вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1823 прочитания

    Компенсациите за ток за бизнеса продължават до март

    Програмата за подпомагане на индустрията ще покрие и месец декември 2021 г.
    21 януари 2022, 09:29 a+ a- a

    Компенсациите за индустрията заради високите енергийни цени ще продължат и през първото тримесечие на 2022 г. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, с което е одобрена програма за компенсиране на небитови крайни клиенти на електрическа енергия.

    Приемането на програмата има за цел запазване на конкурентоспособността на индустрията и преодоляване на допълнителния инфлационен натиск, породен от високите цени на електроенергията.

    Компенсациите към индустрията ще продължат да се предоставят на базата на количествата активна електрическа енергия, върху която се начислява цена „задължение към обществото“, с фиксирана сума за всеки мегаватчас използвана електроенергия за всеки отделен месец, като в сумата не е включен ДДС. Размерът на предвидената подкрепа ще се изчислява като 75% от разликата за съответния месец между реалната средномесечна борсова цена на сегмента „ден напред“ на БНЕБ и базовата цена от 185,59 лв/мвтч (средна цена базов товар, пазар ден напред на БНЕБ за м. юли 2021 г.), но не повече от 250 лв/мвтч. Компенсация за клиенти с цени под базовата не се предвижда. 

    Бюджетът на програмата е в общ размер на 235 млн. лв за месец януари. Компенсациите ще бъдат изплатени до 30 април  2022 г. 

    Кабинетът прие и решение за изменение на Програмата за компенсиране на небитови крайни клиенти на електрическа енергия за месеците октомври и ноември 2021 г. (одобрена и изменена също с решения на правителството N0 739 от 26.10.2021 г., № 771 от O6.11.2O21г. и N0 885 от 16 декември 2021 г.). 

    В първоначалния вариант на програмата бе предвидено от нея да се възползват около 633 000 небитови клиенти, които получават компенсация от 110 лв./МWh. Предвиденият бюджет бе общо 450 млн. лева и обхвана период на подпомагане от 1 октомври 2021 г. до 30 ноември 2021 г. включително. Подкрепата бе насочена към всички небитови крайни клиенти по смисъла на § 1, т. 27г и 33а, от допълнителните разпоредби на Закона за енергетиката.

    С новите промени и допълнения се удължава срокът на действие на програмата за компенсации и за периода от 1 декември 2021 г. до 31 декември 2021 г., за да се преодолеят последиците от продължаващия висок ръст на цените на електрическата енергия на свободния пазар. Размерът на подкрепата за декември 2021 г. е фиксирана сума от 128,98 лв./МWh на база количествата активна електрическа енергия, върху която се начислява цена „задължение към обществото“, и в сумата не е включен ДДС. Този размер на компенсацията е изчислен като 75% от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента „ден напред“ на Българската независима енергийна борса за декември (429,92 лв./МWh) и базовата цена 185,59 лв./МWh (средна цена базов товар, пазар ден напред, БНЕБ за юли 2021 г.). Компенсация за клиенти с цени под базовата цена не се предвижда. 

    За реализиране на компенсирането се сключват от Министерството на енергетиката индивидуални договори с търговците на електрическа енергия, с доставчиците от последна инстанция, с производителите на електрическа енергия, продаващи директно на крайни небитови клиенти, и с оператора на организиран борсов пазар на електрическа енергия. 

    Информация за полагащата се компенсация се посочва във фактурите, издавани от доставчиците. 

    Новите изменения и допълнения в програмата са част от целия пакет мерки, одобрен от правителството за компенсиране на индустрията и бита във връзка с високия ръст на цените на електроенергията и природния газ, в размер на 1,5 милиарда лева.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 7 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 7 часа
    преди 8 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 10 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 11 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд