събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    846 прочитания

    Федералният резерв увеличи лихвите с 0,75%

    Това е най-голямото увеличение от 1994 г. насам
    16 юни 2022, 08:24 a+ a- a

    Снимка: Federal Reserve

    Федералният резерв (Фед) одобри най-голямото увеличение на лихвените проценти за повече от четвърт век, за да спре скока на инфлацията, за която служителите на централната банка на САЩ признават, че може да ерозира общественото доверие в тяхната власт и да се движи от събития, които все повече са извън техния контрол, отбелязва „Ройтерс“.

    Широкоочакваният ход повиши целевия лихвен процент по федералните фондове с три четвърти процентен пункт до диапазон между 1,5% и 1,75%, което все още е сравнително ниско по исторически стандарти.

    Но агресивния подход на Фед за контролиране на инфлацията вече предизвика широко затягане на кредитните условия, което се усеща на жилищните и фондовите пазари в САЩ и вероятно ще забави търсенето в цялата икономика, каквото е и намерението на Фед. 

    Длъжностните лица също така предвиждат стабилно увеличение на лихвите през останалата част от тази година, може би включително допълнителни увеличения със 75 базисни точки, с лихва по федералните фондове от 3,4% в края на годината. Това би било най-високото ниво от януари 2008 г. и достатъчно, показват прогнозите на Фед, за да забави значително икономиката през следващите месеци и да доведе до нарастване на безработицата.

    „Не се стремим да оставим хората без работа“, каза председателят на Фед Джером Пауъл на пресконференция след края на последната двудневна среща на Фед, добавяйки, че централната банка „не се опитва да предизвика рецесия“.

    И все пак забележките на шефа на Фед бяха сред най-отрезвяващите му досега за предизвикателството, пред което са изправени той и колегите му политици при понижаване на инфлацията от сегашния ѝ 40-годишен връх до ниво, по-близо до целта от 2%, без рязко забавяне на икономическия растеж или рязко нарастване на безработицата.

    „Нашата цел е да намалим инфлацията до 2%, докато пазарът на труда остава силен... Това, което става по-ясно е, че много фактори, които не контролираме, ще играят много важна роля при вземането на решение дали това е възможно или не... Има път, по който да достигнем тази цел... Не става по-лесно. Става все по-предизвикателно“, каза той пред репортери, отбелязвайки, че повишенията на лихвите, обявени миналия месец и през март досега не само не са забавили инфлацията, но са ѝ позволили да продължи да се ускорява до ниво, което според последните данни е започнало да влияе на обществените нагласи по начин, който може да направи работата на Фед още по-трудна.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 18 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 20 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство