петък, 24 март 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  450 прочитания

  МИР ще си сътрудничи с водещия изследователски център IMEC

  Българските университети и бизнес може да си сътрудничат с IMEC чрез център за компетентност за микроелектроника, разположен у нас
  14 март 2023, 14:39 a+ a- a

  сн: ЕК

  Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев и президентът и главен изпълнителен директор на водещия световен център за научни изследвания и иновации IMEC, Люк ван ден Хове, подписаха документ за сътрудничество. С документа се поставя началото на сътрудничество между двете страни в научните изследвания и иновациите в сферата на микроелектрониката, и по-специално по отношение проектирането, технологиите и приложението на интегралните схеми (чиповете).

  Интегралните схеми се прилагат и ще се прилагат във все по-широк кръг индустрии – информационни технологии, комуникации, автомобилостроене, машиностроене, аерокосмическа индустрия, земеделие, медицина, битова електроника и по този начин се превръщат в градивния блок на "интелигентната" (smart) функционалност в дигиталната трансформация.

  Двете страни се ангажират с подкрепа за дългосрочно и устойчиво сътрудничество и съвместни дейности на европейско ниво във връзка с прилагането на бъдещия Регламент за интегралните схеми.

  България разполага с голям експертен опит в области като микропроцесори за автомобилостроенето, сензори, интернет на нещата, биологични науки и науки за живота, както и е със силни университетски традиции в областта на инженерните и естествените науки. Секторът "Микроелектроника" е с висока добавена стойност, като в същото време изисква много интензивни научноизследователски и капиталови ресурси. По тази причина Министерство на иновациите и растежа е идентифицирало възможности за развитие на сектора на микроелектрониката в България чрез насърчаване на съвместната работа на представители на българските университети и бизнес с пилотна инфраструктура от следващо ниво на IMEC, например чрез целеви център за компетентност за микроелектроника, разположен в България.

  От българска страна са идентифицирани ключови заинтересовани страни за осъществяване на сътрудничеството като Технически университет-София, Национален център по мехатроника и чисти технологии; Българска академия на науките, Център за върхови постижения по Мехатроника и чисти технологии; Институт по компютърни науки, изкуствен интелект и технологии, INSAIT; Клъстер „Микроелектроника и индустриални електронни системи“, София Тех Парк, Клъстер „Изкуствен интелект“ и др.

  Междууниверситетският център по микроелектроника IMEC е водещ световен център за изследвания и иновации в областта на наноелектрониката и цифровите технологии. Организацията използва своята най-съвременна инфраструктура за научноизследователска и развойна дейност и екипа си от над 5000 служители и най-добрите изследователи за научноизследователска и развойна дейност в областта на усъвършенстваните интегрални схеми и мащабирането на системи, силициевата фотоника, изкуствения интелект, комуникациите отвъд 5G и сензорните технологии, както и в области на приложение като здравеопазване и науки за живота, мобилност, индустрия 4.0, агрохранителна промишленост, интелигентни градове, устойчива енергия, образование.

  IMEC обединява световни лидери в областта на полупроводниковата верига на стойността, базирани във Фландрия и международни технологични, фармацевтични, медицински и ИКТ компании, стартиращи предприятия, както и академични среди и центрове за знания. Седалището на IMEC е в Льовен (Белгия) и има изследователски обекти в Белгия, Нидерландия, Тайван и САЩ, както и офиси в Китай, Индия и Япония.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 минути
  2200 турски компании са създали над 4500 работни места у нас
  2 големи турски компании са инвестирали в Индустриален логистичен парк Бургас, а турски ИТ компании си сътрудничат с фирми в града
  преди 1 час
  За първи път: Европа на едно ниво със САЩ по инвестиции в стартъпи в ранен етап на развитие
  Нова платформа за таланти в „дълбоките технологии“ ще насърчи новаторите да изберат да развиват бизнес в Европа, обяви Мария Габриел в САЩ
  преди 2 часа
  Пускат 6,5 км от магистрала "Европа" до Великден
  До около месец се очаква да започне строителството и на последния участък от трасето на аутобана – между Сливница и Северната скоростна тангента на София
  преди 3 часа
  Населението на Пекин намаля за първи път от 2003 г.
  Естественият прираст на населението в страната е -0,05
  преди 3 часа
  Българското кисело мляко вече се предлага и на китайския пазар
  „Ел Би Булгарикум“ и японската „Мейджи“ ще създадат център за научно-развойна дейност