вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1670 прочитания

    Износът на етерични масла от България се е утроил за 10 години

    България е водещ световен производител на розово, лавандулово и други етерични масла
    20 юни 2022, 10:42 a+ a- a

    11 водещи производители на етерични масла в България се обединиха в сдружение „Дестилирано в България“ на 16 юни 2022 в Стара Загора. Целта на обединението е да създаде условия за устойчиво развитие на етерично-маслената промишленост в страната, като съдейства за решаването на общите проблеми в сектора, създаването и внедряването на единни стандарти, насърчаване на образователната и научноизследователска дейност и издигане имиджа на страната като доставчик на етерични масла.

    Сдружението обединява компаниите БГ Ойлс, Гален-Н, Джамбаз груп, Есетере България, ЕТ „Арко-Иван Пенев“, ЕТ „Митко Алексиев“, ЕТ „Слави-Младен Демиров“, Лавена, Павлови Фууд Индъстрийс, Робертет България, Стройкомерс-ТТ.

    Общият преработвателен капацитет на дестилериите е над 630 куб. метра, а преработваните култури включват маслодайна роза, лавандула, маточина, бял равнец, салвия, тамян, смирна и др. Сдружението ще приветства в редиците си всички дестилатори на етерично-маслени култури в страната, които отговарят на условията за членство и приемат етичния му кодекс. В управителния съвет на „Дестилирано в България“ влизат Николай Ненков от “Гален-Н”, Пламен Николов от “Есетере България”, Константин Шаламанов от “Лавена” АД, и Иван Пенев, а за председател на УС бе избран г-н Николай Вълканов.

    „България е водещ световен производител на розово, лавандулово и други етерични масла и нашето качество се цени високо от международните клиенти. Същевременно секторът е изправен пред сериозни предизвикателства, свързани с растящи производствени разходи, липса на работна ръка и потиснати цени. От изключителна важност е да съхраним това емблематично за България производство и да го издигнем като работим за създаването стандартизирани продукти, подпомагаме научната и развойната дейност за постигането на конкурентни предимства“, заяви Николай Вълканов.

    Износът на етерични масла от България се е утроил през последното десетилетие, като през 2021 г. неговата стойност възлиза на над 100 млн. долара, по данни на ИнтелиАгро. Секторът е експортно ориентиран като положителното му търговско салдо за миналата година е 94 млн. долара.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 49 минути
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 4 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ
    преди 5 часа
    OpenAI навлиза в Азия
    Първият офис в региона е в Япония
    преди 5 часа
    Откриха една от най-големите детски градини в София
    Продължава строителството на 17 нови детски градини, до края на 2024 се очаква да приключи изграждането на 13 от тях
    преди 6 часа
    преди 22 часа
    И Велико Търново с вертолетно летище за спешна медицинска помощ по въздух
    До момента България разполага с 3 вертолетни летища в София и по 1 във Варна, Панагюрище и Русе