четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1637 прочитания

    Пощенска банка: Пазарът на имоти продължава да расте и през 2022

    Анализ на финансовата институция показва, че клиентите са готови да осигурят по-високо самоучастие в сделката
    20 юни 2022, 13:47 a+ a- a

    сн: Economy.bg

    Пазарът на жилищни кредити в България продължава да расте и през първото тримесечие на настоящата година, като главната цел за кредитоискателите e покупката на основно жилище. Анализ на Пощенска банка за развитието на ипотечния пазар през последните три години и първите три месеца на 2022 година потвърждава възходящата тенденция в сектора. Данните на институцията отчитат, че през 2021 година средният размер на исканите кредити се е увеличил с 12% и продължава своя ръст и през настоящата година. Принос за това имат увеличението на доходите на населението, атрактивните условия за жилищно финансиране и ниските лихвени проценти, заедно с повишеното търсене от страна на потребителите, които желаят да направят дългосрочна, сигурна и устойчива във времето инвестиция.

    От анализа на експертите става ясно, че потребителите трайно насочват предпочитанията си към по-качествени жилища. Наблюдава се повишен интерес към имоти с отлични характеристики, в райони с по-добра инфраструктура и в близост до зелени площи. Все повече се търсят имоти монолитно строителство, които заемат 90% от дела на финансираните жилища през 2021 г., като все по-малък е интересът към панелните апартаменти и към имотите в строеж. Като резултат от промените, които настъпиха в начина на живот по време на пандемията, клиентите търсят все по-големи и просторни имоти. Расте интересът към тристайните и четиристайни жилища, за разлика от по-маломерните, при които се наблюдава спад. В потвърждение на тази тенденция данните показват, че около 31% от финансираните имоти през първото тримесечие на годината са тристайни апартаменти, докато за 2021 г. този процент е бил 27%. В унисон с повишеното търсене на качествени и просторни имоти, институцията отчита и ръст в средната цена на квадратен метър на обезпеченията по жилищни кредити, който през 2021 г. е 12% на ниво страна, като водеща по този показател е столицата.

    Анализът на Пощенска банка показва още, че в профила на основния купувач влизат хора с високи и стабилни доходи, заети предимно в търговията, държавната администрация и ИТ сектора.

    Наблюдава се също така ръст на размера на самоучастието при покупката на имот, като през първото тримесечие на годината средните стойности на този показател са 35%. Остава стабилен средния срок на искания жилищен кредит, който е 24 години, съгласно данни на експертите.

    Според статистиката търсенето на жилища е съсредоточено главно в петте най-големи града в страната, които съставляват приблизително 80% от заявленията за ипотечен кредит в Пощенска банка. Това са София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе, като столицата безспорно е доминираща в тази класация с 60% от сключените сделки.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 15 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 15 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 16 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 17 часа
    преди 20 часа