четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4002 прочитания

    Станислав Тодоров, Advance Academy: За последните 5 години обучихме над 1800 ИТ специалисти във Варна

    В момента фокусът ни е да разпространим нашите авторски обучения по програмиране за деца от 1. до 12. клас в цяла България, коментира Съоснователят на академията
    18 юли 2022, 16:48 a+ a- a

    Станислав Тодоров - Съосноавтел на Advance Academy. Снимка: Economy.bg

    В началото на април 2017 във Варна стартира Advance Academy - първата специализирана академия за обучение на ИТ специалисти в различни направления. Вече пета година образователната организация успешно обучава необходимите талинти за бързоразвиващия се ИТ пазар на труда в морската ни столица. Каква е равносметката за тези 5 години, какво се търси в момента на пазара и как обучителната организация отговаря на актуалите пазарни нужди? Вижте какво коментира пред Economy.bg Станислав Тодоров - Съосновател на Advance Academy.

    Станислав, разкажи ни как се роди идеята за Advance Academy?

    Advance Academy стартира буквално на салфетка на Старбъкс. Бяхме заедно с Адрияна Митева - другия Съосновател, и точно приключихме голяма сделка за американска компания, която отваряше свой офис във Варна. От компанията ни попитаха как се обучават кадрите във Варна и достатъчно ли е само обучението в университетите. Тогава решихме да направим нещо, което да помогне. Започнахме с идеята за уебсайт, подобен на Udemy, на български език със записи. Но апетитът идва с яденето. След това отворихме малка зала, после оборудвахме по-голяма, отворихме втора зала, трета зала, създадохме dev и маркетинг екип. И така до днес - вече заемаме 500 квадратни метра, имаме три големи зали, 14 души екип и продължаваме да растем. Ние сме втората по големина ИТ академия в България и първата по големина в Източна България. 

    Каква е равносметката за тези 5 години? Колко души обучихте, колко от тях работят в момента, следите ли как се развива кариерата им?
    За тези пет години обучихме над 1800 души, включително в детските курсове, които са също много атрактивни, както и маркетингът и програмите по програмиране. 43 процента е успеваемостта при големите, които са завършили нашите програми и вече работят. С голяма част от тях все още поддържаме контакт. Много се гордея с факта, че 90% от нашия dev екип, който разработва системите на академията, са наши курсисти, които са завършили академията. Целият екип, който разработва програмите за децата, също са наши бивши курсисти, които вече работят при нас.

    Какво беше необходимо, за да стартираш работа като програмист преди 5 години, и какво е необходимо днес? Как Вие отговаряте на тези изисквания при подготовката на ИТ таланти?

    Страхотен въпрос, тъй като преди 5 години изискванията бяха 4-5 странни думички. Днес вече отиваме към 12-13 странни думички, които включват фреймуъркове, работа с външни облачни системи и т.н.  Работим много с ИТ компании, за нещастие предимно чужди. Те ни помагат с информация, преглеждат нашите учебни планове, насочват ни какво в момента актуалното, какво биха очаквали те от техните потенциални служители. Също ни помагат с преподаватели и методисти, с които съвместно създаваме целия теоретичен и практически план на обучение. Стараем се да сме адекватни на пазара и да се справяме успешно с предизвикателствата на новите технологии.

    Какъв е профилът на курсистите в академията?

    Профилът е много интересен, защото започваме от 14-годишни деца, които вече работят в ИТ компании, до 58-годишен главен счетоводител, който реши да сменя професията и в момента е тиймлидер в една доста интересна фирма, която се занимава с дигитален маркетинг.

    Повиши ли се интересът на загубили работата си хора заради пандемията към преквалификация в ИТ сектора?
    Да, особено тук във Варна, където туризмът беше един от основните двигатели. Доста хора решиха да се преориентират към нещо по-стабилно, което дава перспективи. Така че в момента типичният профил на курсист при нас е на между 28- и 35-годишен мъж или жена, които имат някакъв опит, знаят поне един чужд език, имат добра работна етика и са готови да учат и да се променят. Интересно е, че имаме и моряци, които след години плаване по моретата решават да сменят професията. Те имат математическо мислене, инженери са и сравнително лесно и бързо успяват да се научат на по-тежките програми като Java и C и да стартират кариера в IT сектора.

    Колко и какви са преподавателите  в академията? Срещате ли предизвикателства при привличането им?
    Около 40 души е екипът от преподаватели. Това са практици, които в момента работят на синиър позиции. Предизвикателството да намериш преподавател, е доста голямо. Той трябва да е човек, който умее, знае, може да го прави, но и може да обяснява, има търпението, желанието и амбицията да го прави. Това са еднорози, които, за щастие, успяхме да намерим и да ги задържим. Нашето ядро от преподаватели е с нас от самото начало. Те доста пораснаха в техните компании, някои от тях  вече се занимават с доста по-широки неща, но въпреки това всеки вторник и четвъртък или понеделник и сряда в 18:30 ч. те са в залите и предават своите знания. 

    Липсата на практически опит много често е препъникамък за започване на първа работа като програмист въпреки наличието на солидни знания и умения. Подпомагате ли по някакъв начин Вашите курсисти в натрупването му?

    Това, което правихме в продължение на две години и анонсирахме миналия септември, беше така наречената Джуниър програма, която е доста по-дълга. Вече отнема около година да бъде завършена успешно. По-трудна е, като освен отделните модули включва и Bootcamp. В Bootcamp-а курсистите работят по реален проект, който е осигурен или одитиран от действаща компания. Те работят като дивелъпмънт екип в дивелъпмънт компания с един ментор, който е доста опитен и ги наставлява, но те самостоятелно се борят с трудностите и новите неща. Вече имаме завършена една кампания с Java и две компании, с които работим, проявяват интерес да назначат курситите на джуниър позиции. В момента текат програмата за Java с Bootcamp-а, както и Java Script, която провеждаме за първи път. От есента продължаваме отново Java, Java Script, като ще включим и QA. Доста по-дълги са тези курсове и програми, но са и доста по-успешни. По-малко хора ги завършват, защото са по-трудни, но завършилите ги наистина знаят и умеят. Това се оценява и от компаниите. 

    Какво се случва по време на Bootcamp-а?
    Дори в момента, когато хората вече са завършили 6-7 месеца обучение, те пристигат с идеята, че на този Bootcamp някой ще им показва нещо. И са малко шокирани в първия момент, когато им кажем: „Тук сте вие“. Ние помагаме, насочваме, но проблемите сами си ги решавате. Борите се помежду си, помагате си, съперничите си, разпределяте си работата. Имате ментор, който ви дава насоки и ви помага с проектите. Той може да ви изкара от блатото, ако стигнете до него и не можете да продължите, но целта е да се сблъскате с реална ситуация. Да видите как един проект се започва от кота нула и се завършва докрай. И това нещо го правите вие самите. Точно това е най-полезното и неслучайно работихме две години по него като концепция. Виждахме, че има дупка между завършващите курсисти и компаниите, които казват: „Супер са, ама“.  Това „ама“ го решаваме с този Bootcamp и за момента резултатите са много обещаващи. Надяваме се да продължаваме и да го развиваме още повече.

    Фактът, че от 12 завършили Bootcamp-а вече шест има предложения за работа в рамките на около три месеца от завършването, е говори сам по себе си.  Останалите просто трябва да проявят малко повече търпение и настоятелност, тай като имат уменията.

    Как провеждате обученията в момента – дистанционно или присъствено?

    Масово обученията са присъствени, но имаме необходимия хардуер, за да ги предавме онлайн на живо. Така че доста хора се включват и от други градове онлайн. Нашият фокус е присъствено обучение особено когато става въпрос за програмиране. Там е необходим личен контакт. Ако направиш грешка на компютъра пред себе си, идва опитен синиър програмист и ти показва точно къде е тя. Маркетинг обученията обаче провеждаме онлайн, тъй като материята позволява. Те се безплатни и са достъпни за цяла България.

    Подготвяте ли нещо ново - нови програми, курсове, инициативи?

    Това, което подготвяме в момента, е доста широка гама от курсове за маркетинг, които ще са основно онлайн и с които искаме да покрием цяла България, подобно на нашите конкуренти. Но това, което е най-интересното и на което най-много разчитаме, е нашата White Label програма, с която искаме да продадем нашите авторски обучения за деца от 1. до 12. клас на различни детски центрове в цяла България. Когато децата започнат да се развиват от ранна детска възраст и да се занимават с нещо подобно, много по-лесно след това, когато пораснат, успяват да станат част от ИТ сектора. С нашата White Label програма ще се постараем да стигнем до малките градове, където има деца с възможности и желание. 

    Продължаваме да развиваме нашите основни програми по програмиране, да подобряваме Bootcamp-овете и да се опитваме да вкарваме все повече практици. Продължаваме да развиваме и нашия кариерен център с компании, които подпомагат развитието на кадрите от тяхното начало до край. Най-силното послание, което винаги отправям към компаниите, е, че  кадър, който една компания създаде от самото начало, се задържа три пъти по-лесно, отколкото, ако е купен отвън.

    За какви компании във Варна подготвяте ИТ специалисти?

    Имаме много партньорства. Като например Zakari - американска компания за аутсорсинг, RaveOS, която се занимава с криптософтуер. Работим също с американска компания от Ню Джърси Wink Software, която прави виртуализация на създаването на дрехи и работи с Ralph Lauren. Партнираме си и с Astound Commerce Bulgaria, с американския конгломерат, който се занимава със Salesforce. Работим с подобни компании и на база на техните планове предоставяме готови кадри, а те, на база на нашите курсове правят своите планове за наемане на хора в българските си офиси. Има и компании, които директно ни търсят, за да организираме специално за тях курс, в който да обучим необходимите за тях кадри. Такава компания например е 7Mojos, които имат много хубав офис във Варна. Те ни потърсиха и поискаха да обучим хора на геймдивелъпмънт. В момента тече курсът и скоро пристига канадският им СТО, който ще преподава на 15 избрани курсисти. След края  на курса ще има интервю, като планът е максимум 15 наети. 

    Обучавате хора за един от най-динамичноразвиващите се сектори.  Какви нови професии според теб ще се появяват в ИТ сектора и какви умения ще се необходими?

    Преди 10 години половината професии в момента дори не предполагах, че могат съществуват. Много ми е трудно да направя предположение какво още има, но все повече отиваме към изкуствен интелект, невронни мрежи, бигдейта, криптодейности. Смятам обаче, че не е толкова важно какви ще са професиите, а по-скоро какви умения  ще са необходими. Хората трябва да свикнат, че е необходимо да учат нови неща цял живот, да не се отказват и да търсят себе си.И най-важното - независимо каква е професията и как се казва тя, да правят нещо, което обичат.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 6 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 7 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 7 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 24 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 24 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.