събота, 02 юли 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  853 прочитания

  Откриха Център по мехатроника и чисти технологии в ТУ - София

  В 16 лаборатории ще се правят изследвания в областите мехатроника, виртуално инженерство и дигитални производства, роботизирани системи, биомехатроника, микро/нано инженеринг и др.
  17 май 2022, 09:26 a+ a- a

  сн: ТУ - София

  В Техническия университет – София бе открит Национален център по мехатроника и чисти технологии, кампус "Студентски град". Проектът е финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

  Кампус „Студентски град“ към ТУ – София се ръководи от проф. дтн инж. Георги Тодоров и в него са изградени 16 лаборатории, оборудвани с най-съвременната и уникална за страната апаратура и инфраструктура, което е предпоставка за провеждане на авангардни изследвания в областите мехатроника, виртуално инженерство и дигитални производства, роботизирани системи и мехатронни технологии, биомехатроника, микро/нано инженеринг за мехатронни технологии, вибрационни и акустични мехатронни технологии, адитивни технологии, функционални покрития и нови материали, системи за управление, енергийна ефективност, устойчиво използване на суровини и ресурси, транспортен инженеринг, електромобилност и др.

  За осигуряване на по-високо научно ниво като асоциирани партньори са привлечени структури от световноизвестни университети (Тел Авив, Берлин и Делфт) и Института по роботика и интелигентни системи към Федералния технически университет – Цюрих.

  Официални гости на церемонията бяха акад. Николай Денков, министър на образованието и науката, Йорданка Фандъкова, кмет на София, проф. дхн Георги Вайсилов – председател на Изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания“, проф. д-р Пламен Стефанов от Института по обща и неорганична химия на БАН, ръководител на проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“, проф. д-р инж. Илия Железаров, ректор на Технически университет – Габрово, проф. д-р инж. Сеня Терзиева-Желязкова, ректор на Химикотехнологичен и металургичен университет – София, Богдан Богданов, Изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, Иван Михайлов, Управител на „Вистеон Електроникс България“ ЕООД и член на Съвета на настоятелите на ТУ – София, и др. 

  Националният център по мехатроника и чисти технологии започва като идея в края на 2014, преминава през анализи, преговори, проектна подготовка и фази на кандидатстване и одобрение. През 2017 г. консорциум от институти на БАН, водещи университети и асоциирани партньори от бизнеса, спечели проекта за изграждане на този най-голям в страната на стойност почти 70 млн. лева. В него, наред с изграждането на три кампуса – в БАН, ТУ – София и в СУ "Св. Климент Охридски" и оборудването им с най-съвременна изследователска инфраструктура, в рамките на първия период до края на 2023 г., е заложено и създаването на научен капацитет, който да прави върхови изследвания и да осигури устойчивост на дейността на центъра през следващия петгодишен период. Друга основна цел на проекта е изграждането на тясна връзка с бизнеса, неговото подпомагане и реален трансфер на съвременни технологии към него.

  Кампус „Студентски град“ е изграден за около две години чрез преустройството и реновирането на учебно-експериментална база от 70-те години на миналия век. Той е проектиран според изискванията на изследователите на 16-те лаборатории в него. Към настоящият момент е доставена голяма част от оборудването в него, като цялата инвестиция ще бъде на стойност около 19 млн. лв. Значителна част от това оборудване е сред първите произведени машини в света, а за някои от тях изследователи от ТУ – София разработват технологиите и инструментите за тяхното използване.

  „Нека си пожелаем, както кампусът, така и целият Център за върхови постижения по мехатроника и чисти технологии, да станат реален технологичен трансферен комплекс на знания, инженерни решения и технологии от науката към индустрията, регионите и обществото“, посочи ректорът на Техническия университет – София, проф. дн инж. Иван Кралов.

  В своето приветствие министърът на образованието и науката, акад. Николай Денков поздрави екипа на проекта и ръководството на ТУ – София за изграждането и откриването на кампуса и то много преди крайния срок, края на 2023 г. „Успехът на проекта зависи от материално-техническата база, от работата на квалифицирани изследователи, от правилата на функциониране и финансирането му, но също така от творческия дух, който ще цари тук. Ние трябва да създадем нужните условия на талантливите и мотивирани млади хора, които да намерят своята реализация в България. Министерството на образованието и науката ще бъде партньор на всяка една образователна и научна организация, която си поставя високи цели“, заяви министър Николай Денков.

  Кметът на София, г-жа Йорданка Фандъкова поздрави всички партньори, участвали в реализацията на проекта и преди всичко ръководството и екипа на Техническия университет – София. „Проектът се вписва в Стратегията за дигитална трансформация на столицата. Столична община и в частност районната администрация също имат своя принос, за да се построи Центъра. Министерството на образованието и науката и научната общност са доказали, че могат да управляват значителни финансови ресурси и да изграждат модерна научно-изследователска инфраструктура. Столична община може да се развива технологично, в сътрудничество с ТУ – София и другите университети, в тясна връзка с бизнеса. С ТУ – София работим и по проект за подобряване на енергийната ефективност на столичното метро. Пожелавам успех на Центъра, вярвам в таланта и капацитета на хората в София“, заяви Йорданка Фандъкова.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 18 часа
  Президентът връчи мандат за съставяне на правителство на Асен Василев
  Започва да тече 7-дневен срок за формиране на състав на правителство
  преди 19 часа
  Над 17 000 ученици и учители заминават на безплатна почивка
  Децата и ръководителите им ще могат да отдъхват в планински или морски курорт през юли и август
  преди 19 часа
  Петков: България вече има алтернативно трасе за газ
  Другата седмица с гръцкия министър-председател ще дадем старт на газовата връзка с Гърция, обяви премиерът
  преди 20 часа
  Е-адресна регистрация вече в цяла София
  Всички райони вече работят успешно със системата
  преди 22 часа
  ЕС въвежда по-строги регулации за трансфер на криптовалути
  Целта е крипто платформите да проверяват самоличността на клиентите си, за да се ограничат рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма
  преди 24 часа
  Украйна започна да изнася ток за ЕС
  Това ще позволи на Украйна да генерира повече приходи, а ЕС ще получава допълнителна електроенергия на достъпни цени