понеделник, 08 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  337 прочитания

  Бизнес растежът в еврозоната се забавя

  Данните предполагат спад на икономиката в блока
  05 юли 2022, 15:54 a+ a- a

  Според изследването на S&P Global композитният PMI* в еврозоната е намалял до рекордно ниското ниво от 52 през юни, спрямо 54,8 през май.

  „Рязкото влошаване на темпа на растеж на бизнес активността в еврозоната повишава риска регионът да изпадне в икономически спад през третото тримесечие“, каза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в S&P Global, цитиран от „Ройтерс“. „Производственият сектор вече е в упадък, за първи път от две години, а секторът на услугите претърпя значителна загуба на импулс на растеж на фона на кризата с разходите за живот. Разходите на домакинствата за неосновни стоки и услуги бяха под особен натиск поради скок на цените.“

  PMI, обхващащ доминиращата индустрия на услугите в блока, потъна до 53,0 от 56,1, макар и малко над първоначалната оценка от 52,8. Производственият PMI, публикуван миналата седмица, показа спад на производството през юни за първи път от първоначалната вълна на коронавирусната пандемия преди две години.

  Междувременно, въпреки че инфлационният натиск се смекчи донякъде през юни, индексът на цените на услугите остана близо до рекордно високо ниво от 63,2, което е спад спрямо 64,6 през май.

  Подсказвайки, че няма да има бърз обрат за икономиката този месец, съставният индекс за нов бизнес падна до 50,0 от 53,3, което е най-ниската му стойност от повече от година.

  „Следователно данните за PMI през юни предполагат, че рисковете все повече са насочени към спад на икономиката, като в същото време инфлационният натиск намалява, но остава висок“, каза Уилямсън.

  *Purchasing Managers' Index (PMI) е индекс, който отчита икономическата активност, на базата на броя мениджъри, според които активността през изминалия месец се е увеличила. Когато стойността му надвишава 50, това индикира ръст.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Присъединяването към Шенген и ОИСР сред основните приоритети на МВнР
  Основна задача е и организацията на изборите в чужбина, посочи служебният външен министър Николай Милков
  преди 7 часа
  Българската Dronamics започва карго полети в ЕС тази година
  Безпилотните самолети ще стартират в Малта и Италия, а догодина и у нас
  преди 8 часа
  Още 2 български университета влизат в европейски консорциуми
  Така университетите в България пълноправни партньори в европейски консорциуми стават общо 7
  преди 9 часа
  Lidl разширява складовата си база в Равно поле
  Изградени са 45 нови рампи, базата вече може да обслужва по 225 камиона дневно
  преди 9 часа
  Утре трябва да обяват кога приключва строителството на газовата връзка с Гърция
  От изпълнителите на проекта е поискано да бъдат изключително бързи, но без да нарушават качеството, съобщи служебният регионален министър