четвъртък, 11 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  589 прочитания

  Земята се върти по-бързо

  Преживяли сме най-късият ден на 29 юли
  05 август 2022, 09:55 a+ a- a

  Снимка: НАСА

  Земята се върти по-бързо и наскоро регистрира най-краткия си ден, твърдят учени. 29 юни 2022 г. е бил с 1,59 милисекунди по-малко от средния ден, каза ученият Леонид Зотов пред CBS News.

  Нормалната продължителност на деня е 24 часа или 86 400 секунди. Но през последните години въртенето на Земята се ускори, скъсявайки някои дни с милисекунди. „От 2016 г. Земята започна да се ускорява“, каза Зотов, който работи в Московския държавен университет „Ломоносов“ и наскоро публикува проучване за това какво може да причини промените във въртенето на Земята. „Тази година се върти по-бързо, отколкото през 2021 и 2020 г.“ Зотов и колегите му смятат, че флуктуацията може да бъде причинена от приливите и отливите на Земята.

  Той казва, че не всеки ден е по-кратък, но ако тенденцията продължи, може да се наложи атомното време, универсалният начин за измерване на времето на Земята, да се промени. Някои учени предлагат въвеждане на отрицателна високосна секунда. „Тъй като не можем да променим стрелките на часовника, свързани с въртенето на Земята, коригираме скалата на атомния часовник“, каза той.

  За разлика от високосните години, които имат добавен допълнителен ден, отрицателна високосна секунда би означавала, че часовниците пропускат една секунда.

  Някои инженери се противопоставят на въвеждането на високосна секунда, тъй като това може да доведе до мащабни и опустошителни технически проблеми. Инженерите на Meta Олег Облеухов и Ахмад Бягоуи, който също е изследовател, написаха публикация в блога на Meta, която подкрепя усилия в цялата индустрия да спре бъдещото въвеждане на високосни секунди.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Инфлацията в САЩ се забави през юли
  Тя е 8,5% на годишна база, което е 0,6% по-малко спрямо предходния месец
  преди 14 часа
  A1 България приключи придобиването на ИТ компанията СТЕМО
  Двете компании ще продължат да работят самостоятелно, но с обща цел – дигитализацията на бизнеса
  преди 14 часа
  Малките и средни компании ще могат да се възползват от 735 млн. лв. безвъзмездни средства
  Средствата ще бъдат достъпни до края на годината, според министър Пулев до МПС ще стигат по 5 млн. лв. дневно
  преди 15 часа
  Проучване: България остава атрактивна за дискаунт веригите
  Търговски марки пренасочват експанзията си към Централна и Източна Европа заради войната в Украйна, което допринася за засиленото търсене на площи, отчитат от Cushman & Wakefield Forton
  преди 16 часа
  Боровец и Созопол са най-скъпите курорти за покупка на жилище у нас
  Жилищата в морските и планинските курорти отварят нова глава в развитието на този дълго подценяван сегмент от пазара, а обемите от сделки там бележат значителни ръстове, отчитат от Bulgarian Properties