събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2044 прочитания

    Откриха Център по мехатроника и чисти технологии в ТУ - София

    В 16 лаборатории ще се правят изследвания в областите мехатроника, виртуално инженерство и дигитални производства, роботизирани системи, биомехатроника, микро/нано инженеринг и др.
    17 май 2022, 09:26 a+ a- a

    сн: ТУ - София

    В Техническия университет – София бе открит Национален център по мехатроника и чисти технологии, кампус "Студентски град". Проектът е финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

    Кампус „Студентски град“ към ТУ – София се ръководи от проф. дтн инж. Георги Тодоров и в него са изградени 16 лаборатории, оборудвани с най-съвременната и уникална за страната апаратура и инфраструктура, което е предпоставка за провеждане на авангардни изследвания в областите мехатроника, виртуално инженерство и дигитални производства, роботизирани системи и мехатронни технологии, биомехатроника, микро/нано инженеринг за мехатронни технологии, вибрационни и акустични мехатронни технологии, адитивни технологии, функционални покрития и нови материали, системи за управление, енергийна ефективност, устойчиво използване на суровини и ресурси, транспортен инженеринг, електромобилност и др.

    За осигуряване на по-високо научно ниво като асоциирани партньори са привлечени структури от световноизвестни университети (Тел Авив, Берлин и Делфт) и Института по роботика и интелигентни системи към Федералния технически университет – Цюрих.

    Официални гости на церемонията бяха акад. Николай Денков, министър на образованието и науката, Йорданка Фандъкова, кмет на София, проф. дхн Георги Вайсилов – председател на Изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания“, проф. д-р Пламен Стефанов от Института по обща и неорганична химия на БАН, ръководител на проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“, проф. д-р инж. Илия Железаров, ректор на Технически университет – Габрово, проф. д-р инж. Сеня Терзиева-Желязкова, ректор на Химикотехнологичен и металургичен университет – София, Богдан Богданов, Изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, Иван Михайлов, Управител на „Вистеон Електроникс България“ ЕООД и член на Съвета на настоятелите на ТУ – София, и др. 

    Националният център по мехатроника и чисти технологии започва като идея в края на 2014, преминава през анализи, преговори, проектна подготовка и фази на кандидатстване и одобрение. През 2017 г. консорциум от институти на БАН, водещи университети и асоциирани партньори от бизнеса, спечели проекта за изграждане на този най-голям в страната на стойност почти 70 млн. лева. В него, наред с изграждането на три кампуса – в БАН, ТУ – София и в СУ "Св. Климент Охридски" и оборудването им с най-съвременна изследователска инфраструктура, в рамките на първия период до края на 2023 г., е заложено и създаването на научен капацитет, който да прави върхови изследвания и да осигури устойчивост на дейността на центъра през следващия петгодишен период. Друга основна цел на проекта е изграждането на тясна връзка с бизнеса, неговото подпомагане и реален трансфер на съвременни технологии към него.

    Кампус „Студентски град“ е изграден за около две години чрез преустройството и реновирането на учебно-експериментална база от 70-те години на миналия век. Той е проектиран според изискванията на изследователите на 16-те лаборатории в него. Към настоящият момент е доставена голяма част от оборудването в него, като цялата инвестиция ще бъде на стойност около 19 млн. лв. Значителна част от това оборудване е сред първите произведени машини в света, а за някои от тях изследователи от ТУ – София разработват технологиите и инструментите за тяхното използване.

    „Нека си пожелаем, както кампусът, така и целият Център за върхови постижения по мехатроника и чисти технологии, да станат реален технологичен трансферен комплекс на знания, инженерни решения и технологии от науката към индустрията, регионите и обществото“, посочи ректорът на Техническия университет – София, проф. дн инж. Иван Кралов.

    В своето приветствие министърът на образованието и науката, акад. Николай Денков поздрави екипа на проекта и ръководството на ТУ – София за изграждането и откриването на кампуса и то много преди крайния срок, края на 2023 г. „Успехът на проекта зависи от материално-техническата база, от работата на квалифицирани изследователи, от правилата на функциониране и финансирането му, но също така от творческия дух, който ще цари тук. Ние трябва да създадем нужните условия на талантливите и мотивирани млади хора, които да намерят своята реализация в България. Министерството на образованието и науката ще бъде партньор на всяка една образователна и научна организация, която си поставя високи цели“, заяви министър Николай Денков.

    Кметът на София, г-жа Йорданка Фандъкова поздрави всички партньори, участвали в реализацията на проекта и преди всичко ръководството и екипа на Техническия университет – София. „Проектът се вписва в Стратегията за дигитална трансформация на столицата. Столична община и в частност районната администрация също имат своя принос, за да се построи Центъра. Министерството на образованието и науката и научната общност са доказали, че могат да управляват значителни финансови ресурси и да изграждат модерна научно-изследователска инфраструктура. Столична община може да се развива технологично, в сътрудничество с ТУ – София и другите университети, в тясна връзка с бизнеса. С ТУ – София работим и по проект за подобряване на енергийната ефективност на столичното метро. Пожелавам успех на Центъра, вярвам в таланта и капацитета на хората в София“, заяви Йорданка Фандъкова.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство