вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1509 прочитания

    Нов лабораторен комплекс ще привлича млади учени

    Кампус “Гео Милев” е с бюджет близо 70 млн. лева и ще бъде изграден до края на годината
    08 февруари 2023, 16:27 a+ a- a

    сн: БАН

    Нов лабораторен комплекс към Националния център по мехатроника и чисти технологии ще осигури съвременна материална на българските учени. В центъра за върхови постижения ще се привличат млади хора, чието сърце е отдадено на научните изследвания. Това заяви служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов, който, заедно с вицепремиера Атанас Пеканов, присъства на първата копка на изграждането на кампус „Гео Милев“.

    В кампуса ще са разположени модерни лаборатории за фундаментални и приложни научни изследвания. Проектът е финансиран по Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" и се изпълнява от 17 научни организации, от които 12 института на БАН и 5 висши училища в сътрудничество с три чуждестранни университета.

    България разполага с учени, които имат капацитет да развиват не само българската национална наука, а и да бъдат достойни участници в световната наука, каза проф. Пенов. Когато осигурим съвременна материална среда, българските учени ще могат да докажат своя потенциал, допълни той.

    Кампус “Гео Милев” е най-големият по капацитет и концентрация на научния потенциал от трите подобни кампуса към Националния център по мехатроника и чисти технологии. Той е с бюджет близо 70 милиона лева и ще бъде изграден до края на 2023 г. Центърът ще стане част от Националната пътна карта за научна инфраструктура.

    Четирите центъра за върхови постижения и 12-те центрове за компетентност, изградени по ОПНОИР, вече са идентифицирани като научноизследователски инфраструктури, признати за дългосрочни стратегически инвестиции на всички равнища, които са необходими както за създаване на условия за високи постижения в съответните научни области, така и като ключови участници, допринасящи за конкурентоспособността на икономиката на страната и на регионите с голям мащаб.

    Министерството на образованието и науката и Изпълнителната агенция „Програма за образование“, която е управляващ орган на ОПНОИР, полагат усилия за подпомагане на центровете и за ефективно изпълнение на поетите задачи за отделните етапи на проекта, подчерта заместник-директорът на Изпълнителната агенция Иван Попов.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 минути
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 42 минути
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
    преди 17 часа
    С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
    Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
    преди 19 часа
    Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
    Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
    преди 19 часа
    преди 20 часа
    Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
    В Азия цената е намалена с около $2000