петък, 24 март 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  686 прочитания

  Пчели предават знанията си в своите колонии

  Ново проучване установява „феномени, подобни на културата“ в пчелните колонии
  09 март 2023, 16:20 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Земните пчели се научават да решават пъзели, като наблюдават по-опитните си връстници, откриха учените във Великобритания. Експерти от Лондонския университет Queen Mary обучиха няколко пчели да отварят кутия за пъзели, съдържаща захарна награда. След това тези пчели предават знанията на другите в своите колонии, установява изследването, пише BBC.

  Изследователите откриват, че „социалното обучение“ може да е оказало по-голямо влияние върху поведението на пчелите, отколкото се е смятало по-рано. За да извършат изследването, учените създават кутия за пъзел, която може да бъде отворена чрез завъртане на капак за достъп до захарен разтвор. Капакът може да се завърти по посока на часовниковата стрелка, като се бута червена ръчка, докато бутането на синя може да го върти обратно на часовниковата стрелка.

  Учените обучават „демонстрационни“ пчели да използват един от тези методи за отваряне на капака, докато пчели „наблюдатели“ гледат. Когато пчелите наблюдатели се справят с пъзела, изследователите откриват, че са избрали същия метод в 98% от случаите, дори след като откриват алтернативния подход.

  Проучването установява също, че пчелите с „инструктор“ отварят повече кутии за пъзели, отколкото контролните пчели. Това предполага, че пчелите са научили поведението социално, а не са установили решението сами, казват изследователите.

  Д-р Алис Бриджис, която ръководи изследването, казва, че не еизвестно земните пчели да показват „феномени, подобни на културата“ в дивата природа. „Въпреки това, в нашите експерименти видяхме разпространението и поддържането на поведенческа „тенденция“ в групи земни пчели – подобно на това, което се наблюдава при примати и птици“, казва тя.

  Според нея поведението на социални насекоми като тези земни пчели е „едно от най-сложните на планетата“.

  В други експерименти, при които и „сините“, и „червените“ пчели инструктори са пуснати в едни и същи групи пчели, пчелите наблюдатели първоначално се научават да използват и двата метода, но в крайна сметка развиват предпочитание към едно решение, което след това доминира в тази колония. Това показва как може да се появи поведенческа тенденция в популацията на пчелите, според проучването.

  В този случай изследователите казаха, че всякакви промени в поведението при търсене на храна може да се дължат на „пенсионирането“ на опитни пчели и появата на нови обучаващи се, я не на промяна в предпочитанията на пчелите.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 35 минути
  Пускат 6,5 км от магистрала "Европа" до Великден
  До около месец се очаква да започне строителството и на последния участък от трасето на аутобана – между Сливница и Северната скоростна тангента на София
  преди 55 минути
  Населението на Пекин намаля за първи път от 2003 г.
  Естественият прираст на населението в страната е -0,05
  преди 1 час
  Българското кисело мляко вече се предлага и на китайския пазар
  „Ел Би Булгарикум“ и японската „Мейджи“ ще създадат център за научно-развойна дейност
  преди 2 часа
  България е държавата членка с най-нисък БВП на човек от населението в ЕС
  Това показват предварителните данни на Евростат за 2022 г.
  преди 3 часа
  133 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 299 057