Защото ако и двамата родители ползват отпуск, то ще се създадат навици, така че и двамата да се грижат за детето, а не само майката.

    "Възможно е за година и половина да станеш софтуерен инженер".

    Колко време средно трябва на една жена, за да стане добър софтуерен специалист? Хубавото е, че има различни начини да станеш софтуерен инженер. Можеш да учиш компютърни науки в университета или да учиш сам, което определено изисква по-голям самоконтрол и желание. Има и онлайн училища по програмиране. Възможно е за година и половина да станеш софтуерен инженер. Вярвам, че отнема горе-долу толкова. Първо трябва да започнеш да пробваш различни програмни езици, да се срещаш с хора от общността и да осъзнаеш, че това е правилното решение за теб. Това отнема между един и три месеца. После трябва да започнеш по-сериозно обучение, като си твърдо решен, че това е твоето нещо и го правиш всеки ден между три и шест месеца. След това ще трябва да намериш работа или стаж на по-базисно ниво, което да ти помогне наистина да стартираш кариера в софтуерното инженерство. Така след около година – година и половина вече ще си много желан кандидат, който компаниите ще искат да привлекат.

    За бъдещето на жените в ИТ сектора

    Как виждате бъдещето на жените в технологичния сектор?
    Настроена съм много оптимистично. За мен най-важното е да помогнем на жените да достигнат до по-високи позиции, така че ти като жена да си кажеш: „Тя успя да стигне до такава висока позиция, защо да не мога и аз”. Имаме много такива примери: Меган Смит, която е CTO (главен директор по технологиите) на САЩ. Друг подобен пример е Грейс Хопър, считана за „първата дама” на програмирането, която е разработила първия компилатор за програмен език. Имаме не само примери от настоящето, но и примери на жени от миналото, които са направили големи промени в технологичната индустр

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 8 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 13 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 13 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 14 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам