сряда, 17 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1140 прочитания

  Пилотната ваучерна схема подкрепи 516 МСП в дигиталния им преход

  Подкрепата е с 2 вида ваучери: за сайтове и апликации, и за услуги като дигитален маркетинг, оптимизация на процеси, кибер и информационна сигурност
  24 юни 2022, 15:17 a+ a- a

   

  С общо 516 раздадени ваучера приключи пилотната за страната „Ваучерна схема за предоставяне на услуги за информационни и комуникационни технологии (ИКТ услуги) на микро, малки и средни предприятия (МСП)“ съобщи Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните програми (ИАНМСП).

  „Индикаторът ни бе 450 компании, но сме щастливи, че успяхме да подкрепим 516 предприятия с два вида ваучери – на стойност 5 000 лв. за сайтове и апликации, и на стойност 20 000 лв. – за услуги като дигитален маркетинг, оптимизация на процеси, кибер и информационна сигурност. От тях 292 са микро предприятия, 147 са малки, а 77 – средни“, коментира в рамките на заключителната пресконференция по проекта Васил Пеев, главен секретар на ИАНМСП и ръководител на проекта.

  „Най-голямата част от тях – 314, бяха използвани от МСП за оптимизация на процеси – логистични, управленски и производствени. Средствата за тях възлизат на 6,412 млн. лв. от общия бюджет на програмата: 9 775 672,98 лева. С 94 ваучера, или 1,908 млн. лв., са подпомогнати МСП, които имат нужда от развитие на дигиталния маркетинг, а с 90 бяха изградени корпоративни сайтове или апликации – 469 000 лв. 18 предприятия от общия брой са получили подкрепа в размер на 372 000 лв. за информационната си и кибер защита“, обобщи резултатите от проекта той.

  „Не на последно място трябва да отбележим и разпределението на помощта в страната. По райони – най-много са в Югозападен – 234 ваучера, в Южен централен – 76, в Северен централен – 73, 67 – в Североизточен, 41 – в Северозападен, и 25 – в Югоизточен“, допълни той.

  „Работата по този проект беше наистина предизвикателна предвид факта, че реализираме първа за страната ваучерна схема и сме първите, които получават опит в администрирането на подобна програма. Друго предизвикателство, пред което бяхме изправени, беше още пандемията COVID-19, но въпреки това успяхме да я реализираме успешно и да предоставим наистина ценна подкрепа на бизнеса“, коментира от своя страна изпълнителният директор на ИАНМСП Бойко Таков.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  1350 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 229 633
  преди 1 ден
  На децата в Лондон ще бъдат предложени допълнителни ваксини срещу полиомиелит
  Вирусът е открит в отпадните води на града, както и в тези на Ню Йорк
  преди 1 ден
  Sofia Angels Ventures с инвестиция в Digistain с технология за борба с рака
  Това е четвъртата инвестиция на българския фонд
  преди 1 ден
  Годишната инфлация през юли е 17,3%
  От началото на годината инфлацията е 11,3%, показват данните на НСИ
  преди 1 ден
  София е домакин на FinX
  Най-голямото събитие у нас за инвестиции и иновативни финансови технологии ще се проведе в SoftUni
  преди 1 ден
  SeedBlink с офис в България придобива Symbid
   Двете платформи са допринесли с над 110 млн. евро инвестиции в 250 стартиращи предприятия
  преди 1 ден
  Германия отбелязва 75% ръст на пътуващите с влак на къси разстояния
  От части това се дължи на въведения евтин билет от €9 месечно