четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    963 прочитания

    МФ: На 22 страни членки парите от Плана за възстановяване са орязани

    Парите на България са намалени заради по-добър икономически ръст, твърдят от финансовото министерство
    05 юли 2022, 16:21 a+ a- a

    Средствата по Плана за възстановяване и устойчивост за страната ни са намалени, защото България има по-добри икономически показатели от средните за ЕС. Това посочват от Министерство на финансите.

    През февруари 2021 българското правителство е подкрепило и гласувало в ЕС задължението за намаление на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) като част от правната рамка на Механизма за възстановяване и устойчивост.

    "В подписаната от правителството на г-н Борисов правна рамка е залегнало решението 30% от общото безвъзмездно финансиране да бъде преизчислено на базата на реално отчетения икономически растеж през 2021. Данните за този растеж са финализирани към юни 2022 г., на базата на което е направено намалението за страната ни, защото България има по-добри икономически показатели от средните за ЕС. Промяната в средствата от ПВУ е в резултат на по-добър от очаквания икономически растеж за 2021 г. Тъй като българската икономика надвиши очаквания към февруари 2021 г. растеж, докато други европейски икономики се представиха под очакванията и на базата на приетата в началото на 2021 г. правна рамка към тях бяха пренасочени средства между държавите-членки", отбелязват от МФ.

    Преизчислението засяга всички държави-членки едновременно и не се отнася само до България. На 22 държави-членки грантовото финансиране по механизма е намалено, като на 7 държави е намалено с по-големи суми от българското. С около 2 млрд. евро са намалени средствата на Румъния и на Франция. Само 5 държави имат увеличения.

    Изпълнението на българския План за възстановяване е в ход и към момента съответства на договорените срокове. Преизчисляването не налага на този етап промени в него, уточняват от МФ.

    Правителството в последните три месеца поставя активно на европейско ниво въпроса за компенсиране намалението на грантовите средства и търси възможности за компенсиране с друго европейско финансиране, включително по линия на ново финансиране за държавите, търпящи енергийни последици от войната в Украйна.

    С 578 млн. евро ще бъдат намалени средствата по българския план за възстановяване и устойчивост. Това се налага, защото планът трябва да бъде актуализиран спрямо реалното отражение на пандемията от COVID-19 върху българската икономика.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 26 минути
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 1 час
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 2 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 4 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 6 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк