четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    527 прочитания

    Глобалният корпоративен дълг се е свил с 2%

    Очаква се задлъжнялостта да намалее с $270 млрд. през следващата година, показва проучване на инвестиционната компания Janus Henderson
    06 юли 2022, 11:17 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Според индекса за корпоративен дълг на инвестиционната компания Janus Henderson глобалният корпоративен дълг се е свил с 1,9% през изминалата година. Стойността му е $8,15 трилиона, а намалението се дължи на по-високите цени на заемите, които намаляват апетита за ново финансиране, а силните парични потоци от години на благоприятни парични условия помагат на компаниите да изплатят съществуващия дълг. Проучването е проведено сред 900 големи компании и се основава на годишните им баланси към 1 юни.

    Очаква се задлъжнялостта да намалее с $270 млрд. през следващата година, тъй като компаниите заемат по-консервативна позиция поради по-високите лихви и икономическото забавяне.

    „Икономическият растеж може да се забави или да се върне назад, но компаниите започват от много печеливша позиция“, коментира Сет Майер, портфолио мениджър фиксиран доход в Janus Henderson.

    Политиците по света инжектираха трилиони долари в глобалната икономика, за да спрат въздействието на пандемията от Covid-19. Но с възстановяването на националните икономики и скока на инфлацията централните банкери започнаха да отменят своите мерки за стимулиране, което повиши риска от рязко икономическо забавяне, отбелязва „Ройтерс“.

    „Компаниите ще устоят на спада и ще използват паричния поток, за да намалят допълнително заемите“, каза Майер.

    Някои кредитополучатели на пазара на корпоративни облигации са избрали да изкупят дълга си, вместо да продават нови книжа на по-високи цени, намалявайки номиналната стойност на котираните облигации със $115 млрд. от май 2021 г., каза Янус Хендерсън.

    Спадът на глобалния корпоративен дълг, първият от 2014/2015 г. насам, беше силно повлиян от енергийния сектор, тъй като високите цени накараха петролните и газовите фирми да намалят своите заеми със $155 млрд. на база постоянна валута, установи проучването.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 16 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 17 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 17 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 19 часа
    преди 22 часа