събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2730 прочитания

    „Живата“ ваксина срещу полиомиелит дава защита срещу коронавирус

    Нови проучвания показват, че „живите“ ваксини осигуряват защита срещу различни инфекции, включително Covid-19
    01 април 2022, 15:57 a+ a- a

    Две нови проучвания от Global Virus Network (GVN) в партньорство със Здравната организация на петролната индустрия на Иран предоставят доказателства, че получаването на орална (бел.ред.: приема се през устата) ваксина срещу полиомиелит (детски паралич), направена от жив, отслабен полиовирус, може да предпази хората от инфекция с Covid-19 чрез стимулиране на имунната система.

    Едно от тези проучвания демонстрира по-ниска честота на инфекции с Covid в страни, в които хората са получили „жива“ полио ваксина в сравнение със страни, които са получили само полио ваксина, която не съдържа жив вирус (бел.ред.: каквато се ваксината срещу детски паралич в България). Тези констатации са публикувани на 17 март 2022 г. в PLOS One.

    Друг доклад на изследователския екип показа, че когато малките деца са получили „жива“ полио ваксина, техните майки, които са били индиректно изложени на ваксината срещу полиомиелит, не са се заразили с Covid. Това проучване е публикувано в края на миналата година в JAMA Network Open.

    В рамките на няколко часа след излагане на всякакви патогени, включително отслабени вируси като тези в оралната полио ваксина (ОПВ), имунната система активира първата си линия на защита. Тази защита произвежда имунен отговор към голямо разнообразие от свързани с патогени молекули и повишава готовността на имунната система за нашественици: процес, понякога наричан „обучен вроден имунитет.“ Резултатът от едно от тези най-нови проучвания показва, че този обучен вроден имунен отговор, стимулиран от ваксинация с жив полиовирус, може да осигури защита до 6 месеца срещу Covid инфекция.

    Изследователите казват, че това означава, че тези живи ваксини, технически известни като живи атенюирани ваксини, могат да се използват временно за защита на хората в страни с ниски доходи, които все още нямат достъп до ваксини срещу Covid.

    Старши автор на проучванията д-р Робърт Гало, почетен професор по медицина „Омир и Марта Гуделски“, съосновател и директор на Института по вирусология към училището по медицина на университета в Мериленд и съосновател и международен научен консултант на Global Virus Network, каза: „В началото на пандемията Covid-19, преди разработването на ефективни ваксини, ние предложихме използването на живи атенюирани ваксини като временно решение за повишаване на имунитета, докато бъде разработена ваксина. Тази идея произтича директно от моя колега от GVN и съавтор д-р Константин Чумаков, чиито родители са били изследователи на ваксините през 70-те години на миналия век в Съветския съюз. Неговите родители забелязали, че процентът на грип изглежда спада при тези хора, получили оралната ваксина срещу полиомиелит. Други колеги от GVN се присъединиха към нас в застъпничеството за проучвания, за да се определи дали тези живи атенюирани ваксини биха били осъществима стратегия по време на пандемията от коронавирус. Сега имаме някои от първите доказателства, че те предлагат защита. Надявам се отпускащите финансиране да забележат и да увеличат подкрепата за тези видове проучвания, които изучават вродения имунен отговор и дават значителна надежда за смекчаване на бъдещи пандемии.“

    Съавторът д-р Константин Чумаков, директор на Центъра за върхови постижения на GVN, каза: „Тези наблюдения са още едно потвърждение, че живите ваксини предизвикват широка защита срещу инфекции, причинени от патогени, различни от тяхната пряка цел. Те спешно призовават за директни проспективни клинични проучвания на този феномен, които биха могли да доведат до разработването на нов клас ваксини, базирани на стимулиране на обучен вроден имунитет. Такива ваксини могат да се превърнат в крайно необходимата универсална контрамярка срещу нововъзникващи инфекции.“

    В проучването PLOS One изследователите сравняват нивата на заразяване на 100 000 души в 146 страни, които са получили както жива, така и инжекционна полио ваксина, която не съдържа жив вирус, в сравнение с 56 страни, които са използвали само инжекционната, нежива версия. Те открили, че нивата на заразяване в страни, които не са използвали жива полиомиелитна ваксина, са около три пъти по-високи от тези, които са използвали ОПВ.

    За проучването в JAMA Network Open изследователите проследяват 419 майки в Иран, на чиито малки деца е поставена ОПВ в сравнение с 3771 майки, чиито деца не са получили такава. Нито една от майките, чиито деца са получили ОПВ, не е развила Covid, докато 28 майки, чиито деца не са получили OПВ, са се заразили с Covid в рамките на 9 месеца. Изследователите знаят, че полиовирусът и дори отслабеният вирус от ваксината може да се отделя в изпражненията. Изследователите предполагат, че майките са били изложени на вируса, докато са се грижили за децата си чрез къпане и смяна на пелени.

    „Окуражаващо е да открием подобни резултати от проучвания, получени от много различни подходи, засилващи нашата хипотеза, че използването на орална ваксина може да осигури защита срещу SARS-CoV-2, вируса, който причинява Covid“, каза първият автор на проучванията д-р Фарук Хабибзаде, специален консултант по обществено здраве за GVN и управляващ директор на отдела за изследвания и разработки на Здравната организация на петролната индустрия в Шираз, Иран. Той добави, че „Тази хипотеза трябва да бъде тествана в допълнителни качествени клинични проучвания, за предпочитане проведени в страни, където ОПВ се използва в момента като част от националната им имунизация срещу полиомиелит“.

    Съавторът д-р Кристен Стафорд, доцент по епидемиология и обществено здраве в Института по човешка вирусология към Медицинския факултет на Университета на Мериленд и член на GVN, каза: „Някои страни с високи доходи обявяват край на пандемията, когато всъщност тя просто преминава към засягане само на страни с ниски доходи. Не искаме тази пандемия да стане като ХИВ епидемията, където години и години на забавяне доведоха до милиони смъртни случаи, тъй като антиретровирусните лекарства бяха твърде ограничени в предлагането или скъпи, за да достигнат до непропорционално засегнатите. Трябва да намерим по-прости и евтини решения, за да защитим хората, докато могат да получат пълните си дози и бустери на ваксините срещу Covid.“

    Едно от ограниченията на живите, отслабени ваксини е, че те не се препоръчват за хора с потисната имунна система, тъй като това може да доведе до инфекция.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 16 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство