понеделник, 17 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  15964 прочитания

  Future Jobs: Как се подготвяме за професиите на бъдещето?

  Как университетите и обучителните организации се адаптират към технологичните промени и новите нужди на пазара на труда, коментират Александра Мечкова - CEO на Телерик Академия, и Димитър Димитров - преподавател и CEO на Digital Lights
  30 май 2024, 09:45 a+ a- a

  Александра Мечкова - CEO на Телерик Академия (вляво) и Димитър Димитров - Преподавател и
  CEO на Digital Lights. Снимка: Economy.bg

  В новата рубрика на Economy.bg и Jobs.bg Future Jobs професионалисти от различни области коментират професиите и уменията на бъдещето и как да се адаптираме към социалните и технологичните промени.

  Следващият епизод от поредицата е посветен на подготовката за професиите на бъдещето. Как университетите и обучителните организации се адаптират към технологичните промени и новите нужди на пазара на труда, дискутират Александра Мечкова - Главен Изпълнителен Директор на Телерик Академия и Димитър Димитров - Преподавател  в Софийски университет „Свети Климент Охридски“ и CEO на българската технологична компания Digital Lights. 

  Как хората, които тепърва планират да стартират ИТ кариера да се ориентират сред толкова възможности за избор и към кои технологии да се насочат? Ще остане ли и в бъдеще ИТ секторът все така атрактивен при избор на кариера и застрашава ли изкуственият интелект работата на програмистите?  

   

  Адаптират ли се и как университетите и обучителните организации към новите изисквания на пазара на труда? Подготвени ли са да подготвят хората за професиите на бъдещето?  Добър избор ли е да запишеш университет в днешно време и да учиш 5 години за професия, която след като завършиш, може и да не съществува? Каква в бъдеще ще е ролята на висшето образование?

   

  Отговоря ли подготовката на студентите и курсистите в България на нуждите и изискванията на бизнеса, какви са основните предизвикателство и какво още може да се подобри?

   

  Как могат да се привлекат, ангажират и мотивират повече добри преподаватели, които да подговят таланти за бъдещето, и как професията на обучителите може да се направи по-атрактивна? Има ли кой да обучи обучителите? Как AI се отразява професията на преподавателите - подпомага ли я или я застрашава?

   

  Кои са най-големите заблуди за обученията и стартирането на кариера в ИТ сектора?  Какво е посланието на Александра и Димитър към всички, които обмислят да стартира технологична кариера с оглед на това, което предстои в следващите 4-5 години? Кои са най-важните умения, които ще са ни нужни в бъдеще?

   

  Вижте още от рубриката Future Jobs: 

  Какво и как ще работим в бъдеще? - дискутират Футурологът д-р Мариана Тодорова и Председателят на УС на БАСКОМ Доброслав Димитров 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 минути
  Политическата несигурност в ЕС се засилва със 100 независими евродепутати и силни крайнодесни влияния
  Индексът на Кофас за политическа нестабилност отбелязва влошаване с 1,5% през 2023 г.
  преди 4 часа
  БФБ с нова платформа за заеми
  Тя отваря врати към късите продажби на българския капиталов пазар
  преди 4 часа
  преди 5 часа
  Федералният резерв остави лихвите непроменени
  Американската централна банка прогнозира едно намаляване през 2024 г.
  14 юни 2024, 14:39
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.