понеделник, 15 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  806 прочитания

  СУ е един от 8 университета, които ще приемат студени в европейската магистърска програма по HPC

  EUMaster4HPC вече е отворена за кандидатстване
  05 април 2022, 13:43 a+ a- a

  Усъвършенстването на образованието и обучението по високопроизводителни изчисления (High Performance Computing – HPC) и неговата приложимост към HPDA (High Performance Data Analytics – високопроизводителен анализ на данни) и AI е от съществено значение за укрепването на европейската HPC екосистема от световна класа. От първостепенно значение е да се гарантира цифровата трансформация и устойчивостта на икономическите сектори с висок приоритет. Липсата на образовани и квалифицирани специалисти в HPC/HPDA/AI може да попречи на Европа да създаде социално-икономическа стойност с HPC.

  HPC European Consortium Leading Education Activities (EUMaster4HPC) има за цел да разработи нова и иновативна европейска магистърска програма, фокусирана върху високоефективни решения за справяне с тези проблеми. Магистърската програма има за цел да катализира различни аспекти на HPC екосистемата и нейните приложения в различни научни и промишлени области.

  EUMaster4HPC обединява основните играчи в HPC образованието в Европа и ги мобилизира да обединят съществуващите програми в обща европейска учебна програма. Програмата използва опит от различни европейски страни и HPC общности, за да генерира европейска добавена стойност извън потенциала на всеки един университет.

  EUMaster4HPC набляга на сътрудничеството в цяла Европа с иновативни парадигми на преподаване, включително съвместно преподаване и съвместно разработване на ново съдържание, разчитащо на най-добрите специалисти в HPC образованието в Европа.

  Работодатели, изследователи, специалисти по HPC, суперкомпютърни центрове, CoEs и доставчици на технологии ще представляват работна сила за тази пилотна програма за магистри в HPC. Този пилотен проект ще осигури база за по-нататъшни национални и паневропейски образователни програми в HPC в цяла Европа, а научени уроци и материалното развитие ще ускорят навлизането на HPC в академичните среди и индустрията.

  Създаването на европейска мрежа от специалисти по HPC ще катализира трансферите и взаимната подкрепа между студенти, учители и индустриални експерти. Специален фокус върху мобилността на студенти и учители ще даде възможност на студентите бързо да придобият опит чрез стажове и излагане на европейски суперкомпютърни центрове.

  Финансирането за магистърската програма е осигурено по прохрама „Хоризонт 2020“.

  Участващите университети са:
  1. Софийски университет „Свети Климент Охридски“;
  2. Университет на Люксембург;
  3. Политехнически университет, Каталуня;
  4. Политехнически университет, Милано
  5. Университет „Фридрих-Алекзандър“, Ерланген и Нюрнберг;
  6. Сорбоната;
  7. Кралски институт KTH, Стокхолм;
  8. Università della Svizzera italiana (USI), Швейцария.

  Приетите в магистърската програма ще получават стипендия, която ще покрива таксата за обучение, разходи за живот и пътувания между различните университети, които участват в програмата.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 минути
  Летище София очаква спад от 23% на пътниците тази година спрямо 2019
  За пореден месец се наблюдава ръст на пътувалите с международни чартърни полети, отчитат от аерогарата
  преди 1 час
  Японската икономика отбеляза 2,2% ръст
  Данните са за второто тримесечие
  преди 2 часа
  ББР с нова кредитна програма за енергийна ефективност на малкия и средния бизнес
  Тя е с размер 30 млн. и ще е достъпна и за компаниите, които не са били одобрени за европейските средства
  преди 3 часа
  920 фирми ще получат над 93 млн.лв. безвъзмездни средства за енергийна ефективност
  Те са одобрени по финалната мярка за подпомагане на бизнеса за изминалия програмен период на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020
  преди 3 часа
  355 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 226 419