петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5592 прочитания

    Светлин Наков: Финансовата грамотност е важна за всеки един човек

    Защо е важно да сме финансово грамотни, защо имаме нужда от повече предприемачи и в какво трябва да инвестираме, разказва Светлин Наков, съосновател на СофтУни и лектор на конференцията FinX
    15 септември 2022, 12:44 a+ a- a

    На 10 септември 2022 г. в София се състоя първото по рода си събитие, свързано с инвестициите и новите финансови технологии. Инициатор на FinX Conference 2022 бе Finance Academy, най-голямата образователна организация в сферата на инвестициите и личните финанси в България, чиято мисия е да повиши финансовата грамотност на обществото. Конференцията се проведе в сградата на SoftUni и предостави възможност на водещи лектори, предприемачи, финансови анализатори, както и напълно начинаещи инвеститори, които искат да навлязат в света на парите, да обменят ценен опит и идеи. 

    Сред лекторите беше и Светлин Наков, съосновател на SoftUni. Пред Economy.bg той разказа как се стигна до партньорство между SoftUni и FinanceAcademy, защо ни е необходима финансовата грамотност, как се отглеждат предприемачи и (в) какво трябва да инвестираме.

     

    SoftUni и Finance Academy сключиха стратегическо партньорство. Защо решихте да си партнирате със специалисти във финансовия сектор и в какво се изразява партньорството?

    Финансовата грамотност и финансовата и инвестиционна компетентност са много важни. Това стои като дупка в пазара и в уменията на българина, а СофтУни традиционно инвестира в образование – в образование за по-добро бъдеще, по-добри умения, които дават професия, работа и по-хубав живот. Така че ние намерихме естествена синергия. Освен това и основателят на FinanceAcademy е работил при нас. Той е много вдъхновен и от нашата екосистема, и от нещата, които правим покрай СофтУни Digital, също имахме проект съвместно с Google. Така че вярваме, че това е една добра кауза. Образованието като цяло ми е присърце от много години.
    Знаете, занимавам се неотлъчно с него. И да ме дърпа някъде настрани – я към крипто, я към програмиране, я към правене на софтуер, все се връщам там, така че по естествен начин ние се намерихме. Започна като един по-малък проект, тестов, да се види има ли интерес? Оказва се, че пазарът търси такъв тип образование, неформално най-вече, защото икономическите университети имат друга роля. Те са малко по-теоретични. Не са да вземеш уменията и започваш да действаш от същия ден или от следващия. И смятам, че ние като българи нямаме много традиции в това. Има други нации, където хората са по-предприемчиви по-образовани и поколения наред са били в бизнес, във финансови отношения, инвестиции и така нататък. При нас българите заради наследството от социализма това беше прекъснато и сега се изгражда наново.
    И съм щастлив, че толкова много хора има и на конференцията, и в курсовете, и в обученията. И мисля, че ключ към успеха е това, че ние се стремим да даваме умения – не само знания, не само говорене – просто да продаваш видеа и книги и някакви неща, които хората да гледат. А всъщност караме хората да правят упражнения, да усвоят в практика и в действие да приложат в личните си проекти това, което учат, и затова смятам, че има смисъл и е добро начинание.

    Защо е важна финансовата грамотност според Вас?
    Финансовата грамотност е важна за всеки един човек, независимо дали има малко пари, или много пари, дали е ученик, дали е студент, дали е вече човек с капацитет да инвестира, тъй като ние правим всичко това хаотично. Ако започнем от това децата ни как си правят сметка на парите – ако има пари, ще ям и ще пия, ако няма почвам да вземам заеми. Фактор е дори това, което виждаме – колко много рекламират бързите кредити. Оказва се, че явно хората не си правят сметката. Дори аз самият лично съм инвестирал много пъти на принципа проба – грешка, да се уча в движение, но истината е, че е по-добре да черпиш опит от хора, които това го работят и го могат това. И не да вярваш примерно, че криптото ще стане изведнъж 100 000 долара в момент, в който цялата икономика отива надолу и неизбежно парите оттам ще се изтеглят. Това и се случи.
    Така че човек е хубаво да има финансова грамотност, да знае малко макроикономика, глобалните процеси, движението на парите – лихви, инфлации, подобни неща, защото това е свързано с това дали ще си купуваш апартамент, дали ще теглиш заеми и ще купиш кола, или ще инвестираш дори в нещо по-простичко – да заделиш едни пари да отидеш на море. За всичко това е добре човек да е финансово грамотен. За съжаление, тези неща по училища много не се преподават и човек ги чува от трети източници, така че FinanceAcademy е много, много добър източник, който стегнато в кратка форма от професионалисти с практика предава тези умения.

    Как се отглеждат предприемачи и защо имаме нужда от повече такива?
    Отглеждането на предприемачи става от малък. Думата предприемач означава човек, който предприема. Трябва да учим хората да действат. Много хора мислят, че са предприемачи, като ходят на TED Talk и гледат и се вдъхновяват. Да, това е един елемент, който може да те подтикне да действаш, но всъщност предприемачеството е да действаш. И аз така уча и децата си. Направи нещо малко, нещо дребничко – организирай екскурзия, организирай нещо в квартала, организирай футболен турнир. Това е предприемачество в най-ранните, малките му форми. Когато добавиш парите и започваш да си правиш сметката, ти намесваш вече малко бизнес линията на предприемачеството. Но предприемачеството невинаги е бизнес. То може да е кауза – да спасиш горите от пожари например също може да е предприемачески проект. Въпреки че нали вече хората смесват и думата стартъп, което означава да направиш фирма, която може да скалира бързо, което е различнo от предприемач, което е например да си отвориш магазинче в квартала.
    Ти пак си предприел някакво действие, което е свързано обикновено с бизнес, но не задължително. Поне това е в моята глава предприемачеството. И разбира се, за да си успешен предприемач, е добре да имаш финансова култура и да си правиш сметката. Аз помня, когато започнах да съм предприемач, не знаех какво е фактура и какво е ДДС и ми беше много трудно. Добре че имах съдружници около мен, които да ме вкарват в час. Но в днешно време информацията я има и е по-лесно човек да се образова и да разбере малко как работи бизнеса. Как работят например търговските фунии, маркетингът, value-то, propositons – всичките тези термини от нашия сектор. И всъщност отново ще се върна към това, че на нашата нация е насадено това да си по-плах, да не смееш да тръгнеш нанякъде, да чакаш държавата. Вижте по телевизията по-възрастните хора какво говорят, „Не ни дадоха пенсии“, „Не ни дадоха обезщетения“.
    Т.е. те не търсят решението в себе си, а го търсят някъде навън, което е много жалко и това е, което трябва да променим и да възпитаме в децата си и в младото поколение. Затова аз много подкрепям предприемаческите инициативи и на тема образование и дори на тема законодателство. За личния фалит говорим, за новото дружество, в което ще има там опции и цялата тази система, която я има по света в цивилизованите предприемачески държави, за да можем да станем всъщност една силициева долина на Европа. Което означава да сме добре образовани технологично, да имаме наука. Аз лично забелязвам едно положително движение на цялата тази екосистема. Младите хора станаха малко по-предприемчиви, малко по-лесно започват. 

    Какво представлява инвестицията според Вас?
    Според мен инвестицията е да предприемеш действия, не задължително финансови, за бъдещи резултати. Тоест да вложиш нещо, може би времето си. Аз винаги казвам на моите студенти: „Инвестирайте във вашето образование“. Това е най-добрата инвестиция, която някога може да направите, защото никой не може да ви го вземе. А ако инвестираш пари, може да се срине пазара. Инвестицията е да положиш усилия, целенасочени и да вложиш финансов ресурс, да вложиш енергия, време, организация и така нататък, за да постигнеш някакъв бъдещ резултат, обикновено финансов. 

    (В) Какво трябва да инвестираме, за да имаме добро бъдеще?
    Трябва да инвестираме в образование на първо място в себе си, в самообразование. Аз не говоря за формално образование. Да инвестираме в това да четем всеки ден, да се срещаме с хора и да си обновяваме информацията. Да инвестираме в това да си създадем критично мислене и да не вярваме на тъпотиите, които разнасят едни или други медии, тролове и подобни неща. Аз мисля, че най-добрата инвестиция наистина е в умения. Ако човек се научи да прави много неща, той няма да остане гладен. И аз имам един принцип – човек трябва да разбира по малко от всичко и по много от това, с което се занимава в момента. Като мен – тази година се занимавам с прогимназия за програмисти и ИТ. Догодина мога да се занимавам с нещо друго и аз там много бързо трябва да вляза и да стана номер 1 в света. Винаги трябва да си поставяте някаква висока цел, та ако не сполучи, поне да си номер едно в България и долу-горе да си доволен.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 53 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 1 час
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 1 час
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 3 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research