сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2018 прочитания

    Български научни институти бяха избрани за тестови центрове на НАТО за нови технологии

    Позиционирането на България сред технологично развитите държави ще позволи на български компании и научни институти да участват в разработване на нови технологични продукти и решения за трансатлантическата сигурност
    12 април 2022, 14:34 a+ a- a

    Институтът „Големи данни в полза на интелигентното общество” (GATE) към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Институтът по отбрана “Проф. Цветан Лазаров“ бяха избрани за тестови центрове на НАТО за разработване на нови технологии в областта на големите данни и изкуствения интелект. Това съобщи лично генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на специална пресконференция в рамките на срещата на външните министри на НАТО в Брюксел преди дни.

    Тестовите центрове на НАТО за нови технологии са ключов елемент от Ускорителя за иновации в отбранителния сектор в северноатлантическия регион (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic – DIANA), който бе създаден от съюзниците през 2021, за да засили общия технологичен потенциал на Алианса за отговор на новите предизвикателства.

    Ускорителят за иновации ще подпомага технологичното сътрудничество и обмена на информация между съюзниците, чрез засилване на способностите за граждански иновации, сътрудничеството между академичния и частния сектор, вкл. с новосъздадени компании (start-ups), както и развиване на следващото поколение технологии, които отговарят на нуждите за сигурност и отбрана.

    Получената висока оценка от НАТО доказва безспорно, че България е държава, която има огромен потенциал да развива и внедрява нови технологии. За България това е възможност в следващите години да допринася чрез висока степен на споделеност и прагматизъм с нашите съюзници от НАТО за военно-технологичното развитие на Алианса. Позиционирането на България сред водещите технологичноразвити държави ще позволи на български компании и научни институти да участват пълноценно в разработване и прилагане на нови технологични продукти и решения за трансатлантическата сигурност.

    Един от ключовите елементи на DIANA е създаването на мрежа от тестови центрове за разработване на нови технологии, които имат военно и гражданско приложение, или т. нар. технологии с двойна употреба. След кандидатстване пред Международния секретариат на НАТО, Институтът „Големи данни в полза на интелигентното общество“ (GATE) е избран да бъде тестови център в сферата на големите данни и изкуствения интелект.

    Като част от тази мрежа GATE ще приема новатори от целия Алианс, които да тестват своите разработки с цел оценка, валидиране и верификация. Професор д-р Силвия Илиева, директор на GATE, подчерта, че мисията на GATE да бъде свързващо звено между научната общност, индустрията и обществото се вписва изцяло в концепцията на ускорителя DIANA. Това е успех не само за Института, а и допринася за националните ни приоритети като преодоляването на разликата в технологичния темп на развитие на отделните съюзници в НАТО.

    Освен че издига престижа на България като надежден съюзник, установяването на тестови център на НАТО в сферата на големите данни и изкуствения интелект в страната има потенциала да привлече нови инвестиции и да осигури достъп на България до най-новите технологии в целия Алианс.

    Създаването на мрежа от тестови центрове за разработване на нови технологии подпомага управлението и развитието и на цялостния технологичен потенциал на Алианса. В този смисъл, участието на България в това начинание също гарантира свободата и сигурността на българските граждани и устойчивостта на националните ни институции, както и тези в останалите 29 държави-членки на НАТО.

    Не на последно място, успехът на GATE затвърждава предишните усилия на България в Алианса в сферата на новите технологии: по-рано София бе една от столиците, които командирова експерт в специалната консултативна група на НАТО по нови технологии.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 12 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 13 часа
    преди 13 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 16 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 16 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд