понеделник, 08 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  721 прочитания

  Байдън прие новия български посланик в САЩ

  Георги Панайотов връчи акредитивните си писма
  27 юни 2022, 13:24 a+ a- a

  сн: МВнР

  Президентът Джо Байдън прие акредитивните писма на извънредния и пълномощен посланик на  България в САЩ Георги Панайотов. В свое писмо той приветства назначаването му, изразявайки желание за съвместна работа за осъществяването на общия дневен ред и за задълбочаване на връзките и силното приятелство между двете държави, съобщават от Министерство на външните работи.

  „Вашето пристигане във Вашингтон е важно по много причини, особено предвид над 100-годишната история на дипломатическите отношения между нашите страни“, се посочва в писменото обръщение.

  Двустранните отношения се основават на съвместното желание за мир и просперитет и са се развили в редица области, сред които сътрудничество в областта на отбраната, търговията, инвестициите и връзките между хората, стремеж към чисти и диверсифицирани енергийни източници, общи усилия за укрепване на върховенството на закона и за противодействие на пандемията Ковид-19.

  Американският президент изрази желание за разширяване на партньорството в нови области - ядрената енергетика за граждански цели и киберсигурността, както и на цялостното усилие за постигане на сигурност и благоденствие за двата народа.

  „България многократно се е доказала като непоколебим съюзник в НАТО и европейски партньор“, отбелязва Байдън, подчертавайки общата ангажираност със сигурността на Балканите, Източното Средиземноморие и Черноморския регион.

  Посланик Георги Панайотов се срещна с президента Джо Байдън на 13 юни 2022. Потвърдени бяха взаимното желание и воля за по-нататъшно засилване на връзките във всички сфери, с приоритет върху сигурността и отбраната, енергийната сигурност, киберсигурността, борбата срещу корупцията, сътрудничеството в науката и високите технологии, икономиката и търговията.

  Американският президент благодари за приноса на България на международната сцена, пожелавайки по-нататъшни успехи и благоденствие на страната.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Присъединяването към Шенген и ОИСР сред основните приоритети на МВнР
  Основна задача е и организацията на изборите в чужбина, посочи служебният външен министър Николай Милков
  преди 6 часа
  Българската Dronamics започва карго полети в ЕС тази година
  Безпилотните самолети ще стартират в Малта и Италия, а догодина и у нас
  преди 7 часа
  Още 2 български университета влизат в европейски консорциуми
  Така университетите в България пълноправни партньори в европейски консорциуми стават общо 7
  преди 8 часа
  Lidl разширява складовата си база в Равно поле
  Изградени са 45 нови рампи, базата вече може да обслужва по 225 камиона дневно
  преди 8 часа
  Утре трябва да обяват кога приключва строителството на газовата връзка с Гърция
  От изпълнителите на проекта е поискано да бъдат изключително бързи, но без да нарушават качеството, съобщи служебният регионален министър