петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3181 прочитания

    Научете повече за IBM BPM (BAW) и MUREX Академиите на Commerzbank DTC в София

    Татяна Василева - Мениджър в Commerzbank DTC София, и Шабан Даламан - Старши Murex Developer, разказват как компанията подготвя финтех специалисти със специфични умения
    07 февруари 2023, 14:49 a+ a- a

    Шабан Даламан - Старши Murex Developer, и Татяна Василева - Мениджър в Commerzbank DTC София. Снимки: Личен архив

    През изминалата година Commerzbank DTC Sofia стартира две академии: Murex и IBM BPM (BAW). Те дават възможност на хора с желание да работят във финтех индустрията да придобият специфични умения. Процесът по подбор включва HR интервю, последвано от техническо такова с представители на академията, която кандидатът е избрал. Кандидатите, които преминат успешно през обучителния процес, имат възможност да продължат своята кариера в Commerzbank DTC София.

    И двете академии дават възможност за учене чрез практика. Ментори по двете програми са Senior ИТ експерти, които напътстват и съпровождат учащите се през целия обучителен процес. Провеждането на обученията не е обвързано с времеви ограничения. Процесът е гъвкав и позволява организираето им при необходимост.   

    Commerzbank DTC Sofia е основана през 2020 г. като дигитален център и доставчик на ИТ услуги и решения за Commerzbank AG. Втората по големина банка в Германия е лидер в дигитализацията на банковите услуги. Водещи ИТ експерти от центъра в София изграждат бъдещето на банката с помощта на модерни технологии. Създавайки продукти, ориентирани към клиентите, те трансформират познатото ни банкиране и го превръщат в по-семпло и прозрачно. В различните департаменти на центъра в зависимост от нуждите им се използват редица технологии. Някои от тях са добре познати като Java, React, .NET, SAP ABAP, Kubernetes, Apache Kafka. Други са специфични за финансовата индустрия и предлагат дълбок поглед в света на банкирането и инвестирането.

    „Като организация, насърчаваща култура на постоянно учене и развитие и с високо търсене на ИТ специалисти, създадохме собствена образователна академия. Развиваме я по посока на ключови технологии и платформи във финансовата индустрия, така че дори хора с малък опит да добият нови умения и да навлязат във финтех сферата със самочувствие и нужните знания“, споделя Маркус Крьогер - Управляващ Директор и Ръководител на Commerzbank DTC Sofia.

    Повече за IBM BPM (BAW) и MUREX Академиите на Commerzbank DTC в София пред Economy.bg разказват Татяна Василева - Мениджър в Commerzbank DTC Sofia и отговорник за IBM BPM (BAW) Academy, и Шабан Даламан - Старши Murex Developer и отговорник за MUREX Academy. 

    Как се роди идеята за академиите и каква е целта им?
    Татяна: IBM BPM (BAW) е платформа за управление на бизнес процеси, която предоставя набор от компоненти за внедряването и управлението им. В Commerzbank IBM BPM се развива до базова система за бизнес приложения и повечето от ключовите приложения в банката се основават на платформата. Идеята на BMP академията възникна заради високата нужда от BPM софтуерни разработчици и operation engineers, които да разработват и поддържат продуктите на банката. Платформата е широко използвана от банки и финтех компании, но към момента на пазара има недостиг на BAW специалисти. Затова решихме да използваме богатите знания на нашите екипи и да обучим ИТ професионалисти, готови да учат и да се развиват във финтех индустрията.

    Шабан: Murex е водеща система за управление на риска във финансовата и банковата индустрия, предназначена да отговори на нуждите от инвестиции и покритие на риска на институционални и корпоративни клиенти. Въпреки това намирането на експерти в сферата е предизвикателство в България. MUREX академията беше основана в отговор на това предизвикателство с идеята да изгради компетентностен център   в София, който да се фокусира върху развиване на нишови, труднодостъпни умения. Целта е да създадем експертиза в управлението на платформата Murex и интеграцията ѝ в инфраструктурата на Commerzbank.

    Какви кандидати търсите?
    Татяна: За IBM BPM (BAW) Academy търсим ИТ специалисти с основни познания в JavaScript и Rest API, както и в определянето на бизнес процеси.

    Шабан: За MUREX академията търсим умни и ентусиазирани професионалисти с високи аналитични умения, независимо с опит или без, които са мотивирани да работят с комплексни системи и имат силен интерес във финтех. Ролята има отговорности, свързани както с развойна дейност, така и с анализи.

    Колко време продължава обучението и как е структурирано?
    Татяна: Обучението продължава 9 месеца и започва с основно въведение в IBM BAW. Водено от лектори, то съдържа както теоретична, така и практическа част. Налични са и онлайн трейнинги, които да подпомогнат образователния процес. Последната част от програмата включва коучинг и практически опит чрез участието в реални проекти. При успешно завършване на програмата на участниците ще им бъде предложена работа в компанията.

    Шабан: В Murex академията организираме обученията при нужда без да поставяме граници във времето. Процесът по подбор за Murex академията минава през HR интервю и интервю със софийския Murex екип. Избраните кандидати преминават онбординг процес преди да започнат обучението си в Академията. По време на трейнингите всеки кандидат ще бъде разпределен в отделен Murex екип и ще работи по задачи, получавайки подкрепа и знания от старши член на екипа. Избрахме този подход на обучение чрез практически опит, защото позволява на хората да придобият специфични знания постепенно, докато работят по реални задания.

    Академията продължава от 6 до 9 месеца и след успешно завършване участниците получават оферта за работа в Murex екипа в София. 

    Какво ново предстои?
    Татяна: Планираме да развием обучителна програма за Application Operation специалисти.

    Шабан: В момента разработваме график, включително трейнинг сесии и необходими материали за всеки Murex модул, специфични за различните роли в Murex екипа. Целта ни е да обучим експерти за редица позиции в екипа.

     

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Digital Technology Center Commerzbank AG Sofia Branch в JOBS.bg

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 10 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 10 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 17 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 18 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава