четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1610 прочитания

    Роботи и квантова комуникация с фотони показаха български учени

    27 април 2022, 09:26 a+ a- a

    сн: БАН

    Разработки на Института по роботика на БАН бяха представени в рамките на Ден на отворените врати на интелектуалната собственост, който се проведе в Патентното ведомство по повод 26 април – Световен ден на интелектуалната собственост.

    Изследователите на Център за компетентност КВАЗАР от Института по роботика на БАН показаха своите изобретения и разясняваха различните аспекти и въпроси, свързани с интелектуалната собственост.

    Участниците в събитието се запознаха с иновативни експонати в областта на роботиката и автоматизацията. Представени бяха роботите с усъвършенстван и надграден софтуер „Пепър” и „НАО”, манипулатор на ръка тип „ортеза”, който ускорява социалната адаптация на хора с нарушена кинетика на ръцете, серия роботи за STEM обучение, както и за първи път беше показана квантова комуникация с фотони, разработена от учените от Центъра за компетентност „КВАЗАР”.

    Световният ден на интелектуалната собственост продължи с конференция на тема: „Интелектуалната собственост в Роботиката и Изкуствения интелект“. Основната цел на форума беше да популяризира ролята на интелектуалната собственост в развитието на иновациите и роботиката и да даде възможност на бизнеса да се запознае с тяхната ефективност и приложимост.

    Конференцията беше открита от зам.-министъра на образованието и науката г-жа Ваня Стойнева. Организатори на форума са Патентното ведомство, Институтът по роботика на БАН и Професионалната асоциация по роботика и автоматизация. В събитието участва председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, който подчерта необходимостта от изграждане на силна връзка между науката и бизнеса в България. Сред участниците в събитието бяха също и ръководителят на Център за компетентност КВАЗАР акад. Чавдар Руменин, акад. Григор Горчев, както и представители на държавната администрация.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 минути
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 31 минути
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 1 час
    преди 1 час
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    преди 1 час
    В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството
    Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните
    преди 2 часа
    България ще бъде домакин на 61-вата сесия на IPCC
    Междуправителствения панел по изменение на климата ще се проведе през юли 2024 г.