вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    978 прочитания

    В САЩ препоръчаха ваксините на Pfizer и Moderna за деца над 6-месечна възраст

    Ваксината на Moderna бе препоръчана и за деца над 6 години
    16 юни 2022, 09:38 a+ a- a

    Снимка: ЕК

    Външни съветници на американската Администрацията по храните и лекарствата (FDA) гласуваха единодушно, за да препоръчат агенцията да разреши ваксините срещу коронавирус на Moderna и Pfizer-BioNTech за много малки деца, ход, който може да разчисти пътя на регулаторите да разрешат и двете педиатрични ваксини при спешни случаи по-късно тази седмица, отбелязва The New Yor Times.

    Тридозовата ваксина на Pfizer ще обхване деца на възраст от 6 месеца до 4 години, докато ваксината от две дози Moderna ще бъде за деца от 6 месеца до 5 години. Щатите вече са поръчали милиони дози.

    FDA каза, че данните от клиничните изпитвания от компаниите показват, че всяка ваксина отговаря на критериите за безопасност и ефективност във възрастовата група.

    Панелът от съветници гласува с 21:0, за да препоръча разрешение за ваксините както на Moderna, така и на Pfizer. И двете изглеждат значително по-малко ефективни срещу симптоматична инфекция, отколкото ваксините за възрастни, когато са били въведени. 

    За двудозовата ваксина на Moderna, анализът на FDA от по-рано тази седмица потвърди това, което компанията обяви, че ефикасността е 36,8% за възрастовата група от 2 до 5 години и 50,6% за участници на възраст от 6 до 23 месеца. Но за разлика от други възрастови групи, тези резултати са получени, когато преобладаващият вариант е Омикрон, отбелязва Endpoints.

    За серията от 3 инжекции на Pfizer, ефикасността е определена от 376 деца, които са получили ваксината и 179, които са получили плацебо във възрастовия диапазон от 6 до 23 месеца, като един случай на Covid-19 се е появил в групата на ваксината и два в групата на плацебо. За 589, които са получили ваксината na Pfizer и 271 получатели на плацебо във възрастовия диапазон от 2 до 4 години, са настъпили два случая в групата с ваксина и пет в групата на плацебо.

    Но както при ваксината на Moderna, ефективността на ваксината на Pfizer е изведена въз основа на сравнение на реакциите на неутрализиращи антитела със сравнителна група от участници на възраст от 16 до 25 години.

    Същата комисия от външни експерти по ваксини и инфекциозни болести гласува и в подкрепа на разширяването на употребата на ваксината срещу Covid на Moderna за тийнейджъри и други деца на възраст над 6 години, които преди това имаха достъп само до ваксината Pfizer в САЩ.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 3 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд
    преди 4 часа
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка
    преди 4 часа
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София
    преди 5 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 5 часа
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес