събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4578 прочитания

    Немечек България: Bootcamp-ът ще помогне за разрастването на екипите ни през 2023

    Повече за пилотното издание научете от Теодора Борисова - Мениджър Наемане на таланти, и Стефан Петков - Team Lead в Немечек България и ментор в RISE
    20 януари 2023, 12:59 a+ a- a

    Теодора Борисова - Мениджър Наемане на таланти, и Стефан Петков - Team Lead в Немечек България и ментор в RISE. Снимка: Немечек

    Софтуерната компания Немечек България обяви, че организира тримесечен „тренировъчен лагер” (RISE - Bootcamp by Nemetschek Bulgaria) за студенти и ИТ ентусиасти на старта на кариерното си развитие. Пилотното издание на RISE започва на 13 март 2023 година. Участието е безплатно. Кандидатстването е отворено до 20 февруари, като първата стъпка е регистрация по документи. 

    Теодора Борисова - Мениджър Наемане на таланти в Немечек България, и Стефан Петков - Team Lead в компанията и ментор в RISE, разказват пред Economy.bg повече за пилотното издание на програмата и дългосрочните цели на компанията.

    Какво Ви мотивира да създадете RISE?
    Тeодора Борисова: Имаме над 15-годишен опит в това да обучаваме и развиваме таланти, които навлизат в ИТ сферата. Това е дълбоко залегнало във философията и културата на Немечек България, и RISE е естествено продължение на натрупания ни опит и множеството програми, които сме правили. Сред тях са дуално обучение, Speed IT Up за студенти и ученици, стажантски и Junior програми, като през последните 6 години сме споделили знание с близо 300 участници.

    Заедно с менторите ни искахме да отворим още един канал за студенти и други ентусиасти, които не се чувстват достатъчно подготвени да стартират като Juniors, но искат да са част от Немечек България.

    Виждали сме ефекта от тези програми. От една страна, за неопитните специалисти програмите дават нови хоризонти, прилагане на практика наученото в университети и различни курсове. От друга, над 90% от стажантите ни остават с нас и след периода на обучение, а участниците в останалите програми винаги искат да продължат работа с нас. 

    Какво ви мотивира да се включите като ментор?
    Стефан Петков: Самият аз започнах кариерата си в Немечек България като Junior и научих много от моя ментор. Затова днес съм щастлив да поема щафетата, намирам го за важна приемственост. С времето осъзнах, че менторството е изключително приятно занимание, което носи огромно удовлетворение. Защото съдействаш на мнозина да направят първите крачки в своята професионална кариера и така помагаш за развитието на българската ИТ общност. Предаваш знания, като така и самият ти трупаш нов опит и менторски умения.  Процесът е много интересен и динамичен,  няма нито един скучен момент.

    Какво представлява Вашият Bootcamp и как отговаря на нуждите от таланти в ИТ сектора? С какво е различен от академиите и Junior програмите?
    ТБ: RISE e безплатна тримесечна програма, която развива комбинация от знания и умения, нужни на всеки специалист в ИТ сектора. Интензивна е и фокусът е върху обучението в най-новите технологии, изграждане на критично мислене, механизми за вземане на решения, гъвкавост и работа в екип. Спряхме се точно на тази комбинация, защото искаме да възпитаме таланти, които имат по-широко и задълбочено разбиране към професията си, а не са фокусирани само върху технологичната част. 

    При изграждането на програмата менторите ни споделиха, че в реална работна среда многократно им се налага да учат нови технологии. И много по-важно е да имаш изграден механизъм за това, да познаваш добрите практики, отколкото да си фокусиран само и единствено върху техническата част на работата.

    Търсим такива хора за екипите си, затова и решихме сами да обучим по-голяма група хора, на които да предложим и Junior позиция в края на RISE.

    За кого е подходящ?
    СП: Искаме нашият „тренировъчен лагер“ да привлече най-вече хора, които вече имат интерес и известни познания в сферата на ИТ. И са изкушени да ги надградят и приложат на практика. Те трябва да са готови да инвестират време и усилия, да бъдат наистина ангажирани в процеса.

    Какви са сроковете за кандидатстване и какви са очакванията на компанията? Къде бихме могли да открием повече информация?
    ТБ: Кандидатстването вече е отворено, а крайният срок е 20 февруари. Само в първите 2-3 дни от обявяването получихме над 50 кандидатури. Повече информация за RISE можете да намерите ТУК.

    Какви ще бъдат сроковете и стъпките за подбор? Какво могат да очакват кандидатите?
    ТБ: Формата за кандидатстване ще бъде затворена на 20 февруари. След нея започва същинският подбор, който ще е интензивен и ще предостави възможността на записалите се да преживеят „демо версия” на RISE в по-малък мащаб. В рамките на 3 дни те ще преминат през няколко интересни лекции, които ще бъдат обвързани със задачи. С участниците, изпратили най-добри решения, ще направим индивидуални срещи в офиса ни. Целта ни е да се запознаем на живо, за да разкажем повече за програмата, да разгледат офиса ни, както и ние да научим повече за тях.

    Кои са критериите, на които ще държите най-много при подбора? Трябва ли кандидатите да имат завършен определен курс, или да изучават определени специалности?
    СП: Като цяло, RISE е предназначен предимно за студенти, които все още нямат нужните знания за Junior програмата. Но и преквалифициращи се ентусиасти са добре дошли. Основното е кандидатите за RISE да са готови за много нови знания и интензивно обучение, да имат силен стремеж да подобрят уменията си. Постоянството също е важно. Нека не забравяме, че става дума за интензивна програма, която ще изисква усърдие и съсредоточаване.

    Кога стартира, как и къде ще протече Bootcamp-ът? В какви технологични направления ще могат да се развиват обучаващите се?
    СП: Началото на същинската програма е на 13 март. В следващите 3 месеца ще има занятия между 4 и 6 часа дневно, от понеделник до петък. Основните технологични теми са общо 16 и покриват най-важното от работата на екипите в една софтуерна компания. Ще засегнем всичко от DevOps до UI/UX, от Database до Front-end Development. Това обаче няма да бъдат сухи лекции. Защото знаем, че теорията е важна, но практиката е дори по-съществена. Аз и останалите ментори ще обръщаме индивидуално внимание на всеки участник, всекидневно ще даваме обратна връзка, участниците ще могат да развият и важни умения за работа в екип. 

    Колко души планирате да обучите и как ще става разпределението по технологични направления?
    СП: Целта ни е в първото издание на RISE да включим най-добре представилите се, най-ентусиазираните и най-перспективни 20 кандидати. Това ще даде възможност на нас, менторите, да отделяме достатъчно време на абсолютно всеки, да работим индивидуално с участниците, да следим отблизо техния прогрес, да отчитаме техните силни страни и да им помогнем да надмогнат слабостите си. Разпределението по направления ще става след успешното приключване на RISE – ще могат да избират от C++, Java, .NET, Java, Python, React.JS, C#, Azure... В рамките на самия Bootcamp ще дадем на участниците по-широк поглед върху общовалидни принципи.

    Защо решихте RISE да се провежда само присъствено?
    СП: Защото имаме опит с провеждането и на онлайн програми. И можем уверено да кажем, че на живо нещата се получават значително по-добре. RISE ще се проведе изцяло присъствено в офиса ни в София, защото стремежът ни е да създадем среда, в която да можем да обърнем максимално внимание на участниците. Искаме всеки от тях да преживее истински тренировъчен лагер и да усети приятелската атмосфера в офиса ни. 

    Как ще се формализират отношенията с курсистите?
    ТБ: Участието в RISE не е обвързано с подписването на трудов договор. Едновременно с това, ние предлагаме на участниците възможност да се докоснат до възможно най-голяма част от всекидневието в Немечек България. Затова те ще имат достъп и до допълнителни събития и семинари за служителите на компанията. 

    Какво ще се случи в края на програмата? Има ли изпит и какви са възможностите пред участниците?
    СП: Във финалната фаза ще работят по един сериозен проект, който ще бъде предизвикателство пред всички. Не залагаме на класически изпит, защото за нас е по-важно развитие по време на цялата програма. Ще наблюдаваме внимателно развитието на участниците и на най-добрите ще бъде предложена Junior позиция в Немечек България.

    За много от кандидатите това може да бъде първо сблъскване с ИТ света. Какъв съвет бихте им дали?
    СП: Да дойдат със съзнание, отворено за предизвикателства и нови знания. Без никакво притеснение и страх. В Немечек България високо ценим свободата и взаимната подкрепа. Всеки участник в RISE бързо ще се увери в това.

    Какви са плановете на Немечек в бъдеще и каква роля играе RISE?
    Компанията не спира да се разраства, като през 2022 година над 60 нови колеги се присъединиха към екипа ни. Освен опитните специалисти, които наемаме, част от колегите ни идват именно от програмите ни за ученици и студенти. Ето защо Bootcamp-ът със сигурност ще е от стратегическо значение за разрастването на екипите ни и през тази година, в която планираме да задържим темпа на развитие.

    Със сигурност ще продължим да се придържаме и към ценностите и философията си за изграждане на дългосрочни бизнес партньорства и дългосрочни и устойчиви връзки със служителите. Гордеем се, че Немечек България е една от компаниите в ИТ сектора у нас с най-ниски нива на текучество. А това е важен знак, че хората ни се чувстват щастливи в компанията и намират възможности да се развиват в нея.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 22 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 23 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство